ACTE AL LICEU
El Govern aprova aquest dimarts els indults en nom de la «convivència»
Pedro Sánchez aspira a implicar «milions» de ciutadans en el seu projecte de «retrobament» amb Catalunya
Remarca la «utilitat» d’excarcerar els nou independentistes presos per fomentar la concòrdia entre els espanyols
¿Com i quan seran excarcerats els líders del procés indultats?
Segueix en directe les reaccions a l’anunci de Pedro Sánchez sobre els indults als dirigents del procés
Ha arribat el moment de començar a tancar la ferida que es va obrir l’octubre de 2017. Almenys aquesta és la intenció amb què el Govern aprovarà aquest dimarts els indults dels nou líders independentistes empresonats per organitzar el referèndum de l’1-O i la declaració de secessió posterior. Pedro Sánchez va anunciar aquest dilluns, en un acte solemne al Liceu, que la seva intenció és la de «restituir la convivència» entre catalans i entre espanyols.
«Demà, pensant en l’esperit constitucional de concòrdia, proposaré al Consell de Ministres concedir l’indult als nou condemnats en el judici del procés que són a la presó», va dir el president del Govern tot just començar la seva al·locució. En un discurs curt, però d’enorme transcendència política, Sánchez va voler justificar la mesura de gràcia que, diu, suposa «un primer pas» cap a la solució del conflicte polític.
«La raó fonamental dels indults és la utilitat per a la convivència. Estic convençut que treure aquestes nou persones de la presó, que representen milers de catalans, és un rotund missatge de la voluntat de concòrdia i convivència de la democràcia espanyola», va afegir. Es tracta del mateix argument que dominarà en els nou expedients que el Govern aprovarà en la reunió d’aquest dimarts.
Sobre aquest eix, el del profit social del perdó, va pivotar tot el discurs del president del Govern. Segons la seva opinió, Espanya està davant un moment crucial similar al que va afrontar durant la Transició, i existeix l’oportunitat de segellar un nou pacte de futur gairebé constituent. L’Executiu va reunir aquest dilluns els secretaris i sots secretaris d’Estat com a pas previ a incloure el perdó als condemnats –que no podrà ser total, pels informes en contra del Tribunal Suprem i de la fiscalia– en l’ordre del dia.
Sánchez és conscient que els indults tenen detractors. Es va dirigir sobretot als que «es van veure afectats en la seva vida quotidiana, a la feina, a la família, amb els amics, pels fets enjudiciats en la causa del procés», i va dir que els comprèn i els respecta. Però va afegir que els qui recolzen les mesures de gràcia també tenen les seves raons, «en les quals pesen més les expectatives de futur que els greuges del passat». I que, fins i tot els que s’hi oposen, n’han de reconèixer la «plena legalitat i absoluta constitucionalitat».
De fet, ell mateix va tenir constància aquest dilluns que existeixen ciutadans que no estan d’acord amb la seva decisió. Però a Barcelona no es van manifestar els que s’oposen als indults –com el PP, que aquest dilluns va llançar el seu primer vídeo d’una campanya al respecte– des de la perspectiva que són una cessió als líders presos. Al Liceu van ser precisament els sobiranistes els que van protestar. Van deixar clar que el perdó ha agafat amb el peu canviat l’independentisme i que el divideix, perquè mentre una part aplaudeix els indults tot i que els considera insuficients, una altra, minoritària, els desdenya.
Espontanis de la CUP
Prop de 500 independentistes, convocats per l’ANC i la CUP, van protestar a la Rambla contra la mesura. Dins del teatre, dues persones amb una estelada van prorrompre en crits a favor de l’«amnistia» i la «independència» just en el moment en què Sánchez anunciava que el Govern aprovarà dimarts la mesura de gràcia. Segons fonts del Govern, es tracta de persones a qui la CUP va cedir invitacions que havien arribat a diputats del partit anticapitalista. «Som al teatre de la paraula, totes les opinions són benvingudes», va sortir del pas el president.
No obstant, Sánchez aspira a captar l’esperit –no unànime, perquè és «impossible»– majoritari de la societat. L’objectiu de «recomençar» la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya rep segons la seva opinió el recolzament de «milions» d’espanyols, catalans inclosos. I aquest carril central àmpliament predominant és el que vol ocupar amb els indults.
La Constitució, terreny de joc
No va exigir als independentistes que en poc temps sortiran al carrer que «canviïn els seus ideals». Però Sánchez sí que va posar una condició per al diàleg que està a punt de reprendre amb la Generalitat: que es desenvolupi dins del «marc constitucional», que segons la seva opinió constitueix un terreny de joc en el qual es poden expressar tots els punts de vista.
«Restituirem la convivència, és la meva aposta més ferma», va insistir Sánchez per deixar clar que la seva voluntat és ferma. I es va acomiadar afirmant que aquesta Espanya amb la qual pretén seduir fins i tot els que fins ara no se senten partícips del projecte comú s’expressarà «en espanyol, eusquera, gallec i català». «Catalunya, catalans i catalans, us estimem. Catalunya, catalanes i catalanas, os queremos», s’ha acomiadat.
Notícies relacionadesLa conferència de Sánchez és el punt de partida d’un camí que continuarà amb la sortida de la presó dels independentistes presos. El president del Govern es va envoltar de més de 200 personalitats de la política, la cultura, l’economia i l’esport catalans per fer el seu anunci. No obstant, cap membre del Govern de la Generalitat va assistir a l’acte.
Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva i Quim Forn, tots condemnats pel Suprem a penes de diversos anys de durada per liderar el referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independència, esperen a partir d’ara que la decisió es faci efectiva.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034