L’estat d’ànim davant la Diada
Les preocupacions dels catalans: de la crisi econòmica al procés i del procés a la pandèmia
El pessimisme respecte a la situació política i econòmica bat rècords i la desafecció cap a institucions i partits es cronifica a Catalunya
![ILUSTRACION PORTADA DIADA ONZE DE SETEMBRE ILUSTRACION PORTADA DIADA ONZE DE SETEMBRE](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/fbca3084-3b2b-42d2-b12b-c0231bd11b36_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
ILUSTRACION PORTADA DIADA ONZE DE SETEMBRE
Catalunya torna a celebrar la Diada sota l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 i encadena un nou Onze de Setembre en què es mesurarà l’estat d’ànim dels catalans. La crisi econòmica que es va desencadenar el 2008 després de la punxada de la bombolla immobiliària i amb la fallida de Lehman Brothers es va superposar a l’auge de l’independentisme, que des del 2010, amb la sentència de l’Estatut, va començar a fer quallar en part de la societat catalana l’aposta per la desconnexió. La tardor del 2017 va trencar les costures polítiques i socials amb un referèndum contingut per les forces de seguretat i una declaració unilateral d’independència fallida. Encarrilada ja una nova etapa, va arribar una altra crisi d’abast mundial: la del coronavirus.
El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) reflecteix el tomb de prioritats dels catalans. La immigració i l’accés a la vivenda lideraven el podi del problema més important a Catalunya. A partir del 2008 creixen sense fre l’obcecació per l’atur i la precarietat laboral, i durant gairebé 10 anys, fins a l’octubre del 2017, encapçalen la gràfica. A l’inici de la crisi, preocupa com a principal problema a la meitat dels enquestats (52,1%) i no comença a descendir dràsticament, sense perdre la ‘pole’, fins al 2015.
La situació política tampoc sembla esperançadora i, de fet, és la pitjor des que es registren dades, és a dir, des de març del 2014. Un 86,2% opina que l’escenari actual és «dolent o molt dolent» a Catalunya, però els votants es divideixen a l’hora de concretar si és igual o pitjor que fa un any: un 47% creu que s’ha agreujat i un 46,1% creu que es manté estable. Poques esperances en el futur: un 31% creu que millorarà; un 39,8%, que es quedarà igual, i un 20,1%, que empitjorarà. La insatisfacció amb la democràcia persisteix: un 77,2% se sent «poc o gens» satisfet, mentre que només un 19,8% l’aprova.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Laboral Això és el que mai has de fer estant de baixa, segons els advocats laboralistes
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- L’acudit s’explica sol
- Sector immobiliari ¿Qui és el propietari de la Casa Orsola?
- Tecnologia El BSC posa en marxa el seu primer ordinador quàntic, avantsala de l’esperat sistema MareNostrum-Ona
- Mobilització Els veïns apel·len al Papa i a l’alcalde perquè les clarisses continuïn a Pedralbes
- Conflicte al Pròxim Orient Trump es reafirma ara en el seu pla per a Gaza i assegura que Israel entregarà la Franja als EUA quan acabi la guerra
- Previsió meteorològica Alleujar la sequera: el Meteocat preveu un març i abril més plujosos de l’habitual després d’anys «sense primavera»
- El monestir més espectacular d'Espanya s'amaga en un preciós poble amagat de Tarragona