Reunió del Cercle d’Economia

El Rei i Aragonès també trenquen el gel davant la plana major econòmica

  • El monarca i el president mantenen una trobada informal que la Generalitat minimitza

  • El cap del Govern diu que els catalans han de votar la proposta que surti de la taula de diàleg

Pla obert del president Aragonès intercanviant unes paraules amb el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae-in, amb el rei Felip VI al fons a la Reunió Anual del Cercle d’Economia, el 16 de juny del 2021 (Horitzontal)

Pla obert del president Aragonès intercanviant unes paraules amb el president de la República de Corea del Sud, Moon Jae-in, amb el rei Felip VI al fons a la Reunió Anual del Cercle d’Economia, el 16 de juny del 2021 (Horitzontal)

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més que amb les paraules del seu discurs a la reunió del Cercle d’Economia, eminentment dedicat a les relacions entre Espanya i Corea, el Rei va parlar aquest dimecres amb les imatges. Davant l’expectació que havia despertat la possibilitat que es trobés per primera vegada amb Pere Aragonès després de la seva investidura, Felip VI va saludar el president de la Generalitat durant una trobada informal amb empresaris. Tots dos s’han fet també una foto, en la qual apareixen al costat del president de Corea del Sud, Moon Jae-in, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre d’altres.

Per petit que sigui el gest, és significatiu en les actuals circumstàncies polítiques. La Generalitat i el Govern han iniciat una etapa de desglaç després de molts anys d’enfrontament: els líders sobiranistes condemnats després de la declaració d’independència del 2017 estan a punt de ser indultats, i Aragonès i Pedro Sánchez reprendran el diàleg entre els executius. Cal veure si la distensió arriba també a les relacions entre el Govern i la Monarquia, i per això els moviments del Rei se seguien ahir amb lupa a Barcelona.

La seqüència va començar amb l’arribada del Rei a l’hotel W, on es fa la reunió anual del Cercle d’Economia. Ni Aragonès ni Colau van participar en la rebuda, i Felip VI se’n va anar directament a participar en una trobada informal entre empresaris coreans i espanyols en una terrassa de l’edifici. Entre d’altres, hi havia presents Ana Botín (Banco Santander), Pablo Isla (Inditex), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Isaías Táboas (Renfe), Aitor Moll (Prensa Ibérica) o Josep Creuheras (Planeta).

Tots esperaven juntament amb el Rei Moon Jae-in, el president de Corea del Sud, que es va incorporar a la trobada quan va arribar. Mitja hora després, el president i l’alcaldessa de Barcelona van sortir a aquest espai i va ser allà on van coincidir amb Felip VI.

Segons fonts coneixedores de la trobada, el Rei va presentar el president coreà tant a Aragonès com a Colau, i tots quatre van mantenir una xerrada de dos minuts. El monarca va ser qui va proposar fer una foto conjunta, informa Pilar Santos. Després, Aragonès es va quedar parlant amb Moon Jae-in, que està de visita d’Estat a Espanya.

Dues fotos diferents

La trobada es va produir abans del sopar de gala, al qual Aragonès no va assistir. La Generalitat, a més, va intentar restar tota la importància a la imatge entre el president i el Rei. Mentre que la casa reial divulgava la foto de grup, per al Govern la salutació entre tots dos va ser «menys que un hola». De fet, la Generalitat va triar una altra imatge per il·lustrar el moment, en la qual es veu Aragonès parlant només amb el president coreà mentre Felip VI els mira.

La visita del Rei ja havia provocat maldecaps a la Generalitat, que en aquesta nova etapa ha decidit que suavitzarà el seu veto al monarca: d’intentar no coincidir amb ell, com s’ha fet des del 2018, ara el Govern anirà, independentment de si hi és o no, als actes on cregui que ha de defensar els interessos de Catalunya. Malgrat aquest canvi, Aragonès no va assistir al sopar de gala –sí que ho va fer Colau–, i la Generalitat va estar finalment representada per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà (ERC), i la d’Exteriors, Victòria Alsina (JxCat).

En el seu discurs en el sopar, el Rei va remarcar la importància que, després de la crisi del coronavirus, «empresa, economia i política» caminin junts amb l’objectiu d’afrontar «la reconstrucció». A més, va destacar la tasca del president del Cercle d’Economia, Javier Faus, per la seva «defensa decidida del paper que Barcelona i Catalunya han d’exercir a Espanya i a la resta d’Europa».

El Rei també va afirmar que Espanya, «com altres nacions amigues, té el ferm propòsit d’impulsar la seva economia per fer-la més productiva, més forta, més moderna, més sostenible i, en definitiva, amb una capacitat més gran d’adaptació abans futurs contratemps».

Aragonès havia inaugurat la reunió del Cercle, que es prolongarà fins divendres, amb un discurs també conciliador, en el qual va parlar de la taula de diàleg entre governs i va dir en dues ocasions que, si s’arriba a un acord en aquest fòrum, s’haurà de presentar als catalans perquè es pronunciïn sobre ell.

Notícies relacionades

Les seves paraules enllacen amb la voluntat dels socialistes –expressada amb claredat pel PSC- que els catalans votin la proposta que surti de la taula de diàleg. No obstant, les diferències de fons són grans: els socialistes no accepten que entre les opcions elegibles pels ciutadans hi hagi la independència, i voldrien que l’acord entre el Govern i la Generalitat tingués la forma d’un nou Estatut. Per a Aragonès, en canvi, el punt de partida de les converses és la reclamació de l’autodeterminació i de l’«amnistia» per als presos.

Reprenent el fil del president del Cercle, que minuts abans havia posicionat l’entitat que dirigeix a favor dels indults, Aragonès també va fer il·lusió a la mesura quan va esmentar «els passos endavant de les pròximes setmanes». Però, a més, va animar el Govern a anar més enllà i a «presentar la seva proposta» per a Catalunya a la taula de diàleg.