Relleu a les files socialistes

Eva Granados: la número dos del PSC fa el salt a Madrid

  • Sánchez confirma la seva aposta per projectar la dirigent catalana, que haurà de comptar amb l’aval del Parlament per ser senadora

Eva Granados: la número dos del PSC fa el salt a Madrid

FLICKR PSOE

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cop de mà que Pedro Sánchez va executar al juliol al sector socialista del Govern central tindrà la seva continuïtat aquesta tardor a les files del mateix PSOE. El secretari general del partit planeja una renovació a fons de l’executiva que s’avançarà amb el nomenament dels nous portaveus socialistes a les Corts. Per a les dues responsabilitats, Sánchez ha optat per promocionar figures fins ara desconegudes en la política estatal: el canari Héctor Gómez, que serà el portaveu al Congrés, i la catalana Eva Granados, que serà la cara visible del PSOE al Senat. Amb aquest moviment, el líder socialista confirma la seva aposta per projectar en l’àmbit nacional l’actual número dos del PSC.

De fet, Granados ja té encarregada una responsabilitat orgànica amb projecció mediàtica. És la portaveu de la comissió que organitza el 40è congrés federal del PSOE, que tindrà lloc a València a mitjans d’octubre i que formalitzarà aquella nova etapa de renovació profunda a les files socialistes, amb la vista posada al cicle electoral del 2023. I a l’executiva que surti d’aquest conclave, és més que probable que Granados hi tingui un lloc.

Aquest eventual càrrec i la seva nova responsabilitat al Senat representaran un canvi d’etapa per a aquesta barcelonina de 46 anys que va saltar a la sorra pública el 2009, quan Josep Maria Álvarez la va convertir en la número tres de la direcció d’UGT Catalunya. Aquestes arrels sindicalistes han sigut sempre la seva carta de presentació en els diferents càrrecs que ha ocupat al PSC, sent, per exemple, una de les veus més potents contra les retallades socials dels governs d’Artur Mas, forjant fil directe amb les entitats del tercer sector.

Diputada al Parlament des del 2010, Miquel Iceta la va ascendir el 2015 a número dos del PSC i portaveu al Parlament, cosa que li va donar un protagonisme en els convulsos plens del 6 i 7 de setembre del 2017, quan va posar veu a l’oposició del seu grup parlamentari a les ‘lleis de desconnexió’ que va aprovar la majoria independentista a la Cambra. Salvador Illa la va ratificar com a número dos de la candidatura amb què va guanyar les últimes eleccions autonòmiques, però es dona per fet que deixarà la seva responsabilitat orgànica de vice primera secretària al congrés que el PSC celebrarà al desembre.

Notícies relacionades

En realitat, Granados, que també és vicepresidenta segona del Parlament, encara ha de passar un filtre previ per poder ser portaveu del PSOE al Senat. Ara mateix no té acta a la Cambra alta, per la qual cosa el PSC haurà de substituir un dels seus tres senadors actuals de designació autonòmica (Antoni Poveda, Lorena González o Manel de la Vega) i que la majoria de la Cambra catalana ho aprovi.

Pot ser que el resultat no sigui el mateix que llavors, però els socialistes catalans podrien enfrontar-se a una situació similar a la que van viure la legislatura passada, quan ERC i JxCat van vetar el nomenament d’Iceta com a senador i, amb això, el pla de Sánchez que presidís la Cambra alta.

Temes:

Eva Granados