Convenció a Madrid

Ciutadans alimenta la «fe» dels seus afiliats per renéixer com una «au fènix»

  • Els liberals celebren una convenció per insuflar-se ànims després de les successives patacades electorals

  • Un diputat alemany convidat al conclave recomana als taronges no pactar amb Vox

Ciutadans alimenta la «fe» dels seus afiliats per renéixer com una «au fènix»

J. Hellín / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Dirigents i afiliats de Ciutadans de tot Espanya estan reunits aquest cap de setmana a Madrid per aixecar-se l’ànim. No és fàcil, després d’haver aconseguit 57 escons al Congrés en un temps rècord (novembre del 2019) i haver caigut fins als 10, set mesos després. Inés Arrimadas tancarà el conclave amb el seu discurs diumenge, tot i que aquest dissabte ja va participar en un panell sobre «Renovar Europa» en què va demanar als seus que tinguin «fe» i que no perdin la «il·lusió».

En aquesta taula rodona va escoltar algunes experiències de companys de partits liberals europeus de què va prendre nota i algun altre consell que preferiria no haver sentit. Però comencem per les que sí que van trobar eco entre els taronges. L’eurodiputat Luis Garicano havia organitzat una xerrada amb polítics liberals d’Hongria (l’eurodiputada Katalin Cseh, de la formació Momentum), Romania (el líder dels liberals a l’Europarlament Dacian Ciolos) i Alemanya (el diputat Alexander Lambsdorff) perquè expliquessin les seves experiències. Lambsdorff, del Partit Democràtic Lliure (FDP, per la seva sigla en alemany), va poder posar-se de mirall en un moment en què Cs està enfonsat després de les males dades electorals a Galícia, Euskadi, Catalunya i Madrid. El FDP acaba de superar una sotragada similar. Els liberals alemanys no van aconseguir passar la barrera del 5% dels vots als comicis generals del 2013 i van perdre els 93 diputats que havien obtingut el 2009. Quatre anys més tard, però, van tornar a entrar al Bundestag amb 80 seients i, davant les eleccions d’aquesta tardor, les enquestes els assenyalen com la quarta força més votada per darrere de la CDU, Els Verds i el Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD).

Lambsdorff els va dir que aquest renaixement s’ha produït gràcies a «no perdre l’esperança», per la «lleialtat» dels càrrecs (un problema per a Ciutadans, com s’està veient amb l’absorció del PP) i poder fer valer la feina en municipis i regions (un trampolí pels taronges, ja que governen, principalment en coalició amb el PP, en més de 400 ajuntaments i en dues autonomies).

Convidats que provoquen un escàndol

«Les bases del seu partit, el FDP, no van perdre la fe en el projecte liberal. ¡És el que hem d’aconseguir!», va aclamar Arrimadas als seus després d’escoltar-lo. La presidenta de Ciutadans, en canvi, no va comentar res de cap altre encàrrec que els havia deixat Lambsdorff. I és que amb els convidats a les convencions cal anar amb compte. Mariano Rajoy ho va viure el gener del 2015, quan, en una reunió similar, va convidar José María Aznar i aquest li va deixar anar allò de «¿On és el PP?, ¿Aspira a guanyar les eleccions?».

En aquest cas, pot ser que el polític germànic ho fes sense maldat, però el seu comentari no va ser benvingut. En un moment de la xerrada a la taula rodona sobre Europa, Garicano, que va exercir de moderador, va preguntar a Lambsdorff com creu que s’han de frenar els «populismes». A Alemanya, aquest corrent és representat principalment per la formació d’ultradreta Alternativa per a Alemanya, que ara té 94 escons. El seu equivalent a Espanya és Vox. Davant aquesta pregunta, el diputat del Bundestag va ser taxatiu: «No treballem amb els populistes, no parlem amb ells. Mai, mai. Volen destrossar les nostres democràcies». Silenci a la sala. Mirades a l’infinit.

Ciutadans va poder entrar a governar en coalició en bona part dels 400 ajuntaments i en quatre comunitats (ara ha perdut Múrcia i Madrid) gràcies a l’abstenció de Vox. Els taronges continuen posant el focus, però, al fet que ells no han negociat ni pactat res amb els ultres, una tasca que han ‘delegat’ en el PP i el fruit de la qual és que Ciutadans pot formar part dels executius. Preguntat pel consell de Lambsdorff si Cs prendria nota per canviar aquestes coalicions a mitjà termini, Edmundo Bal, portaveu del grup parlamentari de Cs, va mirar cap a un altre costat: «Nosaltres no hem firmat ni un sol acord amb Vox. Nosaltres hem firmat acords de Govern amb el PP i el PSOE», va afirmar.

«No hi haurà fusió amb el PP»

Bal també va injectar ànim als seus companys de partit després d’assegurar que el projecte ara va «regular». Tant el portaveu com Arrimadas van admetre que la formació ha comès errors al no saber comunicar bé les polítiques que han aconseguit en governs municipals o autonòmics i han assegurat que a partir d’ara ho faran millor. Bal també va descartar amb rotunditat qualsevol tracte amb el PP: «No hi haurà fusió amb el PP», va repetir en diverses ocasions davant la premsa abans de remarcar que l’«espai liberal» només l’ocupa Ciutadans.

Notícies relacionades

D’aquesta convenció no sortirà cap document de conclusions ni tampoc s’abordarà aquesta política d’aliances heretada d’Albert Rivera. Ho assumeixen com una parada per continuar «omplint de contingut» el centre liberal. A la jornada de dissabte també van participar membres de la societat civil, entre d’altres, l’investigador i divulgador Eduardo López Collado, l’economista i expert en energia Isidoro Tapia i Pedro J. Ramírez. L’ara director d’‘El Español’, que va arengar els afiliats de vegades amb més ímpetu que els mateixos dirigents de Ciutadans, va instar a «mirar cap endavant». «No desistiu de donar testimoni com persones de la vostra conducta liberal, no defalliu en el vostre afany d’aplicar propostes liberals. No renuncieu mai a divulgar i expandir la ideologia liberal [...] Els qui us donen per morts us veuran renéixer com una au fènix», va augurar.