Nova etapa a l’Executiu
Yolanda Díaz reajusta la seva estratègia en el nou Govern i assenyala Sánchez i Bolaños com els seus interlocutors
La vicepresidenta morada va reclamar fa uns dies al president més política social en la nova etapa governamental
Els ministres de Podem mostren alleujament per la sortida de Calvo i marquen l’SMI i la reforma laboral com a prioritats
Els canvis en el Govern de coalició no han acabat. Pedro Sánchez va canviar gairebé una desena de ministres socialistes la setmana passada i ara els toca als morats variar la seva estratègia per adaptar-se al nou tauler de joc que ha dissenyat el cap de l’Executiu. L’encarregada de repensar l’acció d’Unides Podem serà la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, com a líder de l’espai confederal, que veu Sánchez i en l’acabat de nomenar ministre de la Presidència, Félix Bolaños, els seus dos principals interlocutors per «desbloquejar» totes les mesures que recullen l’acord de coalició. En concret, en els dies previs a la remodelació del Consell de Ministres, Díaz ja va obtenir el compromís del president del Govern d’impulsar més iniciatives socials.
Amb les aigües tornant al seu curs en l’Executiu bicolor, en l’entorn de Díaz veuen necessari recol·locar-se. Les dinàmiques que marcava fins ara el dia a dia del Govern ja no serveixen. La sortida de Carmen Calvo ha alleujat el sector morat que veia en la dirigent socialista un dels principals esculls per al bon funcionament de la coalició. No obstant, també ha suposat que la ministra d’Economia, Nadia Calviño, s’hagi situat al capdavant de la vicepresidència primera. A la cúpula d’Unides Podem resten importància a aquest ascens, més a causa de la marxa de Calvo que a un augment de les seves competències, i assenyalen que des de la dimissió de Pablo Iglesias és Díaz qui manté una interlocució directa amb Sánchez.
En l’entorn de la vicepresidenta segona assenyalen que ella serà l’encarregada de centralitzar les exigències de tots els ministres d’Unides Podem. Cada vegada que socialistes i morats s’encallin en alguna negociació, Díaz portarà la qüestió a Sánchez per desbloquejar-la mà a mà, com passava amb l’exlíder de Podem. La també ministra de Treball haurà de traslladar els fruits que donin totes aquestes trobades a la taula confederal, l’òrgan de coordinació de Podem, Izquierda Unida, En Comú Podem i Galícia en Comú.
Les qüestions tècniques
La setmana anterior a què Sánchez executés la crisi de govern, Díaz ja va mantenir diverses converses amb el líder dels socialistes. En aquell moment, el cap de l’Executiu no va revelar la identitat dels futurs ministres, però sí que es va comprometre a impulsar les mesures socials que queden pendents de l’acord de coalició. Uns dies després, set ministres van ser reemplaçats i alguns d’altres van canviar de competències. Fonts de l’entorn de la vicepresidenta segon veuen amb «optimisme» aquesta reforma i en la direcció de Podem assenyalen que seran ben rebuts si compleixen el pacte que van firmar Sánchez i Iglesias el desembre del 2019.
No obstant, per als morats la fitxa clau d’aquest nou gabinet és Bolaños. Fins ara secretari d’Estat de la Presidència i persona de confiança de Sánchez, és el nou ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. En l’entorn de Díaz recalquen que Bolaños jugarà un «paper fonamental» al presidir la comissió de secretaris i sotssecretàries, l’òrgan en el qual s’obre el debat tècnic i polític sobre les iniciatives del Govern i el pas previ a la seva discussió en el Consell de Ministres. La vicepresidenta segona ha treballat directament amb Bolaños en la confecció de normes durant els mesos més durs de la pandèmia, en els quals van gestar una bona relació. Ara, Díaz el situa com el seu interlocutor per als aspectes més tècnics i jurídics.
Entre els esculls que poden trobar en el Govern de coalició hi ha la pujada del salari mínim interprofessional. En aquest assumpte, Díaz ja ha donat mostres de la seva nova estratègia: no buscarà l’aprovació de Calviño –per sobre d’ella en l’escalafó econòmic–, sinó que escalarà el debat fins a Sánchez, amb qui ja ha mantingut alguns converses sobre la qüestió. El mateix passarà, defensen fonts de la cúpula morada, amb la llei de vivenda i la regulació de lloguers si la nova ministra de Transport, Raquel Sánchez, no dona el seu braç a tòrcer davant les exigències d’Ione Belarra.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia