Visita a Alguer
Detingut Carles Puigdemont a Sardenya
Archivo - Arxivo - L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu /
De manera inesperada i sobtada, Carles Puigdemont torna al primer focus del tauler polític català. Aquest dijous l’expresident de Generalitat ha sigut detingut a l’illa italiana de Sardenya tot just baixar de l’avió que el traslladava des de Brussel·les per assistir a una recepció institucional del síndic de l’Alguer.
Policies italians de paisà han procedit a l’arrest a l’aeroport d’Alguero en virtut de l’ordre de recerca i captura emesa pel Tribunal Suprem, segons ha confirmat l’advocat del líder de Junts, Gonzalo Boye.
Aquest divendres Puigdemont passarà a disposició de la justícia italiana, que és competent per decidir si el deixa en llibertat o l’entrega a Espanya.
Segons fonts policials espanyoles, Carles Puigdemont serà conduït des de la comissaria de policia italiana de l’aeroport a la comissaria central (Comando Compagnia) de carrabiners de l’Alguer, on passarà la nit a l’espera de comparèixer demà davant d’un jutge de la capital de Sardenya.
Està sol i sota vigilància reforçada perquè les autoritats italianes s’assegurin que no li passi res, en el que anomenen «règim de màxima seguretat». La detenció s’ha portat a terme per tres agents no uniformats, informa Juanjo Fernández.
El President Puigdemont ha sido detenido a su llegada a Cerdeña donde acudía como eurodiputado; esta detención es en función de la euroorden de 14 de octubre de 2019 que, por imperativo legal -según establece el Estatuto del TJUE, se encuentra suspendida.
— Gonzalo Boye (@boye_g) 23 de septiembre de 2021
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa per l’1-O, ha anat activant i desactivant l’euroordre de detenció i entrega de Puigdemont en funció de les decisions dels diferents tribunals europeus.
El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va retirar el mes de juliol passat la immunitat parlamentària a l’expresident i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, de la qual gaudien per la seva condició d’eurodiputats. Donava així marxa enrere a la decisió que va prendre el mateix tribunal el 2 de juny passat de concedir-los temporalment la protecció demanada fins que resolgués sobre el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d’acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.
El tribunal va considerar que no havien acreditat prou que poguessin ser detinguts.
Aquest estiu, policies francesos ja es van presentar a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent (Prades) per preguntar si hi assistiria Puigdemont.
L’expresident es disposava a participar en un acte amb la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la recepció institucional que el síndic de l’Alguer ofereix a les autoritats catalanes i als grups participants en una trobada internacional organitzada per l’associació Adifolk. Alghero (l’Alguer) és una de les localitats italianes on es parla català.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi