L’estratègia de l’Executiu central

Sánchez reordena la seva agenda i es proposa trepitjar més el territori

  • En els pròxims dies combinarà la gestió de la sortida de refugiats a l’Afganistan amb els viatges a províncies espanyoles per provar el seu «compromís» amb elles

  • A la Moncloa estan satisfets després del «reconeixement» de la UE i dels EUA, un alè després d’un agost amb múltiples fronts i que han visibilitzat les esquerdes en la coalició

Sánchez reordena la seva agenda i es proposa trepitjar més el territori

POOL MONCLOA / FERNANDO CALVO

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La «prioritat» en aquests dies per al Govern és l’Afganistan. Garantir l’evacuació segura de refugiats, tants com es pugui «mentre es pugui», mentre l’operació continuï i les tropes occidentals segueixin a l’aeroport de Kabul. Però el president vol compatibilitzar aquesta gestió, de la qual se sent especialment orgullós i per la qual ha sigut felicitat i «reconegut» per les institucions europees i pels Estats Units, amb una altra política. Més «a peu de carrer», com ho anomenen a la Moncloa. Pedro Sánchez es desplaçarà a més províncies espanyoles per mostrar la «proximitat» de l’Executiu cap a «problemes concrets» i la seva disposició a resoldre’ls, també, amb «mesures concretes».

És a dir, en els pròxims dies i setmanes, hi haurà més Àviles. Diumenge passat, el líder socialista va viatjar fins a la província castellanolleonesa, acompanyat per la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, per visitar la zona afectada per les flames i reunir-se amb alcaldes. Sánchez va mostrar allà el «compromís total» del seu Gabinet amb els territoris arrasats pel foc i va avançar que aquest dimarts el Consell de Ministres aprovaria la declaració com a zona catastròfica de «totes i cada una de les comunitats que han patit incendis aquest estiu i altres tipus de catàstrofes naturals». El que va passar a Àvila li permetia posar l’accent, a més, en una preocupació absoluta del seu Executiu, la lluita contra el canvi climàtic. La necessitat de la transició ecològica a la qual, no en va, el Govern destinarà el 40% dels fons europeus.

El recorregut, confirmen fonts de la Moncloa a EL PERIÓDICO, continuarà. Sánchez viatjarà a més punts de la geografia espanyola, encara per tancar. Perquè la idea, l’«actitud i filosofia de l’arrencada de curs polític» és aquesta: combinar l’agenda internacional al més alt nivell amb «la política real a peu de carrer». En definitiva, que el president «trepitjarà territori». «Anirà allà on hi ha problemes, siguin conjunturals o crònics», resumeixen per la seva banda a Ferraz. I aquesta és una altra matisació rellevant: la maquinària Executiu-partit està «greixada» –era un dels objectius de la profunda remodelació ministerial operada al juliol– i es visualitzarà també en els pròxims dies, ja que Sánchez desplegarà a les províncies que visiti agenda com a president del Govern i com a secretari general del PSOE. Un doble vestit que adquireix encara més sentit si es té en compte que el 40è Congrés Federal dels socialistes, per al qual es preveu una autèntica revolució interna, se celebrarà en menys de dos mesos a València: del 15 al 17 d’octubre.

«Arrenquem amb moltes ganes un semestre que tindrà una agenda legislativa molt potent. Seran uns mesos amb moltes propostes i amb molta acció i carrer. Les dades econòmiques estan sent molt positives i seguirem i treballant perquè així continuïn sent –apunta una font del nucli presidencial–. Hi ha agenda internacional, fons, negociacions dels Pressupostos i congressos del PSOE», el federal i, en cascada, els regionals, provincials i locals.

Cancel·lació d’Egipte i Kenya

La Moncloa i Ferraz encara estan recomponent l’agenda del president, després de l’ajornament de la gira per Egipte i Kenya que havia de començar aquest 24 d’agost, per culminar el dijous 26. D’entrada, Sánchez vol coordinar personalment el dispositiu d’evacuació i acollida d’afganesos. Aquest dilluns va presidir el grup de treball interministerial encarregat de l’operatiu, i el tornarà a dirigir dimecres i divendres. «I a més volem visualitzar que està compromès amb l’acció nacional, territorial i sectorial», assenyalen en el seu entorn. Indiquen que un exemple d’aquesta acció doble és aquest primer Consell de Ministres després de l’aturada estival: aprovació del projecte de llei de la primera reforma de les pensions indexació de les prestacions a l’IPC, entre altres mesures–, declaració de zones catastròfiques i novetats sobre la situació a l’Afganistan. Al segon capítol no s’inclourà, per cert, el Mar Menor: fonts de Transició Ecològica recalquen que no hi ha hagut cap tragèdia imprevista, sinó un «incompliment reiterat de normes, advertències i expedients d’infracció oberts», de manera que s’hauria de«demanar responsabilitat patrimonial als contaminants» de la llacuna, una cosa que el Govern considera que és exigible a l’Executiu autonòmic que lidera el popular Fernando López Miras, a qui acusa d’«abandó de funcions».

Sánchez ha pogut agafar oxigen en els últims dies gràcies a la política exterior. Per l’Afganistan, pels EUA i pel Marroc, ja que el rei Mohamed VI va apuntar al desglaç definitiu de les relacions amb Madrid. Tot això després d’un agost en què el Govern ha vist multiplicar-se els fronts, esgotant-se l’impacte del revulsiu en el Gabinet: la pujada sense parar de la factura de la llum i la devolució de menors marroquins arribats en plena crisi migratòria a Ceuta, més la controvèrsia sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat. L’oposició ha pretès mossegar l’Executiu en tres qüestions en què s’ha evidenciat, a més, la disparitat de criteri entre els socis de la coalició. Diferències que minimitzen en l’entorn del líder. «Són refredats, res més. Es curen i passen. I fins al següent», resumeixen. Resignació que també es palpa a Ferraz, on recorden que Unides Podem necessita «visibilitzar-se» per no caure més. Respecte a l’escalada de la factura de l’electricitat, els morats han transmès una última proposta –la limitació del preu de l’energia nuclear i hidroelèctrica, ja en estudi per Ribera–, i amb relació a Ceuta, en l’Executiu es remeten a la decisió que adopti el jutge pròximament.

Notícies relacionades

Però l’inici de curs no serà plàcid, en tot cas, per al president, que a l’apaivagament dels morats ha d’afegir la tramitació dels Pressupostos o la taula de diàleg amb Catalunya. La temperatura política, alta, es demostrarà aquest dimecres a la Diputació Permanent del Congrés, amb la qual l’oposició buscarà collar l’Executiu i forçar-lo a comparèixer abans que conclogui aquest mes i comenci el període ordinari de sessions. Sánchez no té previst fer-ho, però sí que delegarà en tres dels seus ministres: la vicepresidenta Teresa Ribera (per la llum i el mar Menor) i els titulars d’Exteriors, José Manuel Albares, i Sanitat, Carolina Darias.

«El president ha demostrat que ha treballat sense treva tot l’estiu, coordinant una operació de màxima complexitat com la sortida de l’Afganistan, per la qual ha sigut reconegut per la Comissió Europea i el Consell i per Joe Biden. Espanya s’ha posat com a model de gestió, i això és importantíssim, i s’ha convertit en un ‘hub’ europeu [a la base militar de Torrejón de Ardoz]. No va ser una trucada de cortesia [la de dissabte entre tots dos]. Som presents a l’agenda internacional com mai, i això és fruit de la feina feta», es feliciten a la Moncloa. A l’Executiu jutgen que el recolzament de la UE i dels EUA han obligat Pablo Casado a corregir la seva línia d’oposició, rebaixant el to de les crítiques. L’estat de salut del Govern de coalició, esgrimeixen, és «molt bo». És la ressaca d’unes jornades en què Sánchez s’ha pogut anotar punts. Però en política els efectes cada vegada són més efímers.

Els nous portaveus en Congrés i Senat, per a primers de setembre