CAS VOLOH
La Guàrdia Civil implica el fill d’un ex alt càrrec rus en la trama del procés
Els investigadors afirmen que Artem Lukoianov va participar en un negoci que el jutge sospita que pot ser una «pantalla» per al finançament il·legal d’un partit
Alexander Dmitrenko
La Guàrdia Civil afirma que Artem Lukoianov, fill adoptiu de Vladislav Surkov, anomenat el ‘cardenal gris’, un influent i misteriós ex assessor personal del president rus, Vladímir Putin, va intervenir en una operació de venda de gas liquat entre una empresa russa i una altra xinesa. El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que instrueix el cas Voloh, de possible finançament irregular del procés, considera que l’operació esmentada podria ser una mera «pantalla» per «ocultar algun tipus d’operació irregular» o, fins i tot, el «finançament d’un partit polític».
En un informe de l’institut armat, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els agents, a petició del togat, han rastrejat el contracte firmat entre les dues companyies immerses en aquest negoci i el desemborsament d’un avenç de 295.000 euros. Els investigadors van tenir coneixement d’aquesta operació a partir de l’anàlisi del telèfon de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, que va ser detingut l’octubre del 2020 en l’operació Voloh.
Al seu mòbil apareix un document remès per Alexander Dmitrenko, al qui el Govern central ha denegat la nacionalitat espanyola per la seva vinculació amb els serveis d’intel·ligència russos, sobre el desemborsament de 295.000 euros efectuat per l’empresa xinesa Gulf Energy (establerta a Honk Kong) a la russa Interbroker (amb seu a Sant Petersburg). Segons la Guàrdia Civil, aquest pagament era la garantia del 5% del negoci que es pretenia iniciar en la compravenda de gas liquat. Alay i Dmitrenko tenen des de fa anys una estreta relació, fins al punt que l’empresari va viatjar amb ell en dues ocasions a Rússia. «Vam anar a unes universitats», explica Dmitrenko.
La transferència dels diners
Les indagacions no només se centren en els missatges localitzats al telèfon d’Alay, sinó també en els enllaços amb correus electrònics que li va remetre Dmitrenko. D’aquesta manera, els agents han tingut coneixement que, en primera instància, un banc del Regne Unit es va negar a realitzar el pagament, per la qual cosa es va estudiar la possibilitat d’efectuar-lo des d’un compte particular d’una responsable de l’empresa xinesa Gulf. Aquesta segona opció tampoc va ser executada i es va decidir obrir un nou compte al banc xinès ICBC (Industrial and Comercial Bank of China), des d’on es va fer la transferència.
La Guàrdia Civil remarca que «les persones que van fer possible l’operació mercantil» pertanyerien a l’empreses de Dmitrenko, que havia fundat el ‘lobby’ catalano-rus Catrus i era director general de l’entitat Hispaniapetrol. En aquest negoci, incideixen els investigadors, va intervenir Lukoianov, el fill adoptiu de Surkov, que apareix com a soci de Dmitrenko en una altra companyia establerta a Londres.
En aquest sentit, Dmitrenko ha assegurat a aquest diari que ell, al final, no va cobrar res, i que Lukoianov, de qui és amic, només li feia un favor i cobraria la comissió que a ell li corresponia si el negoci tirava endavant. Per la banda xinesa, segons els agents, va actuar com a mitjancer per procedir al pagament dels 295.000 euros el responsable d’una consultora catalana que, a més, ha treballat per a un organisme públic, segons concreta l’informe policial. La compravenda, al final, no va fructificar.
«Pagament de garantia»
Notícies relacionadesDmitrenko va arribar a anunciar a Alay que «havien arribat els 295.000 euros» a Rússia com a «pagament de garantia», a la qual cosa va afegir: «Felicitats a tots nosaltres, primer gran pas fet». «Molt important», li contesta el cap de l’oficina de Puigdemont. I afegeix: «Ja parlaré directament amb el president tema Cambra [Dmitrenko va ser nomenat ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona] i energia».
Mentrestant, el jutge ha ordenat a la Guàrdia Civil que investigui en profunditat aquest negoci perquè és similar al que va fer servir per finançar-se la Lliga Nord italiana, però la fiscalia s’hi ha oposat a l’estimar que la petició és «prospectiva».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034