Albares deixa fora del Ministeri d’Exteriors la ‘Marca Espanya’

Albares deixa fora del Ministeri d’Exteriors la ‘Marca Espanya’

ALBERTO ORTEGA / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts

El ministre recupera la Secretaria General per a la UE amb vista a la presidència europea en el segon semestre del 2023

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha completat la reestructuració del departament que va iniciar després del seu nomenament el 10 de juliol passat i ha deixat fora d'aquest la ‘Marca Espanya’, segons es desprèn de l’organigrama del Ministeri publicat aquest dimecres al BOE.

Albares suprimeix així un càrrec que es va instaurar amb José Manuel García Margallo com a ministre d’Exteriors el juny del 2012. Llavors, es va crear la figura de l’Alt Comissionat del Govern per a la Marca Espanya amb la comesa que aquest proposés «les mesures per a la millora de la imatge exterior d’Espanya».

L’alt comissionat tenia rang de secretari d’Estat i, tot i que orgànicament depenia del Ministeri d’Exteriors, funcionalment depenia del president del Govern, llavors Mariano Rajoy. El primer a ocupar el lloc, que havia de ser aprovat en Consell de Ministres, va ser Carlos Espinosa de los Monteros.

Amb l’arribada del PSOE al Govern i amb Josep Borrell al capdavant d’Exteriors, l’octubre del 2018 es va canviar la designació per Espanya Global i es va posar al capdavant de la Secretaria d’Estat amb l’esmentat nom Irene Lozano.

Després d’agafar les regnes del Palau de Santa Cruz el gener del 2020, Arancha González Laya va mantenir la Secretaria de l’Espanya Global i va posar-hi al capdavant Manuel Muñiz, que després de conèixer-se el cessament de la ministra al juliol va presentar la seva renúncia de manera immediata.

Des d’aleshores, Albares no havia revelat què passaria amb Espanya Global, que va deixar d’existir com a Secretaria d’Estat dins d’Exteriors en el moment en què el nou ministre va optar per recuperar la desapareguda Secretaria d’Estat per a Iberoamèrica i el Carib.

Al nou organigrama del Ministeri que es publica en el BOE d’aquest dimecres l’esmentada secretaria no apareix esmentada i les direccions que en depenien han passat a altres mans o han sigut suprimides. Així, «queda suprimida la Direcció General d’Estratègia, Prospectiva i Coherència», segons el text.

Pel que fa a la Direcció General de Comunicació, Diplomàcia Pública i Xarxes, dins de la qual hi ha l’Oficina d’Informació Diplomàtica (OID), i la Direcció General de Diplomàcia Econòmica, totes dues passaran a dependre «directament de la persona titular del Ministeri».

ESPANYOL AL MÓN

D’altra banda, al recuperar la Secretaria d’Estat per a Iberoamèrica, al capdavant de la qual hi ha Juan Fernández Trigo, Albares també va sumar al seu nom «i de l’Espanyol en el Món». En virtut d’això, dins d’aquesta secretaria s’ha creat una direcció general específica de l’Espanyol en el Món.

Segons el BOE, la seva funció serà «assegurar la coherència, dins d’una estratègia comuna, de l’acció de les diferents institucions encarregades de vetllar per la defensa de l’espanyol al món, sense perjudici de les competències del Ministeri de Cultura i Esport».

Així mateix, haurà «de contribuir a l’expansió i el foment de la presència de l’espanyol tant en àmbits tradicionals com en camps de tecnologia i innovació».

En realitat, la modificació del reial decret sobre l’estructura del Ministeri ve motivada principalment pel fet que Espanya ostentarà la Presidència semestral de la UE en el segon semestre del 2023.

SECRETARIA GENERAL PER A LA UE

Amb aquest motiu, Albares ha pres la decisió de recuperar «la Secretaria General per a la Unió Europea, que també ha existit en ocasions anteriors en què Espanya ha assumit la Presidència semestral del Consell», segons explica el reial decret publicat al BOE.

Notícies relacionades

Abans que Espanya assumeixi la presidència rotatòria, «haurà de formar part de l’equip del Trio de Presidències, al costat de Bèlgica i Hongria, que s’estendrà per un període de divuit mesos per coordinar les respectives presidències semestrals», explica el text.

Això implicarà «un augment de les tasques de coordinació que haurà d’exercir el Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, tant en l’àmbit de l’Administració General de l’Estat com en l’àmbit de la cooperació amb els nostres socis europeus», d’aquí la necessitat de «reforçar la Secretaria d’Estat per a la Unió Europea», que encapçala Juan González-Barba, amb la Secretaria General.