Fiances milionàries

El Govern defensarà els encausats pel Tribunal de Comptes sense posar-se en risc

  • Junts i l’ANC pressionen perquè la Generalitat es faci càrrec de les fiances milionàries de 34 ex alts càrrecs per l’acció exterior

El Govern defensarà els encausats pel Tribunal de Comptes sense posar-se en risc

ACN / BERNAT VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inquietud en el Govern a mesura que s’acosta el final del termini (el pròxim dia 21) donat pel Tribunal de Comptes per fer efectives les fiances que els 34 encausats pel procés han d’aportar i que han de sumar 5,4 milions d’euros.

D’una banda existeix al si del Consell Executiu el ple convenciment que s’ha d’ajudar els afectats per múltiples raons, que van des del que consideren una injustícia, que en no pocs casos col·lideix amb el dret d’expressió, al simple fet que els perseguits van formar part d’un engranatge que donava compliment, el de la independència, a un programa electoral. Amb tot, l’Executiu continua donant-li voltes a l’assumpte per trobar una via que permeti socórrer els afectats, sense que això signifiqui obrir un nou procés censor, aquesta vegada contra els membres de l’actual Executiu.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va dir que el Govern defensarà jurídicament les persones afectades sota el «principi d'indemnitat», que, segons ella, garanteix el dret dels funcionaris públics a ser defensats per la seva administració. Però des del primer moment, el Govern ha detectat el perill. Socórrer amb fons públics 34 encausats per malversar diners, per acabar-ho d’adobar de la mateixa Generalitat, és demanar a crits que s’obri expedient pel mateix. Per això la demora en trobar una fórmula, que pot passar per la introducció d’algun tipus de salvaguarda, via clàusula, que exoneri de responsabilitat els actuals membres del Consell Executiu.

La solució pot venir, també, amb l’agregació de petits remeis. Així, aquest dilluns ERC i el PDECat van reclamar que, en paral·lel al que pugui decidir el Govern, es reactivi la caixa de solidaritat per aconseguir, mitjançant aportacions ciutadanes, algun tipus de coixí econòmic. Però això no convenç ni Junts ni l’ANC que exigeixen al Govern encapçalat per Esquerra que es faci càrrec de les fiances milionàries.

Notícies relacionades

La portaveu del partit postconvergent, Elsa Artadi, va defensar que la Generalitat ha de fer «un primer pas contundent» i avalar «sense fissures» els afectats perquè «han actuat en nom i per directrius polítiques del Govern». «No només és defensar els treballadors, sinó la legitimitat del mateix Govern [...] És una persecució política», va afirmar, perquè ha dit que exercien un treball que cap tribunal va prohibir.

D’altra banda, l’entitat liderada per Elisenda Paluzie va burxar en el fet que la Generalitat no pot renunciar «a la defensa de la legitimitat del Govern i de la seva acció» i ha de «defensar i cobrir fins a l’últim cèntim». Si el Govern no actua, opina l’ANC, estarà establint un «precedent» que menyscabarà la «credibilitat» de la Generalitat al deixar «desemparats» els treballadors, mentre va desdenyar que hagi de ser la «societat civil» qui contribueixi econòmicament perquè considera que «traspassar» a particulars aquesta «responsabilitat» és una cosa que «debilita el moviment independentista», i fins i tot «pot incentivar un augment de la repressió econòmica».