Entrevista
Alícia Romero «Iceta ha sigut primer secretari en una etapa molt difícil i ara toca un relleu natural»
«No he sentit cap ministre de Podem rebutjar la inversió en l’aeroport», diu la portaveu del PSC
A1-116402667.jpg /
Alícia Romero (Caldes d’Estrac, 1976) és la portaveu del PSC al Parlament i una de les diputades de més confiança de Salvador Illa, que en els pròxims mesos es convertirà en primer secretari del partit en substitució de Miquel Iceta.
¿Què opina del relleu al capdavant del PSC? ¿Quin serà el calendari?
Miquel Iceta ha dit que toca fer el canvi. Ha sigut primer secretari en moments molt complicats i ha deixat un partit més cohesionat i fort: vam guanyar les autonòmiques. Ha sigut una etapa molt difícil, l’ha portat molt bé, i ara toca un relleu natural. Suposo que Illa voldrà ara fer nous equips per enfortir el partit. En l’executiva del 30 d’agost, Iceta plantejarà la possibilitat de fer un congrés extraordinari per portar a terme el relleu, però el calendari ve molt marcat pel congrés del PSOE de l’octubre.
¿Quines prioritats s’ha marcat el PSC en la represa del curs polític?
La reactivació econòmica i social. Després d’uns mesos durs de pandèmia toca recuperar l’economia i també les polítiques socials, perquè ningú quedi enrere. Hem vist augmentar les dades de pobresa infantil i cal afrontar aquesta situació. Vam presentar abans de les vacances un pla de xoc social de 1.500 milions d’euros per a això. Una altra prioritat és recuperar el diàleg a Catalunya i a la resta d’Espanya. Hi ha data per a la taula entre governs, però no per a la taula entre partits catalans, que per a nosaltres és imprescindible. No pensem tots igual, els catalans, i fa falta consensuar posicions.
¿Quantes vegades s’ha reunit ja el Govern alternatiu?
Ens hem reunit quatre vegades. Són cada 15 dies, els divendres. Fem reunió executiva, comentem els temes d’aquelles dues setmanes i encarreguem temes: dels primers va ser el pla de xoc social. Hem aprovat també proposicions de llei, per exemple sobre els interins. Combinarem els temes d’actualitat amb el mitjà termini. També hem aprovat alguns informes concrets, per exemple sobre la pandèmia. Estem contents amb l’experiència, és una altra manera d’organitzar l’oposició. No som pretensiosos: hem decidit organitzar-nos així, és una manera de visibilitzar l’alternativa.
¿Han parlat en aquestes reunions de l’ampliació de l’aeroport?
Sí. Hi estem a favor, però no a qualsevol preu. Augmentarà la capacitat per atraure talent i inversions tecnològiques. Ara bé: cal fer-ho respectant el medi ambient, si no la Comissió Europea no ho avalarà. Cal fer les coses bé.
¿De veritat creuen possible ampliar l’aeroport sense perjudicar el medi ambient?
L’aviació produeix un 4% del CO2, mentre que el transport per carretera suposa el 74%. Aena s’ha compromès que el 2026 el Prat serà un aeroport sense emissions. Volem ser un aeroport de primera, i hem de ser capaços de fer-ho respectant el medi ambient. Jo confio en una ministra que ha sigut alcaldessa de Gavà, coneix bé el delta del Llobregat i serà la primera a defensar l’ecosistema.
¿Què li sembla que els comuns encapçalin l’oposició al projecte i vostès el recolzin amb entusiasme? ¿No és contradictori que els socialistes governin amb ells a la Moncloa i Barcelona?
Els governs de coalició tenen les seves discrepàncies. També n’hi ha a la Generalitat entre ERC i JxCat. És la normalitat. I a nosaltres ens sembla bé, perquè enriqueix i segurament el resultat final és millor. Estic convençuda que hi haurà lleialtat al Govern d’Espanya. No he escoltat, en tot cas, cap ministre de Podem dir que no a aquesta inversió. Ningú està posant en dubte, per exemple, la inversió que es farà a Madrid. Respectem molt les organitzacions que es manifestaran, però ens agradaria que totes les energies es dediquessin a fer el millor projecte.
¿Com va la seva proposta de renovar TV-3? ¿Hi ha avenços amb els grups?
No hi ha hagut avenços. Vam proposar un document, ens hem vist amb moltíssimes persones (el Col·legi de Periodistes, els comitès d’empresa de TV-3 i Catalunya Ràdio...). Nosaltres hem posat sobre la taula que cal renovar la CCMA i el CAC, i fins i tot a finals de juliol vaig enviar una carta com a portaveu a tots els grups. Hi va haver unes converses inicials que es van quedar allà, en part, creiem, per les discrepàncies internes d’ERC i JxCat. No es pot permetre que no siguem capaços de fer una reforma gradual dels mitjans públics, que necessiten millorar des del punt de vista tecnològic i també en pluralitat. Cal abordar els reptes, al setembre interpel·larem els grups per iniciar la negociació, perquè no hem avançat massa.
¿Com afronta el PSC la taula de diàleg? ¿El PSC proposarà reformar l’Estatut?
El diàleg és importantíssim. És un avenç important i no té caducitat, com pretenen alguns partits independentistes. El diàleg necessita el seu temps i teixir confiances. Ens agradaria que d’aquest diàleg anessin sortint els consensos que ens permetin avançar en l’autogovern, en la protecció de la cultura i la llengua catalanes i en les competències. Alguns dirigents del PSC han parlat d’una reforma de l’Estatut o un nou acord. L’important és avançar en l’autogovern, no tant el format. Cal teixir complicitats, perquè fa temps que Catalunya fa passos enrere en aquest sentit.
¿Quin ambient veu en l’independentisme respecte d’aquesta taula de diàleg?
És veritat que la CUP mai ha estat a favor de la taula, però l’ha acceptat en el seu acord amb ERC. I a JxCat també hi ha veus discrepants, tot i que aquí hi ha diferents sensibilitats. El més rellevant per nosaltres és que la taula es posarà en marxa al setembre. Si els que hi van intenten que no s’avanci, estarem enganyant-nos tots una mica. I insisteixo: nosaltres volem que també es reuneixi la taula catalana.
Notícies relacionades¿Ja hi ha hagut converses amb el Govern pels pressupostos? ¿De què dependrà el suport del PSC?
Som un partit de govern i intentem ser coherents. No votarem tot en contra perquè estiguem a l’oposició. En l’últim ple ens vam abstenir amb els avals del Tribunal de Comptes. Aquesta és la nostra oposició: dura però també constructiva. Però ens sembla increïble que el Govern no fes pressupostos per al 2021. Si el Govern té problemes, estem disposats a parlar, com va dir Illa. Però és cert que la primera opció del Govern és la CUP. Disposats a parlar, hi estem sempre, però no a adherir-nos a uns pressupostos que facin JxCat i ERC. Fa anys que hi votem en contra, i per canviar hi hauria d’haver alguns aspectes que no crec que es donin. No hi ha hagut cap conversa sobre pressupostos, ni una, només l’oferiment d’Illa. El que no ens sembla raonable és que el país estigui en mans de la CUP.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Les promeses de Trump posen en perill el sistema educatiu dels EUA
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora