Comissionista internacional

Marlaska veu «preocupants» les informacions sobre el rei emèrit i demana a la fiscalia arribar «fins al final»

  • Podem i els socis del Govern retreuen al PSOE que no permetessin una comissió d’investigació sobre el rei emèrit

20180829 405032 marlaskamo 1 1

20180829 405032 marlaskamo 1 1

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les noves informacions sobre Joan Carles I tornen a aixecar enrenou polític. Després de conèixer-se que la Fiscalia del Tribunal Suprem afirma que el rei emèrit era comissionista internacional, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que la notícia és «preocupant» i ha demanat al ministeri públic que arribi «fins al final per aclarir els fets». El portaveu de Podem, Pablo Fernández, s’ha mostrat molt més dur amb la situació «insostenible» de Joan Carles I i ha demanat al PSOE, el PP i Vox que permetin una comissió d’investigació al Congrés.

«Estem rebent notícies preocupants que no ens hauria agradat haver de rebre, però som en un Estat en què tot ha de ser conegut i tot ha de ser investigat», ha dit el titular d’Interior al saber que la fiscalia considera que el monarca rebia «comissions i altres prestacions de similar caràcter en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals», com ha avançat ‘El Mundo’. A més, ha remarcat que és moment de deixar que «la fiscalia actuï i prengui les mesures necessàries i precises que estimi oportunes, s’analitzin els fets i es determinin les conseqüències que siguin procedents».

El coportaveu dels socialistes a la Cambra baixa, Felipe Sicilia, ha insistit que és necessari que s’investigui el rei emèrit perquè «això el que demostra és que al nostre país qualsevol ciutadà és igual davant la llei i, per tant, està sotmès a rebre qualsevol investigació judicial». El dirigent socialista ha evitat pronunciar-se sobre si Joan Carles I hauria de tornar a Espanya per fer front a la investigació.

Retrets als socialistes

Notícies relacionades

Els seus socis a l’Executiu han sigut molt més crítics. El president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, s’ha mostrat esperançat que aquestes informacions siguin «el pas previ» per veure Joan Carles I «al banc dels acusats». A més, els morats han qualificat de «vergonya» que el PSOE, el PP i Vox hagin tombat més d’una desena de peticions per crear una comissió d’investigació al Congrés sobre la fortuna del rei emèrit. «Que els barons del PSOE deixin de ser els barons de la Corona. La ciutadania es mereix que arribem fins al final, per saber tot el que té a veure amb el cas de corrupció que vincula la Corona», ha argumentat Asens.

EH Bildu, a través d’una missatge al compte de Twitter del partit, també ha demanat als tres partits impulsar una investigació parlamentària. «La cascada d’escàndols que esquitxen la monarquia espanyola no té límits. No hi ha excuses per oposar-se a una investigació sobre el tracte de favor a Joan Carles de Borbó», han sentenciat. El mateix ha fet el líder de Més País, Íñigo Errejón, que ha apuntat que «tan vergonyós és que cada mes salti un nou escàndol com que el PSOE i el PP continuïn bloquejant que s’investigui al Congrés».