Estat autonòmic
Aragonès ofereix complicitat a Puig per al nou finançament però fixa com a prioritat el referèndum
Els dos governs acorden una aliança per captar i gestionar els fons europeus
Reunión Puig - Aragonès /
Catalunya i el País Valencià, dues autonomies en la relació de les quals sempre han pesat més les diferències polítiques que els interessos comuns, han tornat a retrobar-se aquest dimecres a través dels seus dos presidents, el català Pere Aragonès i el valencià Ximo Puig. Amb una reunió bilateral a València han simbolitzat la tornada a la normalitat institucional després de dècades d’incomunicació, primer per l’hegemonia del PP valencià i després pel procés. Tot i que les dues parts han constatat els seus «horitzons diferents», en paraules d’Aragonès, el cap de l’Executiu català s’ha compromès a col·laborar amb la Generalitat Valenciana en reivindicacions com la millora del finançament autonòmic i la defensa del corredor mediterrani.
Aragonès ha ofert «complicitat» al seu homòleg valencià per acabar amb l’ infrafinançament que pateix el País Valencià, si bé, a preguntes dels periodistes, ha admès que l’exigència de la reforma del model de finançament no és una prioritat per al seu Govern, centrat a aconseguir el referèndum i en la negociació bilateral amb l’Estat. Després de dues hores de reunió al Palau de la Generalitat, Puig i Aragonès han comparegut junts i han mostrat la seva disposició a estrènyer els llaços entre les dues comunitats després de superar el període d’«allunyament institucional».
Puig ha assegurat que els dos territoris comparteixen la «preocupació» per posar fi al dèficit financer i fiscal de les dues comunitats. Aragonès, que ha recordat que el full de ruta de Catalunya passa per la taula de diàleg amb el Govern, ha acotat la seva col·laboració amb l’Executiu valencià en matèria de finançament a l’objectiu que els fons europeus de recuperació es mantinguin el 2022.
«No es tracta de fer cap front. El finançament autonòmic és una qüestió crucial»
Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana
De moment, les dues administracions crearan un grup de treball, «una aliança tàctica» basada en la defensa conjunta de les transferències dels fons, l’establiment de mecanismes de cooperació en l’àmbit públic i acords en projectes paral·lels. A més, durant la trobada s’han abordat altres qüestions compartides en l’àmbit social, cultural i en les infraestructures.
Quant a la reforma del model de finançament, Puig i Aragonès no n’han concretat tant. El president valencià ha reconegut que existeixen posicions diferents, però ha insistit en la necessitat de dialogar i establir aliances. «No estic amb cap front, això és una qüestió crucial», ha remarcat respecte a la solució al problema del finançament.
«Els llaços entre el País Valencià i Catalunya han existit, existeixen i existiran en el futur»
Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya
Aragonès i Puig es van reunir per primera vegada fa nou mesos a Barcelona, quan el dirigent d’ERC era president en funcions per la inhabilitació de Quim Torra. En aquella cita, el valencià va sumar el català a la seva croada contra la Comunitat de Madrid pel ‘dúmping fiscal’. Amb la fotografia d’aquest dimecres, Puig buscava, com a element important de pressió, incorporar Catalunya a la petició al Govern de Pedro Sánchez perquè abordi ja el canvi de model de finançament.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"