Final del rescat a l’Afganistan

Sánchez celebra l’«èxit» de l’evacuació d’afganesos i n’anuncia una segona fase «discreta»

  • Té per objectiu treure «el major nombre de persones possible» que no han pogut ser rescatades encara

  • Qualifica d’«una tragèdia, una crisi, un fracàs» la precipitada sortida de les forces aliades del país

Sánchez celebra l’«èxit» de l’evacuació d’afganesos i n’anuncia una segona fase «discreta»

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els esforços d’Espanya per treure ciutadans afganesos prooccidentals de l’infern en què s’ha convertit el seu país no han acabat amb la partida dels dos últims avions de la base dubaiana d’Al Minhad cap a Madrid aquest divendres al matí. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat l’inici d’«una segona fase» de l’operació de rescat, en la quals «buscarem altres vies» –ha dit– i «de forma discreta» per extreure de la zona de perill més persones.

Sánchez no ha especificat la forma en què es farà, ni el termini, ni tampoc quants col·laboradors dels països d’Occident han quedat sense poder ser rescatats, però sí que ha fet una crida als països de la UE per «treballar units», i ho ha emfatitzat: «Units», en aquest nou afany. «El Govern d’Espanya no es desentendrà d’aquells afganesos que no han pogut sortir del país», ha promès. En aquest sentit, l’Executiu treballa en el disseny d’un nou operatiu, ha assegurat.

En una compareixença davant els mitjans celebrada al Palau de la Moncloa, el cap de l’Executiu ha resumit en dades l’operació d’evacuació que s’iniciava a la matinada del dia 19 amb el primer vol militar de refugiats arribant a la base aèria de Torrejón. Han sigut 2.206 persones evacuades. D’aquestes, 1.671 són col·laboradors de les missions militars i diplomàtiques espanyoles i les seves famílies, 333 del Servei Exterior de la UE, 131 del desplegament nord-americà en aquests 20 anys d’ocupació, 50 de l’OTAN i 21 de Portugal. Tots han fet servir 17 vols, 11 de contractats per Espanya i 6 per la Unió Europea. El 47% de les persones arribades a Espanya són dones i el 40%, menors, ha afegit.

Dels arribats a terra espanyol, els 1.717 han sol·licitat asil, segons dades del Ministeri de l’Interior difoses aquest divendres.

Èxit en la dificultat

El president del Govern ha manifestat l’agraïment de l’Executiu «a tot l’operatiu de servidors públics», militars, policies, diplomàtics, sanitaris i voluntaris, per «l’èxit d’una operació de la màxima dificultat», en el treball de «treure el major nombre possible de persones sanes i estàlvies».

«Espanya ha representat amb orgull el cor i l’ànima del nostre continent, del nostre projecte comú d’Europa», ha dit Sánchez. I en un altre passatge de la seva intervenció ha reblat el missatge de l’èxit: «Espanya ho ha fet bé, i així ha sigut reconegut per tots els països de la UE, les institucions comunitàries i la premsa internacional»

Crítiques

El nou greixatge de la interlocució d’Espanya i els EUA no ha sigut obstacle perquè Pedro Sánchez s’hagi mostrat crític amb la decisió nord-americana i el seu tempo de retirada de l’Afganistan amb què «Espanya sempre ha manifestat molts dubtes» i que, segons la seva opinió, provocarà «fluxos migratoris molt importants». Tot això com a conseqüència d’un final abrupte a 20 anys de presència militar i diplomàtica en què va ser, i amenaça de tornar a ser, un niu de terrorisme gihadista. La sortida d’Occident de l’Afganistan al cap de dos decennis és «una tragèdia, una crisi, un fracàs», ha qualificat.

Malgrat aquest tràgic final, Sánchez ha reivindicat la feina feta des del 2001. «Hem administrat una província molt important, Badghis» ha dit, en què la construcció d’escoles, carreteres i infraestructures bàsiques per part dels militars i la cooperació espanyola «ha sembrat una llavor de llibertat, dignitat i sobretot igualtat per a les dones i les nenes de l’Afganistan».

En al·lusió a les crítiques a l’operatiu formulades aquests dies per dirigents del PP, Sánchez no ha desaprofitat la compareixença per contestar: «Se’m fa molt difícil comprendre per què es critica» un operatiu que «ha sigut celebrat a tot Europa, un èxit col·lectiu, de país».

Notícies relacionades

En el seu resum de la feina feta, Sánchez ha inclòs una al·lusió als principis. L’operatiu, ha dit, ha treballat «per solidaritat humana, en coherència amb els valors constitucionals de l’Espanya democràtica».

El president ha parlat també de l’atemptat amb explosius perpetrat ahir als voltants de l’aeroport de Kabul, amb un balanç de 113 morts, per expressar «la més enèrgica condemna del Govern d’Espanya». «En els últims dies hem sigut testimonis una vegada més per desgràcia de l’horror de la violència, del fanatisme», ha dit.