Primera reunió presencial en pandèmia
El PSOE tanca files amb Sánchez i avala sense fissures els indults
El comitè federal, en una reunió llarga però plàcida, recolza la mesura de gràcia sense que s’escolti cap autocrítica. S’absenten Page, Lambán i Vara
Sánchez reivindica el perdó governamental com una mostra de la «valentia» del partit, que «sempre ha estimat Espanya» i anteposa el benestar del país
Si la dreta encara mantenia la ficció de fissures al PSOE al voltant de la concessió dels indults, aquest dissabte va topar definitivament de cara. El partit ja era un mar en calma, però el comitè federal va provar que no hi ha ni la més mínima onada. La inquietud que bategava fa una mica més d’un mes, quan Pedro Sánchez va anunciar per endavant que el seu Govern sí que concediria l’indult als presos del procés, s’ha difuminat fins a fer-se imperceptible. La tasca de pedagogia desplegada pel president i el seu equip, l’oposició «furibunda» del PP i la convicció que els dos anys que queden fins a les següents generals esmorteiran el desgast electoral que avui capten les enquestes han fet la feina i han ajudat a asserenar les aigües. Tant que el líder, que va reivindicar la «valentia» de la seva formació centenària i el seu «patriotisme de veritat», va poder disfrutar d’una reunió plàcida del màxim òrgan de direcció del PSOE, sense contratemps, absolutament tranquil·la i fins i tot avorrida, com deien diversos dirigents a la sortida.
El tancament de files del comitè federal, el primer presencial en pandèmia, va ser total, sense cap indici d’autocrítica. Sánchez controla el partit i aquest li correspon amb un recolzament petri –almenys per ara– a la seva estratègia de distensió amb Catalunya. Bé és veritat que els tres barons més crítics amb la mesura de gràcia, cadascun a la seva manera, no van assistir a la cita d’aquest dissabte: ni el castellanomanxec Emiliano García-Page, ni l’aragonès Javier Lambán –tots dos per raons mèdiques–, ni l’extremeny Guillermo Fernández Vara, en el seu cas per una celebració familiar. Tampoc van viatjar a Madrid els presidents de Navarra, María Chivite, i les Canàries, Ángel Víctor Torres, per qüestions d’agenda institucional, tot i que els dos van recolzar des del principi l’estratègia del Govern. I Susana Díaz, secretària general encara d’Andalusia però ja pròxima a la seva sortida, es va absentar per cedir el protagonisme a Juan Espadas, guanyador de les primàries i el seu immediat successor. El màxim òrgan de direcció va avalar, al cap i a la fi, el full de ruta del seu cap i va aprovar per unanimitat la convocatòria del 40è Congrés Federal, que se celebrarà a València el 15, 16 i 17 d’octubre del 2021.
«El PSOE és un partit valent, decidit, determinat per la convicció d’estar complint el nostre deure quan ens ha tocat governar i dirigir aquest país», va afirmar Sánchez en l’arrencada d’una intervenció en què va ser rebut amb aplaudiments dels seus. El secretari general va presentar els indults com una baula més de la cadena de decisions «complexes» que els socialistes han adoptat pel bé del país. Com una mostra del «patriotisme de veritat», el que «anteposa el benestar i el progrés d’Espanya a qualsevol altra consideració política». El que era present a les cartes de Juan Negrín el 1948, quan va defensar l’arribada del ‘pla Marshall’ a la dictadura, o el que hi havia darrere la reconversió industrial de Felipe González o la derrota d’ETA i l’ampliació de drets civils impulsades per José Luis Rodríguez Zapatero.
Notícies relacionadesEl PSOE «sempre ha estimat Espanya», va proclamar, per fer front a les crítiques de l’oposició, que l’acusen de voler trencar Espanya a trossos. El partit està obligat, va dir, a «construir cohesió, convivència», perquè si no «ningú més ho farà». Per al president, els indults ja estan tenint els seus «efectes»: «Més enllà del soroll de la dreta, la serenitat es comença a imposar». La mesura de gràcia, va seguir, és un «rotund missatge» de la democràcia espanyola a la societat catalana, d’«empatia», que s’hi vol «comptar» per construir «un futur millor». I junts, perquè la independència «és una cosa del segle passat».
Als discursos de Sánchez i Espadas van seguir 23 intervencions dels membres del comitè, encapçalades per les dels presidents de València, Astúries i les Balears. A les quatre hores i mitja, el debat s’havia acabat. Sense contratemps. El president ja compta amb el reconeixement del seu partit per tirar endavant.
Clamorós adeu per a Díaz i mans lliures per a Espadas
Indults del procés Congrés Federal del PSOE Juan Espadas Salvador Illa Idoia Mendia Referèndum a Catalunya PSE Dia de l'Orgull LGTBI+ Emiliano García - Page Andalusia Consell de Ministres Primàries PSOE Susana Díaz Miquel Iceta Govern Pedro Sánchez PSC PSC Avortament La fi d'ETA Independència de Catalunya María Chivite Adrián Barbón Juan Manuel Moreno María Jesús Montero LGTBI Guillermo Fernández Vara Indults Francina Armengol Matrimoni
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia