El laberint català
Illa apuntala el seu perfil institucional després d’assentar-se com a referent català de Sánchez
El líder de l’oposició es reunirà aquest dilluns amb Ximo Puig i estrenyerà llaços amb els empresaris valencians
Al PSC li ha somrigut la crisi de Govern executada de manera sorprenent per Pedro Sánchez fa una setmana. No obstant, pot semblar que la sensació és justament la contrària. El punt d’amargor, reconeguda en públic pel mateix afectat, és Miquel Iceta. El primer secretari dels socialistes catalans va quedar relegat d’un ministeri d’innegable pes polític (Política Territorial) a un altre que se situa fora de la primera línia de combat (Cultura). Després d’haver-li demostrat fidelitat a Sánchez durant la seva etapa més dura al PSOE, Iceta queda desplaçat del focus just quan el president del Govern reprèn el diàleg amb la Generalitat, la llavor de la qual havia començat a plantar des de la seva anterior cartera.
No obstant, la compensació al PSC per aquest moviment no ha sigut en absolut nímia. Els socialistes catalans controlaran amb Raquel Sánchez un segon ministeri, aquest sí, clau, com és el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; dirigiran amb Francesc Vallès la política comunicativa d’un Executiu que necessita remuntar a les enquestes; i estaran amb Eva Granados a la sala de comandaments que pilotarà la renovació interna al PSOE amb vista al cicle electoral del 2023.
De tot aquest balanç es deriva una conseqüència indirecta que admeten fonts del partit: el sisme provocat per Sánchez consolida Salvador Illa com a líder in pectore del PSC. O almenys com a referent català del PSOE. Que a l’exalcaldessa de Gavà, dirigent afí a Illa, se li hagi confiat el ministeri que fins ara comandava José Luis Ábalos dona compte que Sánchez busca projectar-la com a figura emergent, amb un previsible paper central en futures cites electorals.
Fil directe amb els empresaris
Però és, alhora, un reconeixement a l’estratègia que Illa ha desplegat des que va tornar a a Catalunya: unir vincles amb els sectors econòmics i empresarials per consolidar el seu projecte alternatiu a l’independentisme. Ara, amb la primera remesa de fons europeus al caure, per les mans de la nova ministra passarà la interlocució amb molts d’aquests actors clau per impulsar projectes tan rellevants com l’ampliació de l’aeroport del Prat. No li faltaran aliats, ja que exdirigents o excàrrecs socialistes presideixen, per exemple, Aena (Maurici Lucena), Renfe (Isaías Táboas) i la Zona Franca (Pere Navarro).
En clau més política, Illa busca ara apuntalar el seu perfil de líder de l’oposició (i del «Govern alternatiu») i exercir de referent del PSC dins del PSOE. Després de proposar un pla de xoc social de 1.564 milions per pal·liar les desigualtats a Catalunya, demà viatjarà a València per reunir-se amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Tots dos compartiran una agenda amb un marcat caràcter institucional: compareixença conjunta al Palau de la Generalitat, dinar-col·loqui amb l’Associació Valenciana d’Empresaris i visita al centre de vacunació de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Fronts comuns
Dos missatges en una mateixa agenda. D’una banda, Illa i Puig escenificaran un front comú en defensa d’interessos econòmics comuns, com un nou sistema de finançament autonòmic i el Corredor Mediterrani, i pel retrobament de dues autonomies germanes les relacions de les quals es van refredar amb el procés i, sobretot, després de la negativa de Quim Torra el 2018 a participar en un acte a Barcelona a favor d’aquesta infraestructura promoguda per l’empresariat valencià.
El número dos del PSC s’avança així a Pere Aragonès, que encara no ha mantingut cap trobada institucional amb Puig des que és president. L’última cita bilateral entre les dues comunitats va ser fa cinc anys, el 2016, amb la visita de Carles Puigdemont a València.
El segon missatge, en clau interna socialista, és que la reunió de dilluns servirà per sumar Illa a l’aliança que han forjat Puig i la presidenta de les Balears, Francina Armengol, per reivindicar la necessitat d’avançar cap a un model federal d’Espanya que serveixi per pal·liar, per exemple, la «deslleialtat fiscal» de la Comunitat de Madrid. Un front que, de passada, també recorda a Sánchez i al PSOE que el seu full de ruta federal, la Declaració de Granada que acaba de complir vuit anys, segueix vigent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global