Nou revés per a l’Executiu

La majoria conservadora del TC força a anular també l’aturada del Congrés quan va esclatar la pandèmia

  • El ponent, Antonio Narváez, proposava avalar el tancament de les cambres, però al comprovar el sentir majoritari canviarà el text

  • Aquesta sentència se suma a la que va anul·lar el primer estat d’alarma i contribueix a preparar el camí per fer el mateix amb el segon

La majoria conservadora del TC força a anular també l’aturada del Congrés quan va esclatar la pandèmia

EUROPA PRESS / RICARDO RUBIO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Que a la majoria conservadora del Tribunal Constitucional no li va agradar la forma en què el Govern de Pedro Sánchez va gestionar la pandèmia resulta cada ple més evident. Si al juliol va anul·lar el primer estat d’alarma, perquè el confinament del març del 2020 va anar més enllà d’una limitació de drets, per la qual cosa hauria sigut necessari el d’excepció, al del setembre va quedar patent que el sentir majoritari és considerar també inconstitucional la suspensió d’iniciatives parlamentàries al Congrés al principi de la pandèmia entre el 14 de març i el 13 d’abril del 2020.

El ponent de la resolució sobre aquest recurs de Vox, Antonio Narváez, proposava declarar constitucional aquesta decisió, que va acompanyar la del primer estat d’alarma, però durant les deliberacions va quedar clar que la majoria dels seus companys del ple entenien més ajustat a la Constitució estimar la impugnació del partit d’extrema dreta. Com ha avançat ‘El País’ i ha confirmat aquest diari, el magistrat va decidir llavors, com és tradicional en l’alt tribunal, presentar una proposta conforme amb el sentir majoritari perquè, en pròximes sessions plenàries, s’estimi la impugnació i es declari la inconstitucionalitat de l’aturada viscuda per les cambres a l’entendre que va vulnerar el dret al control parlamentari del Govern central pels grups.

Empat a cinc

Al ple que va finalitzar aquest dijous hi van assistir només 10 magistrats, cosa que va fer que les posicions a favor d’anul·lar o avalar l’aturada del Congrés estiguessin en un moment amb un empat de cinc a cinc. Faltava per una malaltia lleu el magistrat Alfredo Montoya, que sempre ha votat amb el sector conservador, cosa que va fer pensar que la seva posició se sumaria a la dels partidaris de declarar inconstitucional l’acord de la Mesa del Congrés del 19 de març del 2020 que va suspendre els terminis de les iniciatives parlamentàries. Finalment no es va votar i Narváez va anunciar la modificació de la seva ponència.

Notícies relacionades

Al ple de l’octubre ja està previst que els magistrats deliberin sobre una altra ponència d’aquest mateix magistrat partidària de declarar inconstitucional també el segon estat d’alarma, però per la falta de control parlamentari, no perquè la limitació de drets obligués a haver dictat un estat d’excepció com al primer. Aquesta vegada serà la primera vegada que els magistrats deliberin sobre aquest assumpte, tot i que veient el criteri expressat per la majoria dels membres del ple tot apunta que també s’anul·larà. El primer estat d’alarma es va anul·lar per la mínima, sis vots a cinc.

El Tribunal Constitucional, amb un terç dels magistrats pendent de renovació, compta actualment amb 11 magistrats, al renunciar Fernando Valdés a l’obrir-se judici oral contra ell per un cas de violència masclista.

Revisarà l’eutanàsia i la reforma del CGPJ que li impedeix nomenar