L’estat d’ànim davant la Diada
Les preocupacions dels catalans: de la crisi econòmica al procés i del procés a la pandèmia
El pessimisme respecte a la situació política i econòmica bat rècords i la desafecció cap a institucions i partits es cronifica a Catalunya

ILUSTRACION PORTADA DIADA ONZE DE SETEMBRE
Catalunya torna a celebrar la Diada sota l’impacte de la pandèmia de la Covid-19 i encadena un nou Onze de Setembre en què es mesurarà l’estat d’ànim dels catalans. La crisi econòmica que es va desencadenar el 2008 després de la punxada de la bombolla immobiliària i amb la fallida de Lehman Brothers es va superposar a l’auge de l’independentisme, que des del 2010, amb la sentència de l’Estatut, va començar a fer quallar en part de la societat catalana l’aposta per la desconnexió. La tardor del 2017 va trencar les costures polítiques i socials amb un referèndum contingut per les forces de seguretat i una declaració unilateral d’independència fallida. Encarrilada ja una nova etapa, va arribar una altra crisi d’abast mundial: la del coronavirus.
El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) reflecteix el tomb de prioritats dels catalans. La immigració i l’accés a la vivenda lideraven el podi del problema més important a Catalunya. A partir del 2008 creixen sense fre l’obcecació per l’atur i la precarietat laboral, i durant gairebé 10 anys, fins a l’octubre del 2017, encapçalen la gràfica. A l’inici de la crisi, preocupa com a principal problema a la meitat dels enquestats (52,1%) i no comença a descendir dràsticament, sense perdre la ‘pole’, fins al 2015.
La situació política tampoc sembla esperançadora i, de fet, és la pitjor des que es registren dades, és a dir, des de març del 2014. Un 86,2% opina que l’escenari actual és «dolent o molt dolent» a Catalunya, però els votants es divideixen a l’hora de concretar si és igual o pitjor que fa un any: un 47% creu que s’ha agreujat i un 46,1% creu que es manté estable. Poques esperances en el futur: un 31% creu que millorarà; un 39,8%, que es quedarà igual, i un 20,1%, que empitjorarà. La insatisfacció amb la democràcia persisteix: un 77,2% se sent «poc o gens» satisfet, mentre que només un 19,8% l’aprova.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- Medi ambient Experts asseguren que Catalunya necessita noves xarxes de transport d’energia malgrat el rebuig de les MAT
- Barcelonejant Collboni poda roses i Pilar Eyre tanca la nit
- Entrevista Jordi Bertomeu, investigador del Vaticà: «Som davant el conclave més universal i també més incert»
- Nova zona verda Els veïns atapeeixen les noves Glòries en la seva inauguració malgrat la pluja: «Vaig pensar que no ho veuria acabat»
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana