La festa nacional de Catalunya
La Diada torna als carrers amb el focus sobre el diàleg
L’independentisme arriba dividit al primer Onze de Setembre sense presos del procés i amb Esquerra al capdavant de la Generalitat
Junts redobla la pressió a ERC amb una ofensiva contra la taula de negociació i a favor de la unilateralitat
Barcelona. 11.09.2021. Política. Imagen de la Vía Layetana durante la concentración con motivo de la Diada. En la fito, Ana embarazada de ocho meses observa la manifestación. Fotografía de Jordi Cotrina /
L’independentisme torna als carrers sense un full de ruta compartit i en plena disputa entre els socis de Govern pel diàleg amb l’Estat. Aquesta serà la primera Diada amb els presos per l’1-O indultats i amb Esquerra al comandament de la Generalitat amb una aposta tancada per la negociació que els seus socis, dins i fora de l’Executiu, veuen amb escepticisme.
La taula de diàleg, a la cantonada, es tornarà a reunir amb les posicions polaritzades entre les delegacions, i fins i tot dins de les mateixes comitives. El xoc entre ERC i Junts s’ha aguditzat, però la suportabilitat entre el PSOE i Unides Podem també. Mostra d’això és la retirada de la inversió prevista per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat, que ha exhibit la fragilitat entre socis i que ha acabat amb acusacions creuades atribuint-se la responsabilitat els uns als altres.
Una desunió que Junts ha volgut deixar molt palesa la vigília de l’Onze de Setembre amb una ofensiva a les xarxes socials en contra de la taula de diàleg i, sobretot, a favor de la unilateralitat. Poques hores després que el president, Pere Aragonès, desafiés al partit de Carles Puigdemont a concretar quina seria la seva alternativa a la via de la negociació, dirigents i càrrecs de JxCat, entre els quals la presidenta del Parlament, Laura Borràs, van compartir un missatge que qualificava de «pobres» les concrecions que ha aconseguit fins ara Aragonès amb la seva estratègia pragmàtica. I acabava amb un al·legat: «Hi ha alternativa: ¡unilateralitat!».
La protesta d’aquest dissabte serà el reflex d’un canvi d’etapa al carril del procés en el qual s’evidenciarà l’enfrontament obert entre ERC –que brandeix la bandera del diàleg– i l’ANC, que s’aferra a la unilateralitat i esmena la negociació –ergo, la totalitat dels postulats del nou Govern– exigint una estratègia per i per a la ruptura, incloent-hi l’«aixecament» de la declaració unilateral d’independència (DUI) del 2017.
Aragonès, altres membres del Govern i representants de l’independentisme, es conjuraran en una jornada amb el focus posat en el diàleg amb l’Estat. Junts i la CUP van donar de marge fins al 2023 per explorar aquesta via, però creix el qüestionament sobre el desglaç i els dos partits s’insten a preparar ja una «alternativa al fracàs». El pacte nacional per l’amnistia i l’autodeterminació continua sense reunir-se, tot i que l’Executiu català assegura que la setmana vinent es començaran a donar detalls del que pretén ser un grup que propulsi l’autodeterminació.
Tornada als clàssics
La represa de l’agitació als carrers és una tornada als orígens: ofrena floral a Rafael Casanova i Salvador Allende, acte d’Òmnium Cultural, esdeveniment de Ciutadans, manifestació ‘clàssica’ de l’ANC, marxa pròpia de la CUP i acte institucional com a colofó a la jornada. Però la desena protesta liderada per l’Assemblea té la voluntat d’allargar-se fins al primer cap de setmana d’octubre, quan es compliran quatre anys del referèndum de l’1-O, sota el mateix lema: «Lluitem i guanyem la independència».
La manifestació de l’ANC, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, centralitzada en Barcelona, començarà a la plaça d’Urquinaona en direcció al parc de la Ciutadella, on s’ubica el Parlament de Catalunya. La marxa es posarà a caminar a les 17.14 hores i recorrerà la Via Laietana, el passeig d’Isabel II i arribarà a l’avinguda del Marquès de l’Argentera. Des de l’organització van corregir el recorregut i van esquivar l’entrada a la Ciutadella per evitar aglomeracions a les portes de la Cambra catalana, per la qual cosa l’acte polític se celebrarà davant l’Estació de França.
/
L’ANC preveu que, malgrat la pandèmia, acudeixin a la protesta almenys 100.000 persones –la seva presidenta, Elisenda Paluzie, va fixar una previsió de «sis dígits»– i va desdenyar entrar en la competició per un «rècord Guiness», conscient que la desmobilització sobiranista i l’impacte del coronavirus fan incomparable una convocatòria amb qualsevol altra de prèvia. En l’última Diada prepandèmica, la del 2019, l’ANC va aconseguir reunir unes 600.000 persones, la xifra més baixa d’assistència registrada des de l’any 2012.
Malgrat que de les eleccions autonòmiques del 14 de febrer va sorgir un Govern independentista amb un 52% dels vots a favor de la desconnexió –en una escassa participació del 51,3%–, aquesta Diada és especialment complexa per a l’ANC perquè el seu posicionament, a favor de la unilateralitat i en contra del diàleg perquè genera una «falsa normalitat», no aplega simpaties entre tots els partits independentistes, que si bé es divideixen sobre el diàleg, descarten a curt termini una separació forçosa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Govern ANC Òmnium Cultural CUP ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Diada de Catalunya Pere Aragonès Junts per Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació