Sessió de control al Parlament
Aragonès acusa el Tribunal de Comptes d’arrogar-se el paper del Constitucional
El president recorda que «hi ha una amnistia vigent, la del 77, que impedeix que es persegueixin torturadors del franquisme»
Pere Aragonès es va revoltar aquest dimecres contra el Tribunal de Comptes (TdC) per haver encausat 34 ex alts càrrecs de la Generalitat per presumpta malversació per haver fet servir recursos públics en la promoció i preparació de l’1-O. Proveït amb el fons creat la vigília en ajuda dels afectats, el president va acusar el TdC de ser un òrgan «polític i ideològic» i d’actuar contra els ex alts càrrecs «simplement perquè són independentistes». I va sentenciar: Al TdC regna la presumpció de culpabilitat»
Catalunya sempre ha fet política exterior. Se’ls persegueix per opinar. A l’estranger podem parlar de tot menys de la independència, és absurd», va clamar Aragonès després que defensés que els afectats «van complir l’exercici del seu càrrec». El cap de l’Executiu va afegir que «el TdC s’arroga el paper de Tribunal Constitucional i decideix què entra dins de les competències estatutàries de la Generalitat i què no».
Les paraules d’Aragonès es van produir a la compareixença, demanada per ell, per detallar el «procés de desjudicialització» del conflicte polític. La tesi del republicà és clara, i el TdC li va servir d’exemple: els indults són un primer pas, però no n’hi ha prou. Es necessita una llei d’amnistia.
Davant les crítiques de Cs i el PP, el conseller d’Economia, Jaume Giró, va defensar que el fons creat pel Govern (que el president va qualificar d’«emergència») no incorre en cap delicte perquè «no es fa traspàs patrimonial de la Generalitat», ja que no és un aval directe i dona una resposta «sòlida, jurídicament». «El decret llei del fons complementari de risc és tot el contrari a la malversació», ha etzibat Giró, blindat aquest instrument com una manera de donar cobertura a tots els servidors públics «que es vegin perseguits a l’exercici del seu càrrec en un procés administratiu o judicial» i, alhora, com una eina per «restablir l’espai de llibertat per fer acció política a Catalunya».
Eppur si muove
«Algunes coses s’estan movent», va apuntar Aragonès a l’inici de la compareixença amb referència als indults, al calendari de la segona reunió de la taula de negociació Estat-Generalitat i a l’informe de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. «Però d’altres, no», va dir assenyalant la repressió.
Notícies relacionadesLa proposta del president a l’independentisme passa per crear el Pacte Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, amb partits, entitats i societat civil per «acudir a la taula amb més força».
Una amnistia que, prèviament, a la sessió de control, va negar que no cabés al marc legal actual. «Hi ha una amnistia vigent, la de 1977, i és tan vigent que impedeix la persecució dels torturadors franquistes», va detallar el president.
- Si compres per Shein, Temu o Amazon, atent a la nova estafa del paquet
- Quinze mercats de BCN vendran productes frescos per internet
- 11 de mayo ¿En qué estadio se jugará el Barça-Madrid? Podría no ser ni el Camp Nou ni Montjuïc
- El futur del Màgic Badalona està pendent de dos tràmits judicials
- Comerç La batuda en súpers 24 hores va detectar una vintena d’infraccions laborals