Cop d’efecte del president

Sánchez revoluciona el Govern i prescindeix del seu nucli dur al treure Calvo, Ábalos i Redondo

  • El president prescindeix del cor de l’actual Executiu a l’ordenar la sortida de la vicepresidenta, el titular de Transports i el seu director de Gabinete, Iván Redondo, que serà substituït per Óscar López, exsecretari d’Organització del PSOE i a qui recupera

  • També abandonen el Gabinet Laya (Exteriors), Campo (Justícia), Celaá (Educació), Duque (Ciència) i Uribes (Cultura)

  • Entra José Manuel Albares com cap de la diplomàcia, Pilar Alegría a Educació i les alcaldesses de Puertollano, Gandia i Gavà s’incorporen a Política Territorial, Ciència i Transports. Iceta passa a Cultura i Esport. Sánchez deixa Marlaska i Robles

  • Els ministres d’Unides Podem seguiran en els seus càrrecs: Díaz va negociar la permanència dels seus titulars

  • Últimes notícies de la remodelació del Govern de Pedro Sánchez | Directe

barcelona/aqs.jpg

barcelona/aqs.jpg

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Finalment serà aquest dissabte. Aquest 10 de juliol és el dia triat pel president del Govern, Pedro Sánchez, per emprendre una profundíssima remodelació de l’ala socialista del seu Executiu, a què imprimeix un marcat caràcter polític, amb molta més presència del partit. El primer missatge és que prescindeix del seu nucli dur polític, el que era al seu costat des del 2010: cauen la vicepresidenta primera, ministra de la Presidència i Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo; el titular de Transportes, José Luis Ábalos, i el seu director de Gabinet a la Moncloa, Iván Redondo. El seu lloc de vicepresidenta primera serà ocupat per Nadia Calviño, actual vicepresidenta segona i titular d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital. El missatge del president és clar: per a aquesta segona part de la legislatura vol posar el focus en la recuperació econòmica.

La tasca de coordinació de l’Executiu recaurà en un dels homes forts de Sánchez a la Moncloa, Félix Bolaños, secretari general de la Presidència del Govern. Ell ha sigut la persona clau en tots els assumptes importants que ha despatxat el Govern, en qui Sánchez es fia plenament. Però en canvi un altre dels homes del cercle del cap de l’Executiu, el seu director de Gabinet, el totpoderós Iván Redondo, surt. El PSOE tenia molt enfilat Redondo, que se sentia com un cos estrany. Ell estava molt enfrontat a Calvo. Ara, tots dos surten de l’Executiu. A Redondo el substitueix Óscar López, secretari d’Organització del PSOE amb Alfredo Pérez Rubalcaba, i actual president de Paradors de Turisme.

Pilar Llop, que va accedir a la presidència del Senat el desembre del 2019, passa a ocupar la cartera de Justícia, que era en mans de Juan Carlos Campo des de gener del 2020. Ell ha sigut un dels maquinadors dels indults del procés, juntament amb Calvo i Bolaños. Llop, jutge experta en violència de gènere, serà reemplaçada en la presidència de la Cambra alta per l’actual portaveu socialista, el burgalès Ander Gil.

Els titulars d’Exteriors, Arancha González Laya –una fixa a les quinieles per l’incendi amb el Marroc–; Ciència, Pedro Duque, i Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, també surten de l’Executiu. Laya serà reemplaçada per l’ambaixador a París des de l’any passat, José Manuel Albares, un altre dels homes forts del president. Diplomàtic de carrera, va ser secretari general d’Assumptes Internacionals, la Unió Europea, G-20 i Seguretat Global a la Moncloa, i ara és premiat amb la cartera que sempre va ambicionar, Exteriors.

Miquel Iceta deixa Política Territorial, departament que cedeix a l’alcaldessa de Puertollano, Isabel Rodríguez, que també assumirà la representació del Gabinet, en substitució de la titular d’Hisenda, María Jesús Montero. A partir d’ara el primer secretari del PSC dirigirà Cultura i Esport. Dues regidores més s’afegeixen al Gabinet: la de Gavà, Raquel Sánchez, a Transports, i la de Gandia, Diana Morant, a Ciència. D’Educació surt Isabel Celaá, que es va afegir a l’equip de Sánchez des del principi, i la reemplaça Pilar Alegría, delegada del Govern a l’Aragó.

El cap del Govern ja ha comunicat la reestructuració a Yolanda Díaz, vicepresidenta tercera i titular de Treball i Economia Social i cap visible d’Unides Podem en l’Executiu. Els ministres de la formació morada quedaran al marge d’aquesta remodelació i continuaran en els seus càrrecs.

En principi, està previst que els nous ministres prenguin possessió dels seus càrrecs dilluns, i ja dimarts se celebrarà el primer Consell de Ministres del nou Govern.

Aquest diari i altres mitjans ja van avançar fa més d’un mes els plans de Sánchez d’emprendre una profunda remodelació del Govern. La idea del president és reforçar el pes polític del seu Executiu i de la seva cúpula al PSOE. Però quan van sortir aquestes informacions, Sánchez va contestar que aquesta no era la seva «prioritat» en aquest moment, que estava centrat en la vacunació i la recuperació econòmica. L’última vegada que va ser preguntat per això pels periodistes va ser aquest dijous passat, a Vílnius, al costat de la primera ministra lituana. En aquell moment, se li va inquirir si podia assegurar la continuïtat de la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i es va limitar a donar la resposta de manual. «Ho he dit en moltes altres ocasions, la prioritat és la que és, recuperació i vacunació, i res nou per afegir al respecte».

El que va fer el president va ser refredar per accelerar. Pilotar ell sol, amb molt pocs col·laboradors, una reestructuració ministerial que li serveix per agafar impuls en la segona part de la legislatura, després de la decisió transcendental de la concessió dels indults i amb el final de la pandèmia en l’horitzó, així com els primers símptomes de reanimació de l’economia. En el PSOE, dirigents de primer nivell veien imminent la remodelació, i l’aconsellaven per al juliol, abans de l’arrencada del procés congressual. No obstant, que Sánchez es col·loqués aquest mes dues gires internacionals importants, la bàltica que va culminar dijous i la que emprendrà als EUA el dia 20, només deixava com a finestra disponible aquesta mateixa setmana, per garantir-se focus mediàtic abans de les vacances d’estiu. El president va cancel·lar un acte de partit programat en principi per a aquest dissabte: la presentació de la ponència marc del 40è Congrés. Ara la raó de per què va fer aquest moviment a meitat de setmana és evident. El president pretén recobrar el pols polític i copar l’actualitat informativa del cap de setmana.

No a la reducció de ministeris

El sector morat del Govern finalment queda al marge d’aquesta remodelació després que Sánchez i Díaz acordessin mantenir en els seus ministeris Irene Montero (Igualtat), Ione Belarra (Drets Socials i Agenda 2030), Alberto Garzón (Consum) i Manuel Castells (Universitats). Fonts coneixedores d’aquestes converses relaten que al llarg d’aquesta setmana el president del Govern va informar la vicepresident tercera de la seva intenció de fer canvis a l’Executiu i que Díaz va negociar la permanència de tots els membres de la seva formació.

En vista dels continus murmuris d’una possible crisi de Govern, a les files morades feia setmanes que esgrimien l’acord a què van arribar Sánchez i Pablo Iglesias per conformar l’Executiu de coalició fa gairebé dos anys recollia el pes que tindria Unides Podem dins del Gabinet. En aquest sentit, afirmaven que només es reduiria el nombre de ministeris que controlen si també passava el mateix amb el sector socialista. 

Notícies relacionades

Quant als noms, a Unides Podem sempre han assegurat que era Iglesias i ara Díaz els qui elegeixen els ministres morats, malgrat que la potestat li correspon a Sánchez. Aquesta posició va quedar clara quan l’exvicepresident segon va abandonar l’Executiu i va assenyalar Díaz com a vicepresidenta i Belarra com a futura ministra, avisant minuts abans Sánchez.

Aquest 2021 Sánchez va escometre reajustaments mínims en el seu Executiu obligats pels dos processos electorals celebrats. A principis d’any, quan Salvador Illa es va convertir en candidat del PSC en les eleccions catalanes del 14-F i va ser rellevat per Carolina Darias en Sanitat, i aquesta al seu torn va cedir Política Territorial a Miquel Iceta. I de cara a les eleccions madrilenyes, Belarra va reemplaçar Iglesias en Drets Socials, i Díaz va ascendir a la vicepresidència tercera, un esglaó menys que el que tenia l’exlíder morat.