En els seus respectius recursos
L’exclusió del PP del cas Kitchen uneix acusacions i defenses contra el criteri del jutge
Anticorrupció i les acusacions consideren que la intenció de l’instructor era deixar fora el partit i els seus dirigents
Les defenses argumenten que si l’operació beneficiava algú era a la formació no a Interior, malgrat la interlocutòria
Poques vegades una resolució judicial uneix acusacions i defenses, al tenir interessos diametralment oposats. La interlocutòria en què el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va donar per tancada la instrucció del cas Kitchen, relatiu a l’espionatge a què es va sotmetre l’extresorer del PP Luis Bárcenas per intervenir-li la informació comprometedora per al partit que guardava, té el dubtós honor d’haver-ho aconseguit. D’una forma o una altra tots propugnen en els seus recursos davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional, als quals ha tingut accés aquest diari, que la investigació s’estengui al que sens dubte es presenta com el principal beneficiari del dispositiu parapolicial il·legal: el Partit Popular.
El magistrat va situar el «vèrtex» de la Kitchen en el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i va proposar jutjar-lo junt amb 10 persones més, com el seu número dos, el que era el seu secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez. En canvi, aixecava la imputació que pesava sobre l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, extrem que demanen que sigui revocat per totes les acusacions, que veuen prou indicis contra ells per asseure’ls a la banqueta.
Anticorrupció, que demana que s’imputi el qui era director general de la Policia Ignacio Cosidó i s’investiguin els telèfons que el principal imputat en el cas, José Manuel Villarejo, va dir que havia utilitzat per informar l’expresident del Govern Mariano Rajoy, afirma en el seu recurs que el jutge «vol artificialment delimitar» la causa «a l’àmbit del ministeri» com si «s’hagués establert un cordó o una inexistent línia vermella» per deixar al marge el PP i els seus dirigents.
Els GAL
L’acusació que exerceix Podem va més enllà i en el seu recurs, que qualifica d’«extravagant», «irracional» i «sorprenent» el tancament de la investigació quan encara hi ha diligències per practicar, es remunta a «els GAL» per afirmar que «podria semblar que el jutge d’instrucció vol circumscriure a Interior aquest tipus d’accions il·lícites en les quals s’utilitza l’aparell policial per a la realització d’accions amb un clar component polític, que no sembla admissible en un Estat de dret ja més assentat com és el nostre i sobre una causa en la qual obren proves i indicis que assenyalen de manera directa altres responsables polítics, en aquest cas més lligats amb l’aparell del PP».
El PSOE afirma que «la justícia no pot investigar-ho tot, però entre això i cenyir-se mesquinament als anys 2013 al 2015 i únicament a l’activitat desplegada des d’Interior, hi ha un món». Afegeix que aquesta instrucció «és el mirall de com funciona a ulls dels ciutadans l’administració de justícia quan es confronta als poderosos», que queden fora.
Per la seva banda, les defenses també s’esplaien en aquest punt, tot i que per haver sigut ells acusats i no d’altres. Fernández Díaz, per exemple, assenyala que no va ser ell qui resultava beneficiat pel robatori de documents a Bárcenas.
María Dolores de Cospedal Jorge Fernández Díaz PP - Partit Popular Luis Bárcenas Operació Kitchen Fiscalia Anticorrupció Audiencia Nacional
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia