Indagacions judicials
El jutge investiga la connexió de dirigents del procés amb un presumpte espia rus
La Guàrdia Civil localitza converses del cap de l’oficina de Puigdemont amb un empresari a qui el Govern central atribueix treballar per als serveis d’intel·ligència russos
Josel Lluis Alay llega a la Audiencia /
Des d’abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), l’octubre del 2017, l’entorn de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha mantingut contactes amb personalitats russes, algunes pròximes al Kremlin, per intentar estrènyer llaços amb aquest país i aconseguir el recolzament a la independència de Catalunya. La Guàrdia Civil revela ara, en un informe recent entregat al jutge de Barcelona Joaquín Aguirre que investiga el cas Voloh de suposat finançament del procés, que el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, va establir una estreta relació l’any passat, el 2020, amb l’empresari Alexander Dmitrenko, a qui el Ministeri de Justícia va denegar la nacionalitat espanyola per la seva presumpta vinculació amb els serveis d’intel·ligència russos, acusació que ell rebutja. «Jo no soc cap espia», assegura Dmitrenko a aquest diari. Un advocat que l’ha assessorat remarca: «No té ni antecedents penals».
Al telèfon mòbil d’Alay, que va ser detingut el novembre del 2020 en l’operació Voloh, s’han trobat converses entre Alay i Dmitrenko, que el jutge investiga, sobre un negoci de venda de gas o petroli d’una empresa russa a una altra xinesa (amb seu a Hong Kong) i les maniobres perquè aquest empresari rus fos nomenat ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona, en l’etapa de Joan Canadell, actual diputat de Junts per Catalunya. Als missatges es revela que va mantenir una reunió amb el mateix Puigdemont a Ginebra, segons l’informe a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i la investigació internacional realitzada conjuntament amb l’Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Els investigadors destaquen que Dmitrenko «s’ha integrat al cercle de Puigdemont». Alay va arribar a comentar a Canadell que la seva «feina amb el tema energètic rus és estratègica».
La petició de nacionalitat espanyola per part de Dmitrenko es va formular fa tres anys i el Ministeri de Justícia l’hi va denegar perquè, segons un informe preceptiu, «es té coneixement provat» de la seva «feina conscient» per als «serveis d’intel·ligència russos, dels quals rep missions». La resolució afegeix que «s’han detectat contactes d’aquest individu amb alguns dels principals líders del crim organitzat transnacional d’origen rus, per a qui també fan diferents tasques». L’empresari rus nega aquestes acusacions i ha presentat un recurs contra aquesta decisió. Dmitrenko creu que hi pot haver un malentès amb una col·laboració que va fer amb la fiscalia del seu país per un tema d’Hisenda. En aquests tràmits va participar una persona que es va identificar, segons la seva versió, com a membre del Servei Federal de Seguretat rus.
El lobby russocatalà i ‘el Cardenal Gris’
Dmitrenko fa anys que resideix a Catalunya. Va néixer a Moscou el 5 de gener de 1988. A finals del 2016 va fundar a Londres Catrus Capital juntament amb altres persones, entre elles una de vinculada a CDC (ara PDECat). Aquesta entitat va néixer per fomentar les relacions polítiques, econòmiques i empresarials entre Catalunya i Rússia, una espècie de ‘lobby’ russocatalà. Catrus, segons l’empresari rus, es va dissoldre per diferències amb el seu soci. «M’agradaria crear una associació, però ara em dedico als meus negocis», argumenta Dmitrenko.
La Guàrdia Civil recull al seu informe una notícia apareguda en mitjans russos sobre els negocis de Dmitrenko, que relacionen amb Artem Lukoyaniuv (que va fundar l’empresa AA Pluus Wealt Management, establerta a Londres), «fill adoptiu», incideixen els agents, de Vladislav Surkov, anomenat ‘el Cardenal Gris’, un influent i misteriós ex assessor personal del president rus, Vladímir Putin, que va ser cessat el febrer l’any passat. Segons Dmitreko, Lukoyaniuv, amb qui manté encara contacte, ja no és el seu soci. Admet, això sí, que un dia a Barcelona l’hi va presentar a Alay.
«El nostre contacte allà»
Alay va arribar a explicar al mateix Puigdemont el juliol del 2020, segons els missatges incorporats al procés judicial, que Dmitrenko havia sigut escollit com a ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona, alhora que el qualifica com «el nostre contacte amb allà i que coneixes a Ginebra [sic]». També li comunica que aquesta elecció «ens obre gaires coses a Moscou».
Al telèfon mòbil d’Alay s’ha trobat, a més, una conversa amb Dmitrenko sobre un negoci de venda de petroli o gas entre una empresa russa i una altra xinesa. El cap de l’oficina de Puigdemont li va preguntar el 26 de juny del 2020 sobre aquesta operació: «¿No tens notícies dels xinesos?». L’empresari rus li respon: «Encara no».
295.000 euros
Notícies relacionadesAl cap d’uns dies, Dmitrenko li anuncia que «havien arribat els 295.000 euros» a Rússia com a «pagament de garantia», a la qual cosa afegeix: «Felicitats a tots nosaltres, primer gran pas fet». «Molt important», li contesta Alay. Segons el contracte que Dmitrenko comparteix amb Alay, en aquesta operació participa l’empresa russa Intek Broker LLC i la societat hongkonguesa Gulf Energy Limited. La Guàrdia Civil afirma que «se’n desconeixen més dades al respecte», però que, «pel context dels missatges, en aquest negoci hi podria haver una participació de l’entorn de Puigdemont». El jutge ha ordenat que s’investigui aquesta trama, tot i que la fiscalia s’hi ha oposat. «Jo no vaig rebre ni un duro», replica Dmitrenko.
Dmitrenko relata a aquest diari que es tractava d’un «negoci particular» i que si el va comentar a Alay, que va conèixer, segons ell, «en l’àmbit acadèmic», era perquè en diverses ocasions li demanava consells, «perquè ell coneix el país» (Catalunya). «Alay no en va obtenir cap benefici, ni hi va intervenir», afirma l’empresari rus. «Sempre que li he proposat algun negoci, l’ha rebutjat», insisteix. «Estic disposat a declara davant la Guàrdia Civil, perquè no tinc res a amagar. No he fet res delictiu», va sentenciar. EL PERIÓDICO no ha aconseguit contactar amb Alay per recollir la seva versió.
Els dos protagonistes
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034