Brussel·les
La justícia europea retira la immunitat de Carles Puigdemont
I als altres dos eurodiputats de JxCat, Toni Comín i Clara Ponsatí
El Tribunal General de la Unió Europea ha retirat aquest divendres la immunitat parlamentària a l’expresident català Carles Puigdemont i als altres dos eurodiputats de JxCat, Toni Comín i Clara Ponsatí.
En un acte dictat avui, el tribunal ha revocat la decisió provisional que va adoptar el 2 de juny de concedir-los temporalment la immunitat parlamentària fins que resolgués sobre el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d’acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.
Creu que no han «acreditat amb un grau de prou probabilitat» que puguin ser detinguts. A més, el tribunal de primera instància de la UE amb seu a Luxemburg assegura que Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenen la protecció parlamentària per anar als plens de l’Eurocambra a Estrasburg.
El rebuig de les cautelars s’emmarca en una demanda dels eurodiputats de Junts contra el Parlament Europeu per la suspensió de la immunitat. Tots tres al·leguen irregularitats durant el suplicatori que va demanar el Tribunal Suprem per reactivar les euroordres pel cas de l’1-O.
En una interlocutòria dictada avui, ha revocat la decisió provisional que va adoptar el 2 de juny de concedir-los temporalment la immunitat parlamentària fins que resolgués sobre el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d’acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.
Els jutges amb seu a Luxemburg han desestimat així la demanda de mesures provisionals que els tres eurodiputats van interposar el 26 de maig, demanant que se suspengués l’aprovació del suplicatori perquè permetia «a qualsevol Estat membre i al Regne Unit detenir-los o restringir els seus desplaçaments i entregar-los a les autoritats espanyoles».
En la sentència que ha dictat avui, el vicepresident del TGUE ha dit que la suspensió del suplicatori es pot adoptar si «la seva concessió està justificada» i «és urgent».
«No han aconseguit demostrar que hi comparegui el requisit de la urgència»
No obstant, ha considerat que «els diputats no han aconseguit demostrar que hi comparegui el requisit de la urgència, ja que, en la situació actual, el perjudici greu i irreparable que invoquen no pot ser qualificat de cert o acreditat amb un grau de prou probabilitat».
En concret, el Tribunal ha argumentat que «la immunitat que empara els diputats durant els seus desplaçaments al lloc de reunió del Parlament o quan en tornin es manté jurídicament intacta» i, «en conseqüència, poden desplaçar-se per assistir a les reunions».
Per tant, ha descartat que Puigdemont, Comín i Ponsatí «poden invocar vàlidament [...] l’existència d’un perjudici greu i irreparable» i «un suposat risc de ser detinguts, concretament a França, amb ocasió d’un desplaçament per participar en una sessió parlamentària a Estrasburg».
A més, el TGUE ha assegurat que els tres eurodiputats catalans, «no han demostrat» que «la seva entrega a les autoritats espanyoles i la seva posterior posada en situació de detenció provisional fossin previsibles amb un grau de prou probabilitat, en particular respecte a l’Estat on resideixen –Bèlgica–.
I en aquest sentit, la cort amb seu a Luxemburg ha tingut en compte a l’hora d’adoptar la seva decisió que «les autoritats judicials belgues van denegar l’execució» de l’euroordre contra l’exconseller Lluís Puig, que va fugir a Bèlgica el 2017 amb Puigdemont i Comín.
La sentència dictada avui recorda que després de la negativa de la justícia belga d’entregar Puig, el Tribunal Suprem va plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea preguntant-li sota quins criteris pot un Estat membre denegar l’execució d’una euroordre i que fins que no es resolgui la qüestió, les dictades contra els tres eurodiputats s’han suspès.
Notícies relacionadesAixí doncs, «mentre el Tribunal de Justícia no es pronunciï en l’assumpte prejudicial Puig Gordi i d’altres, res permet considerar que les autoritats judicials belgues o que les autoritats d’un altre Estat membre puguin executar les ordres de detenció europees dictades contra els diputats i entregar-los a les autoritats espanyoles».
Finalment, el TGUE ha al·legat que «una detenció i entrega de la Sra. Ponsatí i Obiols per part de les autoritats del Regne Unit (país on va viure durant un temps, fins al gener del 2020) resulta actualment hipotètica».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034