Cimera a Atenes

Sánchez demana una resposta comuna europea sobre la pujada del preu de la llum

  • El president del Govern ha proposat també la creació d’una unitat de resposta ràpida contra emergències

EUMed 9 Summit in Athens

EUMed 9 Summit in Athens / Europa Press (DPA vía Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha mostrat partidari d’obrir un debat d’àmbit europeu sobre el marc normatiu dels mercats elèctrics, alhora que ha afirmat que el preu de l’energia és un «problema europeu». En la cimera de líders europeus EUMED-9 de Portugal, França, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Croàcia i Eslovènia, celebrada a Atenes, Sánchez ha explicat que un dels temes que han discutit ha sigut, precisament, el del preu de l’energia.

Ja que no és un problema de cada país, sinó «europeu», ha dit, «hem de trobar solucions d’àmbit europeu». Segons Sánchez, d’aquesta forma la UE podrà fer valer més el seu «pes específic en les relacions internacionals de cara a l’autonomia estratègica» i ser capaç de «donar respostes més eficaces al preu de l’energia».

Fins ara, ha incidit el president del Govern, els estats membres el que han fet ha sigut respondre «amb els nostres instruments nacionals». «Si volem fer d’aquesta transició ecològica una transició justa hem de començar a obrir un debat europeu sobre el marc normatiu que tenim dels mercats de l’electricitat», ha assenyalat, i ha inclòs en el paquet la qüestió del gas natural.

Sánchez fa aquestes declaracions després que el Govern aprovés dimarts passat un pla de xoc per frenar l’escalada del preu de la llum, que incloïa mesures fiscals, regulatòries i de protecció dels clients més vulnerables. Aquesta mateixa setmana, l’Alt Representant per a la Política Exterior de la Unió Europea i vicepresident de la Comissió, Josep Borrell, va apostar per reformar el sistema europeu de fixació de preus de l’electricitat a causa de «massa disfuncions».

Resposta conjunta contra desastres

Notícies relacionades

Sánchez ha proposat també la creació d’un «embrió de reacció militar» que permeti donar resposta als cada vegada més freqüents desastres naturals ocasionats pel canvi climàtic, com els devastadors incendis registrats aquest estiu a diferents països mediterranis i que van assolar especialment Grècia. Ha reivindicat l’experiència d’Espanya des del 2008 amb la creació de la Unitat Militar d’Emergències (UME), que ha vingut a afegir-se al sistema de Protecció Civil.

I ha proposat que, en el marc de l’«Europa de la defensa i la seguretat», es comenci a treballar «en què pugui ser un embrió de resposta i reacció militar a aquests fets que, per desgràcia, seran més habituals, com són les catàstrofes naturals». D’altra banda, Sánchez ha celebrat que en la ‘Declaració d’Atenes sobre el canvi climàtic i el medi ambient al Mediterrani’ s’hagin inclòs «moltes de les demandes» formulades pel Govern, entre les quals ha citat «reforçar el sistema de protecció civil o plantejar una coherència més gran de les polítiques», incidint que «la prevenció no és només la reacció a aquests sinó treballar i anticipar-ne molts amb la neteja de les muntanyes» o «una nova cultura de l’ús de la terra».