INVESTIGACIÓ JUDICIAL
Missatge a Puigdemont: «Situació complicada a Moscou»
Les converses de l’expresident amb el seu entorn el 2020 reflecteixen la voluntat de no molestar Rússia amb temes com Navalni, Snowden i Bielorússia
El jutge investiga la connexió de dirigents del procés amb un presumpte espia rus
Archivo - Arxivo - L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu /
«Situació complicada a Moscou ara mateix». Aquest missatge va ser enviat per Josep Lluís Alay a Carles Puigdemont, que identifica com a «K», el 23 d’agost del 2020, segons un informe de la Guàrdia Civil que forma part de la investigació dels contactes amb Rússia de dirigents del procés, i a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. En les converses localitzades al telèfon mòbil d’Alay, llavors cap de l’oficina de l’expresident, amb diferents persones del seu entorn queda patent la voluntat reiterada d’aquests líders independentistes de no fer declaracions que poguessin molestar el Govern de Vladímir Putin.
En concret, Alay etziba a Puigdemont: «Tenim un triangle complicat: Lukaixenko-Navalni-Snowden». Es referia, respectivament, a l’autoritari president prorús de Bielorússia, a l’advocat i líder de l’oposició a Putin que va patir un enverinament el 2020 i està actualment empresonat, i de l’exempleat d’intel·ligència dels EUA que va filtrar informació classificada com a alt secret i a qui Rússia va concedir asil. «Recomano de moment que no diguis res de Navalni. Res està clar i crec que és millor esperar i veure si hi ha hagut un enverinament o si és això d’on ha vingut», prossegueix.
A través de la missatgeria instantània, Alay dialoga amb Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, sobre la necessitat de no pronunciar-se sobre assumptes delicats per a Rússia, com el recolzament de l’expresident demanant l’indult per a Snowden. «La carta de Snowden del president ha sigut una aposta molt arriscada, segons la meva opinió», explica Alay a Boye el 20 d’agost del 2020. L’advocat contesta: «Però és a EUA, no a Rússia». El cap de l’oficina de Puigdemont replica: «Saps que soc pro-Snowden, però és com Navalni; cal anar amb compte amb els temps».
Declaracions contraproduents
Aleksei Navalni va ser condemnat i empresonat a principis d’aquest any per violar els termes d’una sentència per frau el 2014. Alay sosté en aquesta mateixa conversa: «Però si apostem en públic al Kremlin, fem-ho de veritat». Per després remarcar: «Res de Navalny», davant la possibilitat que Puigdemont pogués fer un tuit a favor seu. L’advocat li demana que deixi clar al líder de Junts la necessitat de guardar silenci. «Digues-l’hi ja», li demana Boye. Alay respon: «Li he fet la reflexió [a Puigdemont] que el moment a Moscou és molt complicat amb aquest endimoniat triangle per a Putin».
El lletrat i Alay lamenten en una altra conversa (del 14 de setembre del 2020) el tuit de Puigdemont en què donava la benvinguda al Parlament Europeu a uns opositors de Bielorússia. «Haurem de dir als russos que això és només per despistar», li diu Boye. «És que portem mala ratxa», respon Alay. L’advocat insisteix: «Sí, però hem de construir un bon relat sobre això per als amics».
«Cal evitar Navalni, sens dubte»
Aquesta extrema precaució en els assumptes relacionats amb Rússia torna a aparèixer quan els dos parlen de les preguntes que un periodista rus, que qualifiquen com a «seu», va poder fer a Puigdemont en una entrevista. «Pacto preguntes i evito Navalni potser», diu Alay a Boye, que respon: «Cal evitar Navalni, sens dubte». L’advocat fixa les línies per les quals ha de transcórrer la trobada entre el periodista i l’expresident.
Als missatges trobats al seu mòbil, Alay també celebra el nomenament de Yevgeny Primakov , membre del Comitè d’Assumptes Internacionals de la Duma Estatal, com a cap com de l’Agència Federal per als Assumptes de Col·laboració amb la Comunitat d’Estats Independents. «Alguns diuen que té més poder que el ministre d’Exteriors», comenta el cap de l’oficina de Puigdemont, que, a més, comparteix una captura de pantalla d’un intercanvi de missatges amb Primakov en què li comunica que un diari català publicarà un article sobre Rússia que espera «que contribueixi a mostrar la situació com un tot, també des de la perspectiva russa». Primakov li respon: «Grans notícies i gran feina; ‘thank you very very much’».
Boye ha afirmat a aquest diari que aquests comentaris amb Alay són «simples anàlisis de situació geopolítica i de diferents alternatives», alhora que ha negat que la seva intenció fos fer recomanacions al líder de JxCat. «Puigdemont actua com a ell considera», va sentenciar.
El mafiós rus
Notícies relacionadesLa Guàrdia Civil ha entregat un segon informe al jutge sobre el mòbil d’Alay que se centra en una conversa mantinguda entre Boye i el mateix cap de l’oficina de Puigdemont en què aquest últim assegura al lletrat que Zakhar Kalaixov «és un yazi» (una antiga religió del Kurdistan Nord). A partir d’allà, tots dos mantenen una conversa sobre aquest cap de la màfia russogeorgiana condemnat a Espanya per blanquejar fons obtinguts amb les seves activitats delictives. Fins i tot, Alay envia a Boye una foto d’aquest personatge en una platja de Dubai juntament amb altres persones.
L’advocat exposa el següent al cap de l’oficina de Puigdemont: «A través de Gómez de Liaño [advocat] i pagant molt, molts diners, aconsegueixen que la sentència sigui just una mica menys de la meitat imposada per la qual cosa el deixen en llibertat mentre recorre... aquest era el tracte. Al cap de poques setmanes, arriba una nova ordre d’extradició i el tornen a ficar pres i acaben extradint-lo, amb la qual cosa K. queda fotut i Gómez de Liaño i el seu soci judicial guanyen molts diners i se’l treuen del mig» [sic]
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034