Rearmament de l’espai
Podem s’obre a noves aliances com vol Yolanda Díaz si es referma amb IU i els comuns
La direcció morada assegura que està disposada a parlar de nous pactes si primer es treballa per a reforçar els llaços amb els socis actuals
Podem ha assumit el projecte de Yolanda Díaz. A les files morades volen que la vicepresidenta segona sigui la seva futura candidata. No contemplen cap altra opció. Però, la líder gallega vol ampliar aliances, unir «moltes mans plurals, mestisses i diverses». La cúpula del partit obre la porta a aquests futurs pactes amb una condició: reforçar primer els llaços amb IU, En Comú Podem i Aliança Verda. Fonts de la direcció morada expliquen que és necessari consolidar els socis actuals que componen Unides Podem per després «créixer» i evitar «contradiccions».
Mig any després que Pablo Iglesias assenyalés Díaz com la pròxima candidata, la ministra de Treball encara no ha acceptat l’encàrrec. La seva decisió final, tampoc s’espera aviat. No obstant, va deixant caure pistes sobre com vol que sigui la formació que ella encapçali. El seu objectiu, que fa diverses setmanes que explica, és «aixecar un projecte de país per a la pròxima dècada» des de «molts espais diferents». De moment, sembla que té la vista posada en Compromís. En els últims mesos ha estret relacions amb Mónica Oltra, una de les principals figures de la coalició valenciana.
No obstant, Díaz no té cap poder orgànic –Podem està en mans d’Ione Belarra i IU d’Alberto Garzón–, per la qual cosa ha de comptar amb el seu recolzament. Fonts de la cúpula de Podem asseguren que mai han estat tancats a parlar de noves aliances de cara a les pròximes eleccions. Però que, fins aleshores, cal prioritzar la relació amb IU, En Comú Podem i Aliança Verda –el partit ecologista creat recentment per Juantxo López Uralde–. La intenció, expliquen, és consolidar l’espai d’Unides Podem abans d’estudiar nous pactes que puguin generar «contradiccions» internes.
Verstrynge, secretària d’Organització, mira d’apuntalar l’estructura territorial del partit impulsant la presència de líders nacionals a les autonomies
Unió en tots els àmbits
De cara a les eleccions del 2023 –locals, autonòmiques i generals–, Podem vol treballar sobretot en la seva relació amb IU, una tasca que recaurà sobre la secretària d’Organització, Lilith Verstrynge. Les dues forces van de bracet des del maig del 2016, quan Iglesias i Garzón brindaven per la unió dels seus partits, en el conegut com a ‘pacto de los botellines’. Amb els seus alts i baixos, l’aliança ha funcionat bé en l’àmbit estatal. En canvi, l’experiència no ha sigut la mateixa a la resta d’àmbits. A les eleccions autonòmiques del 2019, les dues formacions van competir en set comunitats.
La direcció morada vol evitar que això torni a passar. Les mateixes fonts expliquen que en els últims anys la coordinació entre Podem i IU ha sigut «més per dalt», entre les direccions nacionals, i que ara toca estendre aquesta idea a tots els estrats. Consideren que «el primer» ha de ser que, «de manera solida», aquesta aliança «funcioni bé». No obstant, recalquen que això no suposa «ni la fusió ni l’esborrament» d’Esquerra Unida a Podem ni viceversa.
Apuntalar les bases
Un altre dels assumptes pendents dels morats abans de temptejar acords futurs és apuntalar l’estructura territorial. El vertiginós creixement del partit –en tot just cinc anys van arribar al Govern central– va impedir que el projecte arrelés a moltes autonomies. Una prova d’això és que des de les eleccions autonòmiques del 2019, Podem i les seves diferents marques, han perdut més de 90 diputats. Fonts de la direcció del partit admeten que la implicació dels dirigents nacionals als territoris ha sigut «poca» o «en clau electoral».
Notícies relacionadesPer posar-hi remei, Verstrynge, ha fet diversos viatges per la geografia espanyola per prendre el pols a les bases. Des de la cúpula de Podem defensen que l’estructura s’està «consolidant», tot i que la pandèmia ha alentit els plans que va posar en marxa Alberto Rodríguez, antecessor de Verstrynge al càrrec. La intenció, afirmen, és ser «més temps» als territoris, escoltant les demandes dels càrrecs autonòmics i donant-los visibilitat. El principal problema, confessen, són les zones rurals. Extremadura, Castella i Lleó, Galícia i Castella-la Manxa –en aquestes dues últimes no van obtenir diputats en les últimes eleccions– són llocs complexos per als morats, que tenen l’electorat principal a les grans ciutats.
Més enllà de les reunions d’organització amb càrrecs intermedis i de sortir fora de Madrid, la direcció de Podem té al cap algun acte que permeti reunir tots els líders autonòmics amb l’objectiu de «crear identitat» i iniciar una nova tradició respecte a la relació amb els territoris.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista