Reunió a Waterloo

Puigdemont-Junqueras: El retrobament dels duelistes

  • Primera trobada presencial entre tots dos des del dia de la DUI, l’octubre del 2017

  • ERC s’esforça a situar el conclave en l’estricte pla personal i no polític

Free Catalan separatist leaders in Waterloo

Free Catalan separatist leaders in Waterloo / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una de les seves narracions breus (‘El Duelo’ o ‘Los Duelistas’), portada al cine per Ridley Scott en el que va ser la seva celebrada ‘opera prima’, Josep Conrad recreava la rivalitat al llarg del temps entre dos oficials de la Grand Armée de l’època napoleònica. Entre ofensiva i ofensiva contra els prussians (per aquella època, l’exèrcit francès no només es replegava) els dos duelistes se les tenien entre ells.

El símil amb la situació d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont és llaminer. Junts en el mateix bàndol independentista, la seva rivalitat ha dividit els seus seguidors. Dos homes, dos tarannàs, dues maneres d’afrontar les situacions clau que aquest dimecres es tornen a veure en persona, una cosa que no es produïa des del 27 d’octubre del 2017, quan tots dos es van acomiadar a l’escalinata del Parlament, després d’haver declarat la independència.

«Més que una reunió, és una trobada», va assenyalar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, dilluns en roda de premsa, traient ferro polític al conclave. «És una cita de caràcter personal», va dir una font republicana aquest dimarts a aquest diari. ¿I si surt el debat sobre el Consell de la Republica i el paper d’ERC? Perquè Junqueras continua sent el president de la força. «No sortirà», va respondre taxatiu aquest càrrec republicà.

El cert és que qualsevol manual de relacions polítiques acredita que abans d’emprendre qüestions de fons és necessari que els interlocutors desenvolupin certa comunió. Una cosa que ara no existeix. En tenen prou amb una ullada els llibres de Carles Puigdemont sobre els revolts dies del 2017 per calibrar les càrregues de profunditat que va llançar l’expresident. Titlla Junqueras de «deslleial» i expressa diverses vegades la seva desconfiança cap a ell.

Expressió sibil·lina

La manera d’expressar-se de Junqueras és sempre més sibil·lina. Mai es bat a cor obert. Des d’afirmar que no s’ha llegit els llibres de Puigdemont fins a mai aixecar la veu per valorar allò fet o deixat de fer per l’ara eurodiputat. Si de cas, missatges subtils. Com aquella entrevista a ‘Le Figaro’ que tant va enervar Puigdemont en la qual d’exvicepresident asseverava que es va quedar a Catalunya, en comptes de marxar cap a l’estranger, per «responsabilitat cap als meus conciutadans» recordant que Sèneca i Sòcrates van tenir l’oportunitat de fugir i no ho van fer, una cosa que considera que té «valor ètic».

Notícies relacionades

Junqueras visita aquest dimecres Puigdemont a Waterloo. La situació personal és ben diferent. Junqueras ja és un home en llibertat (revocable, això sí) i Puigdemont també, sempre que no se li acudeixi trepitjar Espanya, en el que és un curiós cas d’immunitat parlamentària a la UE. «S’ha demostrat el que va dir fa anys Junqueras. La presó seria més dura, però més curta. Perquè de la presó se’n surt. De l’exili...», apunta una persona de l’entorn del líder d’ERC.

En qualsevol cas, tots dos són els presidents dels dos partits independentistes majoritaris. Són vasos comunicants, amb el fons del procés independentista de fons, igual que els personatges de Conrad tenien de teló de fons l’època napoleònica. L’èxit electoral d’un significa la derrota de l’altre. El retrobament és només una estació de passada. Els duels seguiran.