Reforma ajornada

El Govern posterga l’aprovació de la llei audiovisual per negociar amb ERC

  • Els republicans van transmetre a l’Executiu central el seu malestar per la falta de blindatge del català en la norma

El Govern posterga l’aprovació de la llei audiovisual per negociar amb ERC

A. Pérez Meca / Europa Press / Pool

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

La Comissió de Secretaris i Sotssecretaris d’Estat van analitzar, dijous passat 16 de setembre, l’avantprojecte de llei de comunicació audiovisual. Va ser inclosa en l’ordre del dia per addició, segons consta a l’índex que es va distribuir al Govern, a fi que pogués ser aprovat en el següent Consell de Ministres, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que es reprodueix a continuació. En l’esmentada reunió es va repartir un text del projecte en el qual no s’incloïa cap tipus de protecció per al català i altres llengües cooficials a l’hora d’exigir quotes de catàleg a Espanya a les plataformes digitals. Això, malgrat les advertències respecte a això del Govern i del sector audiovisual català. Però en les últimes hores hi ha hagut un gir de guió, trucades d’alt nivell i una represa de les negociacions entre els dos Executius, cosa que ha portat la vicepresidenta Nadia Calviño a postergar l’aprovació de la iniciativa legal.

«En les últimes hores s’han començat a moure coses. Veurem», reconeixien a aquest diari fonts coneixedores de les converses que s’estan produint entre les dues administracions. De fet, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital mantenia un canal obert de comunicació sobre aquest assumpte amb la Generalitat des de l’estiu passat, tot i que amb resultats infructuosos. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, havia advertit en públic al juliol que es donaria la batalla amb aquest assumpte. Però també ho havia fet en privat, durant la reunió bilateral Govern-Generalitat i malgrat no constar l’assumpte com a part de l’ordre del dia. «La inclusió d’un percentatge per al català en aquesta llei és ‘casus belli’ per a nosaltres», va avisar.

Sense quotes de català

Es dona la circumstància que, aquest dilluns, EL PERIÓDICO va publicar el text de l’última versió de la llei audiovisual que havia manejat l’Executiu de Pedro Sánchez, una vegada que havia rebut, el dia 14 passat, l’informe sol·licitat del Consell d’Estat. En l’esmentada versió s’establia que la quota de catàleg que es fixarà com a obligada per a les plataformes com Netflix serà d’un 30% per a obra europea. D’aquest percentatge, «com a mínim un 50%» serà reservat per a produccions en castellà «o» a alguna de les altres llengües de l’Estat, fet que permetrà a les empreses afectades per la nova llei elegir què li és més rendible. Això, segons el Govern i el sector ni garanteix la protecció cultural ni la inversió necessària en l’obra catalana.

La publicació d’aquest diari va generar un gran soroll polític i algunes reaccions oficials des de Catalunya. La portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, va asseverar que el projecte de llei «perjudica el català» i va admetre que s’intentaria la negociació per evitar la seva aprovació en aquests termes. Des del Congrés, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, va arribar a dir que veia el PSOE «massa tranquil per a tot el que té per davant», sol·licitant als socialistes que no donin per segurs els pròxims Pressupostos, que necessiten el recolzament republicà per tirar endavant, si no canviaven de paper amb la llei audiovisual i algun altre projecte com la llei de memòria democràtica o de convivència universitària.

Notícies relacionades

La vicepresidenta Calviño, des de la taula del Consell de Ministres, va afirmar estar «absolutament» compromesa amb la defensa de les llengües cooficials, admetent ara «la possibilitat» d’establir un altre tipus de mesures «de protecció» a llengües com el català, l’eusquera o el gallec.

HI HAURÀ AMPLIACIÓ