Informe davant el Tribunal de Comptes
L’Advocacia de l’Estat evita pronunciar-se sobre els avals del Govern
L’advocada general fa seu el dictamen de l’agost en el qual el seu subordinat va proposar eludir marcar un criteri
L’informe sol·licitat a finals de juliol no s’ha presentat fins aquest mateix dimarts davant el Tribunal de Comptes
En el seu informe definitiu, l’advocada general de l’Estat, Consuelo Castro, ha optat per fer seu el criteri que li va plantejar a l’agost l’advocat de l’Estat del Tribunal de Comptes, Rafael García Monteys, i refusa pronunciar-se finalment sobre la legalitat dels avals de l’Institut Català de Finances (ICF), amb els quals els 34 ex alts càrrecs de la Generalitat van cobrir les fiances que els va imposar el Tribunal de Comptes per la possible responsabilitat comptable en què van poder incórrer per l’acció exterior del Govern, segons van informar fonts jurídiques a EL PERIÓDICO.
Malgrat que la delegada instructora, Esperanza García Moreno, va sol·licitar amb urgència a l’Advocacia de l’Estat la seva opinió per poder prosseguir amb la instrucció a finals del mes de juliol passat, l’advocada general s’ha pres el seu temps per respondre i no ha presentat el dictamen fins ara davant l’òrgan fiscalitzador.
En qualsevol cas, de poca ajuda li serà a la delegada instructora, perquè declara que pronunciar-se pot provocar un «conflicte d’interessos» i es corre el «risc de nul·litat» del procediment, a l’actuar com a part i com a òrgan consultiu. Sí que assenyala que l’enjudiciament dels actes davant el Tribunal de Comptes s’ha de realitzar conforme al Decret llei 15/2021, de 6 de juliol, de creació del Fons Complementari de Risc de la Generalitat de Catalunya, ja que és una norma amb rang de llei que, recorda, ni ha sigut declarada inconstitucional ni ha sigut suspesa cautelarment en la seva eficàcia.
Malgrat el contingut de l’informe els Serveis Jurídics de l’Estat havien anunciat la seva intenció d’apartar-se de l’acusació a l’acabar el període d’instrucció i entendre que no és l’Estat el perjudicat, sinó la mateixa Generalitat, per la qual cosa havien de ser els serveis catalans els qui es defensessin amb els seus propis serveis jurídics com a administració afectada del mal causat. Que avali el perjudicat és el principal motiu pel qual la delegada instructora va obtenir l’opinió de l’Advocacia de l’Estat.
Predisposició del tribunal
Al seu informe, segons Justícia, l’Advocacia de l’Estat considera que la consulta a una de les parts pot suggerir la predisposició del tribunal a seguir els criteris que marca aquesta part, tot i que la Llei de Funcionament del Tribunal de Comptes li atribueixi una funció consultiva. Per això renuncia a fer-ho.
Notícies relacionadesExplica que les actuacions prèvies en les quals es va requerir l’informe tenen per finalitat preparar l’activitat d’enjudiciament que correspon al Tribunal de Comptes. En aquestes, tot i que tinguin naturalesa administrativa i no jurisdiccional, s’han d’observar els principis d’imparcialitat i objectivitat, així com també els principis de contradicció i igualtat entre les parts que necessàriament han de respectar-se en els procediments i actuacions administratives.
Per això considera que no pot pronunciar-se, perquè també es veurien afectats els principis de contradicció i igualtat, al requerir l’informe a una sola de les parts personades sense audiència de les altres, afegeix l’informe.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia