Intrahistòria d’una crisi
Díaz blinda Podem en el Govern i confia a esquivar Calviño
Díaz va negociar amb Sánchez no tocar els seus ministres en la remodelació de l’Executiu
Els morats confien a esquivar Calviño i veuen bé els fitxatges de Bolaños i Sánchez
Divendres, a última hora de la tarda, Pedro Sánchez va despenjar el telèfon per trucar a Yolanda Díaz. Faltaven unes hores perquè s’obrís la crisi de Govern. En aquesta conversa, el cap de l’Executiu li va explicar a la líder d’Unides Podem que havia pres una decisió: l’endemà, dissabte 10 de juliol, anunciaria la remodelació del seu gabinet. El resultat final seria la sortida de set ministres socialistes –principalment, el seu nucli més dur–, però no afectaria els cinc representants d’Unides Podem. Aquest va ser l’acord a què havien arribat els dos dirigents en els últims dies.
La intenció de Sánchez de reformar l’Executiu feia parlar des de fa diverses setmanes. El sector morat del Govern, tot i que inquiet, s’aferrava al compromís a què s’havia arribat al començament de la legislatura de tenir un pes proporcional en el Consell de Ministres al dels seus socis. El 28 de juny passat, en l’última reunió presencial que van mantenir Sánchez i Díaz, el president del Govern va explicar a l’ara vicepresidenta segona el seu propòsit de fer canvis. Segons fonts coneixedores, va ser una conversa llarga en què van parlar de les necessitats de l’Executiu i la possibilitat d’incorporar nous perfils.
En aquella trobada, la líder morada va dir a Sánchez que la permanència dels ministres d’Unides Podem estava fora de tota discussió. El desembre del 2019, Sánchez i Pablo Iglesias havien pactat el pes que tindria cada partit en la coalició. L’acord en aquell moment va ser que hi hauria un ministre morat per cada quatre socialistes. Més o menys. I així havia de continuar sent. Aquella primera reunió va ser preliminar: el president no tenia clar els temps i tampoc el calat de la reforma.
En els dies següents hi va haver més converses en les quals es van plantejar diferents escenaris, però no va ser fins divendres passat quan Sánchez, en una primera trucada, va confirmar a Díaz que no tocaria la part d’Unides Podem. Irene Montero (Igualtat), Ione Belarra (Drets Socials i Agenda 2030), Alberto Garzón (Consum) i Manuel Castells (Universitats) estaven fora de perill. Hores més tard és quan l’informa que la remodelació seria dissabte.
Readaptar-se a l’escenari
L’endemà d’aquesta trucada, comença el ball de ministres. Carmen Calvo, el principal contrapès dels morats en l’Executiu, abandona el Govern. El segueix José Luis Ábalos, amb qui fa mesos que Unides Podem està encallat en la negociació dels lloguers. Continuen caient noms del gabinet de Sánchez i se’n comencen a conèixer els nous integrants. La remodelació del Consell de Ministres és profunda i a les files morades comencen a recol·locar-se per enfrontar la nova etapa.
La sortida de Calvo, tot i que aplaudida internament a Unides Podem, ha situat Nadia Calviño en la vicepresidència primera. La ministra d’Assumptes Econòmics, caracteritzada per la seva austeritat econòmica, ha sigut protagonista de diversos xocs amb els morats. Concretament, amb Díaz fa mesos que està enfrontada per la pujada del salari mínim interprofessional que exigeix la ministra de Treball i que ella frena constantment. No obstant, en l’entorn de la ministra de Treball no hi ha gaire preocupació per aquest gest de Sánchez de premiar Calviño i situar-la com a límit a les seves iniciatives.
Fonts del sector morat del Govern expliquen que, amb la marxa d’Iglesias, Díaz va heretar la interlocució amb el president del Govern com a líder de l’altre partit de la coalició. D’aquesta forma, confia a poder negociar els temes més delicats directament amb Sánchez, evitant Calviño. En els pròxims dos anys queden la pujada de l'SMI i la derogació de la reforma laboral.
Noves oportunitats
Notícies relacionadesAl nou tauler que ha configurat Sánchez, els morats també veuen amb bons ulls l’ascens de Félix Bolaños com a ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. Fonts d’Unides Podem assenyalen que Díaz i Bolaños, home de la màxima confiança de Sánchez, estan acostumats a treballar junts a la redacció de textos legislatius, sobretot de l’època més dura de la pandèmia.
Un altre dels fitxatges que veuen amb bons ulls és el de Raquel Sánchez, fins ara alcaldessa de Gavà i elegida per ocupar la cartera de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. Els morats fa mesos que estan encallats en la negociació de la regulació dels lloguers amb José Luis Ábalos, anterior titular d’aquest ministeri, i confien a poder desencallar el diàleg. Dissabte passat la secretària de Vivienda de Podem, Alejandra Jacinta, va assenyalar que Sánchez va declarar Gavá «àrea tensada i va regular el preu dels lloguers».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Raquel Sánchez Jiménez Unides Podem Govern Pedro Sánchez Podem Félix Bolaños García Yolanda Díaz Pérez Carmen Calvo José Luis Ábalos
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao