Estratègia independentista

Aragonès promet «màxima ambició» sobiranista a la taula de diàleg

  • El president eludeix el xoc amb Junts i s’aferra als consensos sobiranistes

  • El PSC obre la mà per negociar els pressupostos sense «cordons sanitaris»

Aragonès promet «màxima ambició» sobiranista a la taula de diàleg

EUROPA PRESS / DAVID ZORRAKINO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

«Màxima ambició». És la recepta amb què el president, Pere Aragonès, encara la taula de diàleg amb el Govern del PSOE, que farà la seva segona reunió a mitjans de setembre després d’una primera trobada que va tenir lloc a la Moncloa sota presidència de Quim Torra abans de la pandèmia. Aragonès planteja amb vehemència una màxima: portar a aquest organisme bilateral els «grans consensos» de la societat catalana en matèria identitària: el referèndum com a mètode de resolució del conflicte i l’amnistia per acabar amb la «repressió».

El cap del Govern encara la cita amb un nord inamovible: arribar a la taula amb tanta cohesió interna del sobiranisme com li sigui possible. «Amb totes les forces», segons les seves paraules. I això malgrat que, des de finals de juliol, els dirigents de Junts per Catalunya (JxCat) no han deixat de llançar missatges d’escepticisme, desconfiança o crítica oberta a l’aposta d’ERC per una resolució política i dialogada al conflicte. Els dards de JxCat han sigut constants i amb un mínim comú denominador: els dos anys de marge que l’independentisme ha donat –en el pacte de Govern– a les converses amb l’Executiu central són, probablement, excessius perquè en unes quantes reunions de la taula se’n constatarà la inutilitat, a ulls del partit de l’expresident Carles Puigdemont.

Davant aquest pronòstic, Junts enarbora la idea que accedir a la independència per la via unilateral és una alternativa que ha d’estar greixada, preparada. L’últim a exposar-ho ha sigut el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, a la Universitat Catalana d’Estiu, aquest diumenge. Per Puigneró, si l’Estat «veu» que el sobiranisme ha renunciat a accedir a la independència de forma unilateral, llavors la negociació naixeria coixa perquè el sobiranisme estaria «venut». Per tant, sempre segons Puigneró: «L’Estat ha de saber que estem disposats a tornar-ho a fer». Això sí, el vicepresident admet que si s’intenta de nou saltar la paret de la legalitat, la Unió Europea no avalarà aquesta via perquè Europa només «recolza» el sobiranisme en qüestions relacionades amb la «repressió».

Pressupostos: ¿Amb la CUP o el PSC?

Notícies relacionades

Mentre Aragonès eludeix el xoc intern i mira de preparar la negociació –segons les seves paraules– més difícil dels últims anys, en el flanc intern tampoc el president té garanties d’estabilitat. La CUP ha llançat missatges inequívocs de distanciament a les portes de la negociació dels primers pressupostos del nou Govern. És en aquest context en què cobren importància els oferiments del PSC per asseure’s a una taula amb la Generalitat per valorar els futurs comptes.

Les condicions, més aviat genèriques, són invertir en les famílies vulnerables i apostar pel coneixement i la innovació. En declaracions a l’ACN, Alícia Romero, diputada socialista, demana al president que no traci «cordons sanitaris». Aragonès ha assegurat que no veu cap altra opció que no sigui aprovar els pressupostos amb la CUP.