El clima sobiranista a les portes de la mobilització

Diada 2021: contra el desànim i contra ERC

  • L’ANC, JxCat i la CUP, crítics amb la via pactada dels republicans, reclamen prioritzar la mobilització

  • Els republicans miraran d’utilitzar la indignació als carrers com a eina negociadora amb el Govern

universitat manu mitru

universitat manu mitru

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tots contra el desànim i tots contra ERC. Així es podria resumir l’ambient que presideix les setmanes prèvies a la celebració de la Diada d’aquest any per part d’entitats i partits independentistes. El desànim, la falta de mobilització, és una evidència, afavorida per l’entorn Covid. L’atac a Esquerra és un secret de domini públic, ja que la commemoració tindrà lloc a les portes que es reprengui el diàleg amb l’Estat, en què ni JxCat ni la CUP, ni l’ANC creuen en absolut. Els republicans, en canvi, són conscients que aquest caldo de cultiu existirà i miraran de donar-li un tomb perquè la mobilització es converteixi en una palanca en la negociació amb l’Estat.

L’ANC ha previst una manifestació clàssica per a l’11-S. Sense ‘performances’ ni escenaris paral·lels. Una marxa des de la plaça d’Urquinaona de Barcelona fins a les portes del Parlament. L’entitat donarà tant pes a aquest acte com als que commemorin el referèndum, l’1 d’octubre. I també el dia 3. «La nostra posició d’escepticisme sobre la taula de diàleg és coneguda. Ens preocupa que això provoqui que no es faci res, que es desmobilitzi tot i no hi hagi avenços per preparar altres escenaris», adverteixen fonts de la direcció de l’entitat, que es queixa que «s’ha entrat en debats propis de l’autonomisme deixant la iniciativa al Govern» espanyol. Per això aposten per «reprendre la mobilització, tornar al carrer, omplir-lo, amb aquest nord claríssim de la independència, que només obtindrem fruit d’una lluita en què el moviment popular agafés força».

L’escepticisme de JxCat i la CUP

A la CUP i a JxCat no fa falta recordar que no creuen en el diàleg. El partit de l’expresident Puigdemont ha trigat poques setmanes des de la firma del pacte amb ERC, que dona dos anys de marge a la negociació, per suggerir que aquest termini s’hauria d’escurçar, per expressar una vegada i una altra la seva desconfiança respecte a la taula de diàleg i la seva aposta per preparar altres vies. I els cupaires demanen sobretot que la mobilització es reactivi i serveixi per iniciar una tardor «calenta», no només amb la Diada i la commemoració de l’1-O sinó amb la manifestació contra l’ampliació de l’aeroport.

Que la CUP no creu en el diàleg amb l’Estat és conegut. Els anticapitalistes creuen que una Diada presidida per la mobilització contundent és compatible amb la reunió posterior entre governs. «No hem cregut mai en la taula, però si té sentit és si existeix una pressió de la mobilització de la gent, perquè l’existència de la taula no significa que no hi hagi d’haver mobilització. És més, l’únic al·licient que pot tenir el Govern de l’Estat per actuar és que hi hagi una mobilització clara», afirmen des de la direcció del partit.

Una cosa semblant opinen a Òmnium, coorganitzador de l’acte conjunt de l’11-S. «La taula està abocada al fracàs si no s’escolta la ciutadania i no es debaten els temes que generen recolzaments majoritaris, com són l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, fa falta tornar al carrer».

ERC, en positiu

Esquerra és perfectament conscient que l’espera una Diada amb dards que es dirigiran directament o indirectament contra la via negociadora. Però, com en el proverbi àrab, mirarà d’utilitzar aquesta força al seu favor com a palanca negociadora amb l’Estat, com apunten a la CUP. «És important desarmar la falsa disjuntiva entre negociació o mobilització, es tracta de negociació i mobilització, sempre, i més en un context en què la repressió no ha acabat. Una Diada d’èxit és una bona notícia, anar a la taula de negociació amb una Diada amb molta gent és potent. A la taula de diàleg portarem un consens amplíssim de la societat catalana i si s’expressa uns dies abans, és pressió, no per a nosaltres, sinó per al Govern espanyol», diu Oriol Lladó, vicesecretari de comunicació i estratègia del partit.

L’estratègia conjunta, encara verda

Notícies relacionades

Mentrestant, les converses discretes que el president Aragonès va dir que s’estan produint entre aquests actors sobiranistes per traçar una estratègia única de moment estan més que verdes. S’ha produït intercanvi de documents per definir un mapa, un possible mínim comú múltiple, i s’estudia el paper del Consell per la República que lidera Puigdemont des de Bèlgica. Però la maduració d’un pla concret és lluny. Aragonès va dir que es tractava de converses discretes. «Són tan discretes que no sabem a què es refereix», diuen a la CUP. A l’ANC admeten: «Va lent».

En el que sí que coincideixen tots és en la necessitat del sobiranisme de sortir d’un cert desànim. «La teòrica distensió dels indults pot haver tingut una influència desmobilitzadora, aquesta era la intenció del Govern, una de les intencions», afirmen a l’Assemblea.