Comptes per al 2022

El Govern dissenya l’esborrany dels pressupostos amb la CUP com a soci preferent

  • Els anticapitalistes volen veure més avenços en el pacte amb Esquerra abans d’asseure’s a negociar

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios / David Zorrakino (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ja està en marxa per dissenyar els pressupostos del 2022. El conseller d’Economia, Jaume Giró, pretén complir amb el calendari i confia que els grups, especialment la CUP, que actua com a soci preferent al ser l’aliment de l’actual Govern, no posin traves a les seves expectatives. Després d’anar al Consell de Política Fiscal i Financera, el seu pronòstic és complir la seva comesa tot i que no aconseguís arrencar del Govern central un relaxament de l’objectiu de dèficit del 0,6% del PIB a l’1,1%. Malgrat això, va sortir satisfet i amb marge per negociar uns comptes expansius.

La maquinària funciona segons el previst. Les conselleries ja han esmicolat les seves previsions i han traslladat la seva proposta de variacions en les dotacions pressupostàries. Les reunions són constants perquè el pressupost s’aprovi i entri en vigor en l’arrencada del 2022, sense retards. La CUP no ho posarà fàcil i la llista d’exigències és llarga. Fonts del partit asseguren que encara no han entrat en el detall de les partides, però que s’asseuran a negociar quan vegin una proposta. Segons el seu parer, ERC ha de fer un pas endavant i contemplar prèviament les mesures que van acordar per a la investidura del president. «És cosa seva, nosaltres esperem que compleixin els acords i, llavors, serà quan comencem a negociar». Sembla un peix que es mossega la cua, ja que els republicans creuen que ha de ser un treball col·legiat perquè sense pressupostos la majoria dels acords no es poden tirar endavant. Els cupaires pressionen i esperen més avenços en el compliment del pacte.

Balanç del pacte

El balanç del compliment de l’acord és que s’ha diluït el cos d’advocats dels Mossos en el gabinet jurídic central, s’ha aprovat la creació d’una comissió d’estudi sobre el model policial que pretén revisar l’ús del foam, s’ha tramitat la llei d’interins –tot i que van xocar pel recolzament d’ERC a la dissenyada pel ministre Miquel Iceta–, s’ha aprovat un pla pilot per a la renda bàsica universal i s’ha creat la Conselleria d’Acció pel Clima.

Ara bé, per a la CUP el balanç és escàs. Els anticapitalistes indiquen com a carència que no s’hagin retirat de totes les acusacions contra manifestants, tret dels casos que els agents acreditin lesions, i que els antiavalots encara vagin als desnonaments. «Hi ha mesures que no necessiten d’uns pressupostos», remarca la CUP, tot i que n’hi ha d’altres que sí, com inquireixen des d’ERC. I és que un dels punts fonamentals de la negociació serà una previsible reforma fiscal que pugui generar ingressos per acotar altres despeses.

Sigui com sigui, des de la CUP insisteixen que el que s’ha pactat és un «acord de mínims» i que els comptes hauran de satisfer la seva militància perquè els validi. Quant al procés i el full de ruta independentista, la CUP apressa a convocar al més aviat possible l’Acord Nacional per l’Autodeterminació i l’Amnistia i no descarten que tant la taula de diàleg, així com la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, puguin acabar enterbolint les relacions.

Notícies relacionades

Des de la CUP recorden que ells van firmar mostrar-se favorables a sostenir la legislatura almenys fins al 2023, quan Aragonès se sotmetrà a una qüestió de confiança, però que la pilota és a la teulada dels republicans. Els contactes són constants, ja que les reunions són setmanals per analitzar els punts de l’acord i, les dues parts confirmen que hi ha sintonia. Cal veure si n’hi haurà prou per tirar endavant uns comptes en temps de pandèmia o si el Govern ampliarà la recerca de socis per aprovar-les.  

En aquest segon escenari, difícilment podran comptar amb els comuns. Fonts del partit asseguren que ERC va triar la CUP com a soci preferent quan podia teixir una alternativa com el 2020 i, a part, tampoc comparteixen l’enfocament de la legislatura. Esmenten l’aposta pel Hard Rock, l’ampliació del Prat i altres projectes que, segons el seu parer, xoquen amb la defensa del medi ambient. «No tenim incentius per negociar i donar suport als seus comptes», afirmen. El PSC, per ara, no entra en els plans del Govern.