Reaccions polítiques
Una falsa denúncia i un pla contra l’homofòbia
Les agressions homòfobes redoblen la pressió dels partits al PP per pactar amb Vox
Les exigències ultres contra el col·lectiu LGTBI troben eco a Madrid i Múrcia
La denúncia per agressions homòfobes d’un jove de Madrid va resultar ser falsa, però va servir de revulsiu per redoblar el compromís de bona part de l’arc parlamentari amb la defensa del col·lectiu LGTBI. El Govern va anunciar la convocatòria de la comissió de seguiment del pla contra els delictes d’odi aquest dimecres poques hores després d’haver-se conegut el suposat atac contra el noi de 20 anys, a qui li van gravar amb un cúter la paraula «maricon» en un gluti. El denunciant, no obstant, va admetre aquest dimecres davant la policia que va ser un acte «consentit» mentre mantenia relacions sexuals.
L’eco obtingut per aquest episodi de Madrid, afegit a altres agressions denunciades públicament i la mort de Samuel Luiz, el 4 de juliol a la Corunya en mans d’un grup de joves que li cridaven «maricon», va fer que diversos partits polítics alcessin la veu contra Vox i també contra el PP, al que consideren «còmplice» del «discurs d’odi» que promouen els ultres.
Tant el PSOE com Unides Podem han acusat en les últimes hores la formació de Pablo Casado de ser responsable de blanquejar les tesis del partit d’extrema dreta per haver acceptat els seus vots per poder governar a les autonomies de Madrid, Múrcia i Andalusia, i també ajuntaments, com el de la capital. «El que ha de fer el PP, més enllà de condemnar aquestes agressions, és també condemnar els discursos d’odi que fa Vox i les actituds de què són còmplices en els governs que comparteixen amb Vox», va denunciar Felipe Sicilia, portaveu adjunt del PSOE al Congrés.
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va acusar la formació de Santiago Abascal de «jugar al límit» en el respecte de la diversitat i els valors democràtics, vinculant-lo amb el «caldo de cultiu» que després propicia que s’«intensifiquin» discursos emmarcats en delictes d’odi perquè mostren un «menyspreu al diferent».
Totes aquestes declaracions es van fer abans de saber-se que la denúncia del jove de Madrid era falsa, un canvi en la versió del jove que va portar el PP a regirar-se contra els dits acusadors. «¿Sabia Marlaska aquest matí, quan va acusar altres formacions polítiques de generar odi, que tot era fals? Si ho sabia, malament; si no, pitjor», va llançar a Twitter Teodoro García Egea, secretari general del PP. «Que l’arbre no ens impedeixi veure el bosc», va escriure a Twitter la ministra d’Igualtat, Irene Montero, quan es va conèixer el canvi de versió del jove. Els delictes d’odi contra el col·lectiu LGTBI, va assenyalar, s’han incrementat el 43% en el primer semestre del 2021.
Vox, per la seva banda, va condemnar «de manera rotunda» les agressions i les va relacionar amb els «efectes de la immigració il·legal al carrer».
Retallades de drets
Vox està en contra del que creu que és una «discriminació positiva» en favor dels homosexuals i defensa retallar alguns dels drets aconseguits en els últims anys a Espanya: vol liquidar la llei que va permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe i impedir que les parelles gais puguin adoptar nens en igualtat de condicions a les parelles heterosexuals. També vol retallar normes que protegeixen de forma especial el col·lectiu LGTBI i implantar un veto parental perquè els pares puguin impedir que els seus fills vagin a determinades xerrades o tallers en horari escolar, pensant que puguin tractar sobre temes de diversitat sexual. Abascal va arribar a parlar de «corrupció de menors».
La seva influència en el PP és òbvia, des de declaracions i gestos simbòlics fins a cessions en canvis legals. Per exemple, l’Ajuntament de Madrid penjava a la façana des del 2015 (amb Manuela Carmena, d’Ara Madrid) una bandera arc de Sant Martí amb motiu de la festa de l’Orgull LGTBI. No obstant, quan José Luis Martínez-Almeida va assumir l’alcaldia, el 2019, gràcies a Ciutadans i Vox va cedir a la pressió i no l’ha penjat aquest any ni tampoc el passat. La seva companya a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ha mostrat oberta a revisar i eliminar parts de dues lleis que va aprovar la seva antecessora, Cristina Cifuentes, per evitar la discriminació i donar una protecció integral contra la LGTBI-fòbia. Així l’hi va demanar Vox abans de donar-li els vots que Ayuso necessitava per ser investida després de les eleccions del maig.
I, a Múrcia, el president de la regió, Fernando López-Miras, també cedirà en la implantació del veto parental a les escoles després que tres diputats autonòmics díscols de Vox (van deixar el partit, però defensen els seus postulats) l’hi hagin demanat.
Notícies relacionadesEl cap de l’Executiu va concretar aquest dimecres que ha encarregat que s’actualitzi el pla contra els delictes d’odi davant l’escalada d’agressions homòfobes, informa Miguel Ángel Rodríguez. «No hi tornarà a haver armaris», va sentenciar.
Unides Podem li reclama també una reforma dels delictes d’odi en el Codi Penal perquè creu que «no estan ben tipificats» i s’estan utilitzant de manera «espúria» per «protegir fins i tot nazis». Íñigo Errejón (Més País) va cridar a manifestar-se al carrer per defensar la llibertat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Homofòbia Pablo Casado PP - Partit Popular Pedro Sánchez Isabel Díaz Ayuso Santiago Abascal Vox
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat