A Edimburg

La justícia escocesa abandona el procés d’extradició de Ponsatí perquè no és competent

  • El Govern espanyol imputa a l’exconsellera un delicte de sedició per la seva participació en el referèndum il·legal d’independència celebrat a Catalunya el 2017

Audiencia preliminar sobre el juicio de extradición a España de Clara Ponsatí

Audiencia preliminar sobre el juicio de extradición a España de Clara Ponsatí / Ian Georgeson (CAS_AGENCIAS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Edimburg ha determinat aquest dijous que el procés d’extradició a Espanya de l’exconsellera catalana Clara Ponsatí és «impossible» per a les corts escoceses i competeix a les «autoritats espanyoles». Així mateix ha conclòs que el cas de Ponsatí, reclamada per un delicte de sedició per la seva participació en el referèndum il·legal d’independència de Catalunya el 2017, no es pot resoldre per la justícia del país, ja que l’exconsellera viu i treballa a Bèlgica i està fora de la jurisdicció d’Escòcia. «No es pot extradir algú que no és aquí», ha afirmat el jutge Nigel Ross en l’audiència celebrada aquest dijous davant la Fiscalia d’Escòcia –representant el Govern d’Espanya– i els lletrats de Clara Ponsatí, Aamer Anwar i Clair Mitchell.

Durant l’audiència, la fiscalia escocesa, representada per John Scott, ha criticat la ruptura de confiança de Ponsatí amb el tribunal al no haver notificat el seu canvi de residència a Bèlgica fins al maig passat, quan aquest va tenir lloc el gener del 2020, segons l’ordre del Tribunal General Europeu de Justícia del 30 de juliol passat. Així mateix, segons les condicions de la seva llibertat establertes el novembre passat del 2019, l’exconsellera hauria d’haver notificat qualsevol canvi amb temps.

«Aquest matí [per aquest dijous] hem comparegut davant el tribunal, representant Clara Ponsatí –que ha estat absent en la vista– havent anticipat que ella ja no era dins la jurisdicció escocesa», ha declarat el seu advocat defensor, Aamer Anwar, als mitjans congregats a la sortida del tribunal. El representant legal de Ponsatí ha afegit que «s’ha acordat que ha de ser retirada la seva ordre i que les accions d’aquest tribunal per a la seva extradició han arribat al final».

Notícies relacionades

El 30 de juliol el Tribunal General de la Unió Europea (TGEU) va revocar la seva decisió de tornar a Ponsatí, com als seus companys de partit (JxCat) al Parlament europeu, Carles Puigdemont i Toni Comín, la immunitat parlamentària retirada per la Cambra al març.

No obstant, les euroordres contra els eurodiputats proindependentistes continuen suspeses fins que el Tribunal Superior de Justícia Europeu (TSJEU) es pronunciï a la qüestió prejudicial que el jutge d’instrucció, Pablo Llarena, va interposar per aclarir els criteris de rebuig d’entrega d’un ciutadà. Un cop el TSJEU es pronunciï, el jutge Llarena determinarà les accions a seguir per tal d’extradir els tres europarlamentaris proindependentistes fugits de la justícia després de la seva participació en el referèndum il·legal d’independència de Catalunya l’octubre del 2017.