Diàleg entre executius
Govern i Generalitat reprenen aquest cap de setmana el contacte després del parèntesi pels canvis de Sánchez
Rodríguez i Vilagrà mantindran abans de dilluns una conversa telefònica per resoldre quan es reunirà la comissió bilateral
La Conferència de Presidents del 30 de juliol afegeix un nou obstacle per a la celebració del conclave
El Govern assisteix amb certa estupefacció al canvi de ritme que ha introduït l’Executiu de Pedro Sánchez en la relació amb Catalunya. No es tracta d’intranquil·litat, ja que no s’endevina en el president del Govern una voluntat de cop de timó i sí la seva aposta per mantenir el que ell denomina l’‘agenda del retrobament’. Però no s’acaba d’entendre que el 30 de juny Sánchez i Pere Aragonès acordessin reunir, abans d’un mes, la Comissió Bilateral, la primera en tres anys i que, a data d’avui, transcorregudes tres setmanes, poc s’hagi mogut.
I dins d’aquest poc, tot s’ha fet amb Miquel Iceta com a ministre de Política Territorial. I és que la crisi de Govern del cap de setmana, i el relleu del primer secretari dels socialista catalans per Isabel Rodríguez ha comportat la interrupció de la comunicació entre la Moncloa i el Palau de la Generalitat. Si encara divendres Iceta i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, negociaven els punts de l’ordre del dia d’aquesta comissió bilateral, des del relleu no s’ha produït cap comunicació de la nova ministra. Ni tampoc hi ha hagut, sempre segons fonts del Govern en els dos casos, cap missatge directe entre presidents que servís per calmar qualsevol aparença d’intranquil·litat que pogués aparèixer a Catalunya.
Amb tot, segons fonts catalanes, està previst que abans de dilluns ministra i consellera estableixin un contacte telefònic que ha de suposar la represa de les accions prèvies a la celebració de la bilateral. I posar-hi data.
Tenint en compte que dilluns que ve és 19, hi ha qui pensa en el Govern que l’Executiu pretén arribar a un ajornament per la via dels fets consumats, atès que la comissió requereix una negociació prèvia, que és on s’ha d’arribar a acords, que després les primeres espases ratifiquen. «És el que poden desitjar a la Moncloa, però el compromís de celebració és el que és. I no es va pactar fa sis mesos, sinó fa tres setmanes», apunta una font del Govern.
Va ser la mateixa Vilagrà qui, diumenge, va advertir sobre el perill que podria suposar el relleu d’Iceta quant a retard de la trobada bilateral. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va remarcar dimarts que «no hi ha d’haver cap motiu perquè canviïn els terminis establerts» per reactivar la Comissió Bilateral, ja que «els compromisos estan per complir-los», de la mateixa manera que considera que tampoc s’ha de veure alterada la previsió de reunir la taula de diàleg sobre Catalunya el mes de setembre.
L’ombra de la Conferència de Presidents
Els dies passen i el final de mes, data abans de la qual s’hauria de celebrar la comissió bilateral, es va acostant. El Govern es manté ferm en la seva voluntat de celebrar-la aquest juliol o la primera setmana d’agost, com a màxim», apunten. I no és una pròrroga fútil tenint en compte que el 30 de juliol se celebrarà a Salamanca una Conferència de Presidents, l’òrgan de coordinació entre l’Executiu i les autonomies, per abordar la reconstrucció post-Covid i la gestió dels fons europeus Next Generation. Pere Aragonès ja ha avançat que no assistirà al conclave per entendre-la merament estètica, una cosa que expressa simbòlicament com «fer-se la foto».
Sembla lògic pensar que arribar a aquesta cita amb els 16 presidents autonòmics restants poc després que s’hagi celebrat una comissió bilateral precisament amb la comunitat incompareixent, Catalunya, en la qual hi poden haver acords en forma de traspassos o abonaments de deutes econòmics, no sembla que sigui el millor dels escenaris per a Sánchez.
Al seu torn, la pausa política estival que comporta el mes d’agost, permetia al Govern d’Aragonès crear l’‘efecte rasa’ entre la taula dels assumptes ‘autonòmics’, la Comissió Bilateral, i la de la negociació pel conflicte. Un ajornament fins al setembre, on el fòrum sobre el procès coparà l’atenció, després de la celebració de la Diada no és un escenari desitjat per la Generalitat, sempre atenta que no es barregin les qüestions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao