Reprèn l’agenda internacional

Sánchez es desplaça a La Palma i ajorna el viatge a Nova York

  • L’erupció volcànica a l’illa canària trastoca els plans del president amb motiu de l’Assemblea General de l’ONU

  • No preveu veure’s amb Biden, en una visita pensada també per buscar inversions i reforçar la seva aposta pel multilateralisme

Sánchez es desplaça a La Palma i ajorna el viatge a Nova York

EFE / JUSTIN LANE

8
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’erupció volcànica a La Palma ha trastocat l’agenda de Pedro Sánchez. El president del Govern tenia previst viatjar aquest diumenge a Nova York per participar en l’Assemblea General de les Nacions Unides, però finalment ha decidit ajornar el desplaçament per anar a l’illa canària. De moment, fonts de la Moncloa assenyalen que la seva arribada a la ciutat nord-americana dependrà del que passi en les pròximes hores a La Palma.

Després d’una setmana amb la carpeta catalana com a protagonista, Pedro Sánchez pretenia reprendre’n una altra que ha intentat cuidar des de l’arribada al capdavant de l’Executiu: la seva agenda internacional i l’aposta pel multilateralisme. El viatge per intervenir en el 76è període ordinari de sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides es vol aprofitar per «reforçar» el paper d’Espanya en l’arena internacional i vendre el país com a destinació d’inversions econòmiques. Segon objectiu que enllaça amb la visita a Nova York, Los Angeles i San Francisco que va fer al juliol, just després de la dràstica remodelació del seu Executiu.

Sánchez tenia previst allargar la seva estada fins al dijous 23 de setembre, en què parlarà davant l’ONU, i en principi no es reunirà amb el president dels EUA, Joe Biden. A la Moncloa defensen que la trobada no s’ha buscat, però que les relacions són «molt bones» i els contactes amb l’Administració nord-americana, «molt fluids».

A l’Executiu remarquen que arrenca «una de les setmanes més importants de l’any en política exterior», que el líder socialista pretén esprémer al màxim amb una agenda molt carregada. El 2021, a més, es reprendran les trobades presencials entre líders, ja que l’edició passada, la del 2020, l’Assemblea General es va celebrar de forma pràcticament virtual per les restriccions de la Covid.

Els tres grans desafiaments que s’abordaran en el 76è període, i que centraran l’acció del president en l’àmbit del multilateralisme, són la superació de la pandèmia –i en aquest àmbit la desigualtat en l’accés a la vacuna és «alarmant», a la qual cosa se suma la necessitat de la reconstrucció econòmica i una recuperació «justa, més verda i inclusiva»–, l’emergència climàtica i la reconfiguració geopolítica mundial que ha provocat la crisi de l’Afganistan.

La segona línia d’acció de Sánchez serà la «projecció» d’Espanya, en un doble vessant: política (aprofundint en relacions diplomàtiques que es consideren «prioritàries», com amb els països llatinoamericans i africans) i econòmica, per continuar explicant les oportunitats d’inversió que s’obren amb el pla de recuperació nodrit dels fons europeus.

La pregunta recurrent a què ha de respondre la Moncloa és quan parlarà el president amb Biden. Encara no hi ha ni data ni previsió. Després de la seva salutació de menys d’un minut a la cimera de l’OTAN del juny passat a Brussel·les –objecte de duríssima facècia i crítica–, els dos mandataris van conversar durant 25 minuts per telèfon sobre l’operació d’evacuació de l’Afganistan el 21 d’agost.

Els dos països van firmar un memoràndum perquè les bases de Rota i Morón podrien acollir fins a 4.000 col·laboradors afganesos. Després, es van succeir els gestos i paraules d’agraïment dels EUA. A l’Executiu defensen que aquella xerrada va ser «molt profitosa i fructífera», que les relacions amb Washington són òptimes, que hi ha contactes i que s’hi continuarà «treballant en els pròxims mesos».

‘The Climate Moment’, amb Johnson

No hi haurà, previsiblement, una trobada presencial de Sánchez amb Biden aquesta setmana, en bona mesura, recorden a la Moncloa, perquè aquest any no se celebrarà la recepció que habitualment organitza els EUA, com a país amfitrió de l’Assemblea General, per als caps d’Estat i de Govern que es desplacin a Nova York. La raó és òbvia: la Covid. El mateix motiu pel qual tampoc hi haurà còctel ala residència de l’ambaixador d’Espanya davant l’ONU, presidit per Sánchez. La pandèmia també ha forçat a encongir les delegacions «al màxim» a l’ONU, i per això el cap del Govern es desplaça a la capital financera mundial acompanyat només per un ministre, el d’Exteriors, José Manuel Albares.

Biden intervindrà en l’obertura del 76è període, el dimarts 21, i el líder socialista serà present en la sessió. A més, Sánchez participarà mitjançant un vídeo pregravat en un esdeveniment virtual convocat pel mandatari nord-americà als marges de la cimera, amb el qual pretén implicar la comunitat internacional perquè uneixi esforços contra la pandèmia i s’impulsi la recuperació.

Sánchez tenia pensat arrencar la seva agenda oficial, que ara queda en suspens, amb un col·loqui a porta tancada que organitzen el secretari general de l’ONU, António Guterres, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, ‘The Climate Moment’, per debatre sobre l’emergència climàtica. El Regne Unit és el país que acollirà la COP26, l’1 i 2 de novembre, a Glasglow. Seguirà un dels plats forts de la setmana per a Sánchez: un acte impulsat pel magnat Michael Bloomberg, ‘Capital Markets Forum Spain’, un fòrum monogràfic dedicat a Espanya i a les oportunitats d’inversió que ofereix el pla de recuperació. En el panel participen els primers executius d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán; Siemens Gamesa, Andreas Nauen; IAG, Luis Gallego, i Cellnex, Tobías Martínez. L’esdeveniment, remarquen en el Govern, és un dels fruits, precisament, del viatge de juliol de Sánchez a Nova York i de la seva entrevista amb Bloomberg.

Després, el mateix dilluns, el cap de l’Executiu té previstes dues trobades bilaterals amb Guterres, Johnson i l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, i posteriorment un sopar organitzat per Goldman Sachs amb màxims executius i grans organismes internacionals per discutir com mobilitzar recursos contra el canvi climàtic.

Amb Lasso i Arce

Si finalment arriba a Nova York el dimarts 21, Sánchez anirà a la sessió d’obertura del període de sessions de l’Assemblea de l’ONU –en què intervindran Guterres, Biden i el president del Brasil, Jair Bolsonaro–, una ocasió que aprofitarà per reunir-se amb el nou president de l’Equador, Guillermo Lasso. Dos dies més tard ho farà amb el mandatari de Bolívia, Luis Arce. Encara no coneix cap dels dos personalment. El líder socialista assistirà el mateix dimarts, sempre que la situació a La Palma li permeti reprendre la seva agenda internacional, a un esdeveniment organitzat pel president del Consell Europeu, el belga Charles Michel, i la directora executiva de l’ONU Dones, sobre les dificultats de les dones en un conflicte i amb el context molt present de la crisi a l’Afganistan. Està confirmada la presència de Nadia Murad, premi Nobel de la pau 2018, la jove iraquiana segrestada i convertida en esclava sexual pel grup gihadista Estat Islàmic.

Sánchez participarà així mateix en un col·loqui en el Council on Foreign Relations (CFR), un dels ‘think tanks’ més importants del món, per analitzar diferents qüestions de geopolítica mundial (l’Afganistan, la relació transatlàntica, el canvi climàtic, la recuperació justa...).

Dimecres 22 arrenca per al president amb una visita a un centre de recerca de Johnson & Johnson, un incubador d’innovació biomèdica. Després, clausurarà un fòrum econòmic que organitza la Cambra de Comerç Espanya-Estats Units. A la tarda, el cap de l’Executiu exercirà d’amfitrió a l’Institut Cervantes de Nova York d’un esdeveniment amb què pretén «reforçar» la seva aposta pel multilateralisme i la «recuperació justa». Amb ell convoquen els presidents de Sierra Leone i Costa Rica i el primer ministre suec, i també hi participaran personalitats i entitats de diferents àmbits (el xef José Andrés, ONUSIDA, CEPAL, Oxfam, la Fundació Ford...). Alguns líders, com la ‘premier’ de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, o el premi Nobel d’economia Joseph Stiglitz, s’afegiran a l’acte mitjançant vídeo pregravat. Després d’aquest plafó dedicat a la lluita per la igualtat i la inclusió social, Sánchez acudirà a un sopar organitzat per Charles Michel amb alts càrrecs de la UE (Ursula von der Leyen, Josep Borrell...) i amb caps d’Estat i de Govern de països europeus i africans.

A Bloomberg, CNN i CNBC

L’última jornada de treball, el dijous 23, estarà copada pel discurs del mateix Sánchez davant l’ONU –encara sense hora confirmada–, però abans intervindrà, com ja va fer el 2018 i el 2019, davant el Council of Americas, per explicar la seva visió sobre Llatinoamèrica i el Carib. També tindrà al Cervantes una trobada amb una selecció de científics espanyols (uns, amb carreres consolidades, i altres, amb gran projecció). El viatge acabarà amb una compareixença de tancament davant la premsa.

Als diferents actes dins i fora de l’ONU, Sánchez sumarà entrevistes en mitjans internacionals, com ja va fer al juliol: dilluns, amb l’editor en cap de Bloomberg, John Micklethwait; dimarts, amb la CNN (Christiane Amanpour), i dimecres, amb la CNBC (en el programa ‘Closing Bell’).

A la Moncloa remarquen el paper «decisiu» del president a l’hora d’«obrir portes» i facilitar inversions. Encara no se sap si han quallat algunes de les que va perseguir en el seu viatge de fa dos mesos als EUA.

Notícies relacionades

A l’equip del líder socialista reconeixen que s’ha continuat treballant des d’aleshores amb les companyies i adverteixen que les decisions d’inversió «requereixen un període de maduresa». «Les empreses marquen els seus temps», i són aquestes que les han d’anunciar, no l’Executiu, insisteixen.

La Moncloa presumeix d’una «gran agenda» de Sánchez aquesta setmana. L’oportunitat per tornar a una arena on se sent especialment còmode i lluny dels «crits» de l’oposició: l’arena exterior.