Investigació judicial

El Kremlin es desentén dels contactes amb l’entorn de Puigdemont

  • Un portaveu del Govern rus nega «categòricament» qualsevol vinculació amb el procés

Vladimir Putin en su despacho.

Vladimir Putin en su despacho. / ALEXEY NIKOLSKY (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Kremlin ha negat aquest dimarts categòricament estar involucrat en el procés independentista català, mentre ha assegurat que desconeixia els contactes que va mantenir el cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, amb funcionaris russos a Moscou. Com va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada, el jutge investiga els contactes d’Alay amb un presumpte espia rus i un negoci de petroli que el magistrat sospita que podria haver finançat irregularment el procés.

«No sabem res sobre aquests contactes», va assenyalar a la roda de premsa telefònica el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, al ser preguntat per les revelacions sobre el viatge d’Alay a la capital russa el 2019. El ‘The New York Times’ va assegurar, basant-se en un informe d’intel·ligència europeu, que Alay «es va reunir a Moscou amb funcionaris russos, amb exagents d’intel·ligència i amb el net d’un espia del KGB, un home molt ben connectat».

«No sabem la veracitat d’aquestes publicacions. En tot cas, allà parlen de cert involucrament de la part russa en els esdeveniments a Catalunya. Això nosaltres ho rebutgem categòricament. Això no és més que una mentida. Són falsedats», va emfatitzar. «La meta era garantir l’ajuda russa per aconseguir la separació de Catalunya de la resta d’Espanya», segons el diari novaiorquès.

Alay i el Tsunami

Notícies relacionades

El diari nord-americà no va aclarir quin tipus d’ajuda va donar el Kremlin a l’independentisme ni si li va brindar algun recolzament, però apunta que després dels viatges d’Alay a Moscou, que van tenir lloc el 2019, va sorgir la plataforma Tsunami Democràtic. Un informe de la Guàrdia Civil citat pel ‘The New York Times’ afirma que Alay va estar involucrat en la creació d’aquest grup, que va bloquejar l’aeroport de Barcelona i l’autopista AP-7 després de la sentència del procés.

Alay ha admès que va viatjar a Rússia i va parlar d’«assumptes que interessen a la creació d’un Estat independent en un futur», una cosa que, segons ha recalcat, «no és cap delicte». Puigdemont, per la seva banda, ha denunciat una «guerra bruta de l’Estat» per intentar relacionar-lo, a ell i a l’independentisme, amb una presumpta estratègia de Rússia per «desestabilitzar» Europa.