Fòrum de negociació Estat-Generalitat

Aragonès es planta i deixa Junts fora de la taula de diàleg

  • El president veta l’alineació de JxCat per no respectar el principi que havien de ser consellers

  • Jordi Sánchez esquiva una sortida del Govern atribuint a la Moncloa, i no a ERC, el veto a la seva proposta

A1-125013874.jpg

A1-125013874.jpg / FERRAN NADEU (EPC)

5
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cop de puny de Pere Aragonès a la taula del Consell Executiu, a compte de l’altra taula, la de diàleg i negociació amb el Govern. Sens dubte, la nina dels ulls dels republicans. El president va vetar de manera taxativa els noms que Junts per Catalunya havia donat com a integrants en el seu nom de la delegació catalana. I va posar els postconvergents contra les cordes: o proposaven consellers o la delegació seria exclusivament republicana. Junts no va cedir i, de moment, a l’espera que ERC allargui la comitiva, la delegació la compondran Aragonès, Laura Vilagrà i Roger Torrent. «Som davant una ocasió històrica. L’Estat ha reconegut per primera vegada que hi ha un conflicte i s’avé a dialogar i negociar. I això és una cosa que no desaprofitaré», va asseverar el president, utilitzant la primera persona, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat.

El degoteig d’informacions que envolta un conclave com el d’aquest dimecres va quedar embassada rere el gran dic que suposava no saber si Pedro Sánchez acudiria o no a la cita. Quan dilluns, el president del Govern va anticipar que el fòrum tindria lloc, tan sols, 41 hores després (i amb la seva presència), el dic es va trencar i l’aigua va amenaçar d’arrasar-ho tot en el Govern.

Junts havia dit mil vegades que no diria els seus noms fins a saber què feia Sánchez. Així que, dimarts al matí, poc abans que donés inici el Consell Executiu, va donar a conèixer, mitjançant un comunicat, que la seva alineació la formaven el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, el vicepresident de Junts, Jordi Turull, el secretari general, Jordi Sánchez (aquests dos últims, expressos per l’1-O), i la líder de la força al Congrés, Míriam Nogueras.

Les formes (el comunicat) i el fons (tres persones que no són consellers) van enfurismar Aragonès. «No esperàvem menys de Junts», va ironitzar una veu del partit que va asseverar que els postconvergents tracten de dinamitar la taula. «L’enèsim cop de volant de Junts en aquesta qüestió», va comentar una altra veu, aquesta del Govern, amb aire resignat. 

L’acord d’investidura sanciona que els noms havien de ser consensuats, és a dir, que aquests noms haurien d’haver-se posat sobre la taula del Consell Executiu abans de fer-se públics. I fonts presidencials indiquen que «des de juliol», Aragonès ha comunicat tant a Jordi Puigneró com a Jordi Sànchez, que la seva intenció era acudir a la taula només amb representants del Govern. «Perquè són els que tenen la representativitat de tot el poble de Catalunya», va explicar el mateix Aragonès.

Així fonts republicanes parlen de «pacte verbal» que, fins i tot, va fer seu el mateix Sánchez en declaracions als mitjans. Jordi Sànchez, va negar que hi hagués cap acord verbal. I es va reafirmar que la seva elecció està avalada per l’acord de govern, al qual afirma haver sigut «lleial» al·legant que així ho demostra la composició de la cita del 26 de febrer del 2020 (amb Quim Torra, on hi va haver representants dels partits, no només consellers). «No deixem cadires buides, en tot cas no se’ns ha deixat entrar», va reblar.

«Estem davant una ocasió històrica i no la desaprofitaré: L’Estat reconeix que hi ha un conflicte i s’avé a dialogar i negociar»

Pere Aragonès, president

L’ordre del dia del Consell Executiu es va abordar amb 40 minuts de retard. Abans, Aragonès va reclamar explicacions. En la reunió només es van sentir les veus d’Aragonès i Puigneró. La resta van callar. També els consellers de Junts, perceptiblement molestos al veure que no eren creditors de la confiança de la seva pròpia força. Puigneró va arribar a sol·licitar un ajornament de la qüestió, mitjançant la celebració d’un consell de Govern extraordinari, a la tarda o dimecres al matí. I Aragonès es va plantar i va defensar que l’alineació oficial, en forma de decret, s’havia de substanciar en aquest Consell Executiu. Arribat a aquest punt, el conclave es va aturar i els integrants van fer una pausa. No hi va haver, després, marxa enrere per part d’Aragonès, que va oferir a Puigneró formar part de la delegació en espera que Junts suggerís dos consellers més. El vicepresident ho va declinar.

Notícies relacionades

Davant l’envit d’Aragonès, Junts podia fer dues coses. Rectificar o sortir del Govern. Va triar la via del mig, que no és cap altra que no esmenar la seva alineació i culpar Pedro Sánchez del veto d’Aragonès. «No ens agrada que s’hagi acabat imposant el veto de la Moncloa i que Aragonès no ens hagi ratificat, però això no obre cap crisi en l’Executiu català [...] Aragonès continua tenint la nostra confiança», va dir a la tarda Jordi Sànchez. Fonts de la presidència de la Generalitat van negar cap intervenció de la Moncloa en l’afer. «La representació catalana la decideix únicament la Generalitat», van asseverar.

Tampoc la delegació per part del Govern central va acabar amb l’alineació que es coneixia al matí. Passades les nou de la nit, la Moncloa va informar que, finalment, per la seva part no acudirà la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ni el ministre d’Universitats, Manuel Castells. Fonts oficials van assenyalar que la decisió es va prendre per «equilibrar» el número dels assistents d’un i altre Executiu, informa Pilar Santos. La sortida de la ministra Sánchez és destacable ja que la seva presència suposava tractar la suspensió de l’ampliació del Prat, un assumpte que la Generalitat volia deixar fora d’aquesta taula. Després de l’intent de boicot de Junts, el Govern central ha preferit evitar aquest altre xoc. Sí que viatjaran a Barcelona la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz; i els ministres de Presidència, Félix Bolaños; de Política Territorial, Isabel Rodríguez, i de Cultura, Miquel Iceta.