JOC DE TRONS
Les tres claus de la setmana política
Indults, fons, Villarejo, Ibex-35 i viceversa
Les relacions entre els poders no són mai fàcils en democràcia. L’absolutisme es basava precisament en l’exercici monolític del poder. De la font de la voluntat divina, expressada a través del summe pontífex, emanava l’autoritat de l’emperador i així, successivament, fins al més diminut dels senyors feudals. Lleis, propietats i idees s’imposaven sense fissures amb la força de la creu i l’espasa. Un dels atributs de la modernitat és justament la ruptura d’aquest poder absolut, tant dels governs i els jutges respecte el monarca com de la societat civil respecte l’Estat. Amb tot, hi ha zones de frontera, no sempre fàcils de perimetrar. Hi ha grans empreses que depenen de concessions de l’Estat i hi ha grans empreses que, en la mesura que gestionen serveis essencials, l’Estat en depèn. La concessió dels indults ha posat a la picota les relacions entre poder polític i poder econòmic durant els últims dies. Especialment ha tensat les relacions entre el PP i la patronal CEOE.
El dia que Aznar es va emancipar
Explica José María Aznar en el primer volum de les seves memòries que una de les primeres decisions que va prendre quan va assumir el timó del Partit Popular (quan Fraga va deixar anar allò de ‘ni tutelas ni tutías’) va ser buscar una font de finançament alternatiu als empresaris de la CEOE. En els anys 80 del segle passat, durant les majories absolutes de Felipe González, es donava per fet que la patronal posava i treia candidats en la formació de centredreta perquè era qui pagava la festa. Per aconseguir aquest objectiu, Aznar va posar al capdavant de les finances del PP Álvaro Lapuerta, amb qui havia intimat en la seva etapa d’inspector d’Hisenda a Logronyo. Podríem dir que era un dels seus mentors polítics. Lapuerta va tenir durant anys com a màxim executiu en aquest àrea Luis Bárcenas. I la resta de la història ja és coneguda. Aquest detall té avui la seva importància per la paraules d’Aznar sobre la CEOE després de les declaracions del seu president Antonio Garamendi a favor de la decisió del Govern sobre els indults als presos del procés. Amb el to ‘cañí’ que desprèn de vegades l’expresident, va deixar anar allò que «són dies per apuntar i no oblidar». La frase d’Aznar culminava una setmana d’atacs de la cúpula del PP que va venir a dir que els empresaris havien venut el seu recolzament al Govern en els indults a canvi del plat de llenties dels fons europeus.
¿Per què es gestionen els fons des de la Moncloa?
Amb la campanya contra Garamendi, el PP reprenia la seva batalla contra el model de gestió dels fons europeus que dona un paper essencial a l’oficina del president del Govern. És una decisió que va tirar endavant gràcies a l’abstenció de Vox, en un dels episodis parlamentaris més delirants de l’actual legislatura i que encara està per explicar. En el sector madrileny dels lobbies es dona per fet que els d’Abascal van fer cas aquella nit als arguments de la CEOE en la seva tasca de grup de pressió. D’aquest ressentiment neix la sortida en bloc dels dirigents del PP contra Garamendi. I també perquè saben que la intervenció de la presidència del Govern és avui un fet que preocupa per igual la Comissió Europea (Espanya ha tret una de les pitjors notes en transparència en la gestió dels fons) i els barons socialistes que temen perdre capacitat d’intervenció en el repartiment.
Tres palanques per controlar l’Ibex
Tota argumentació política partint de les gravacions manipulades de l’excomissari Villarejo és nul·la d’entrada. Però les seqüeles judicials de les seves mentides estan debilitant algunes cúpules empresarials, especialment Iberdrola i Repsol, just en el moment que se la juguen perquè la pandèmia ha castigat la seva cotització fins al punt de fer-les vulnerables a tota mena d’operacions. El Govern les va tornar a protegir dijous d’una acció hostil estrangera durant sis mesos més. Però això no impedeix que hi hagi canvis accionarials interns. De manera que alguns dels implicats noten aquests dies que la Presidència del Govern té tres palanques per intentar alterar els pesos i mesures en les empreses de l’Ibex-35: la regulació, els fons europeus i la protecció davant les opes. Si hi afegim la debilitat infringida per Villarejo, alguns temen que els moguin la cadira.
Indults del procés Repsol José Manuel Villarejo Iberdrola Luis Bárcenas CEOE Pedro Sánchez José María Aznar Fons europeus Antonio Garamendi
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034