Alerta policial
Així ha sigut la detenció de Puigdemont
El sistema de vigilància de viatgers europeu SIS va alertar la policia italiana des de Brussel·les quan l’expresident agafava l’avió
Puigdemont /
Quan a l’expresident Puigdemont tres policies italians de paisà li llegien els drets a l’aeroport de l’Alguer, havien passat 50 minuts de tensió a la cúpula policial italiana, el temps durant el qual aquesta direcció i el Ministeri de l’Interior d’Itàlia van estar encreuant-se missatges. Els tres policies executaven una decisió final de la mateixa ministra Lucia Lamorgese.
El nom de Carles Puigdemont i Casamajó, com el de tots els passatgers del vol, va ser registrat informàticament en el moment de mostrar la documentació a la cua d’embarcament de l’aeroport de Brussel·les, passades les set del vespre de dijous. Els ordinadors de l’àrea d’embarcament van comunicar la dada, entre altres milers de passatgers d’aquella jornada, al SIS (Schengen Information System), relaten fonts pròximes al Govern.
El SIS és el sistema d’alerta que, a semblança de la base de dades de passatgers nord-americana PNR, comparteixen tots els països signants d’aquest tractat de seguretat i fronteres, i s’activa de forma automàtica, així permet seguir el rastre de fugitius.
El SIS va alertar la policia de l’aeroport de destinació, a Sardenya, de l’arribada d’un ciutadà amb una requisitòria judicial pendent, ja que amb aquesta categoria figura Puigdemont en el sistema. Durant 50 minuts, la policia italiana va elevar consultes al seu Ministeri de l’Interior. Aquest finalment va prendre la decisió de no fer excepcions i portar a terme la detenció sense que hi hagués consulta d’Interior Itàlia al Ministeri de l’Interior d’Espanya ni a la policia espanyola, segons asseguren fonts del Govern. Altres fonts governamentals afegeixen que tampoc es va produir cap avís a la Moncloa.
Experts policials sí que valoren que pot ser que influís en la decisió italiana la proximitat de la cita que Fernando Grande-Marlaska té amb la seva homòloga Lucía Lamorgese, aquest dissabte a Màlaga, a la cimera dels països europeus del Grup 5+5 (Espanya, Itàlia, França, Malta i Portugal) per tractar afers d’immigració.
De retenció a detenció
A Puigdemont se’l va informar del motiu del que en principi va ser una retenció a les instal·lacions policials de l’aeroport, i que després es va consolidar com a detenció i se’l va traslladar a passar la nit en una cel·la en règim de màxima seguretat a la localitat sarda de Sàsser. Al principi va estar sol a l’aeroport, fins que es va presentar un primer advocat italià a acompanyar-lo. Després en serien dos més.
Passada la una de la matinada, el Govern d’Espanya emetia una nota valorant els fets, recordant que «el senyor Puigdemont s’ha de sotmetre a l’acció de la justícia, exactament igual que qualsevol altre ciutadà» i qualificant la seva captura de «detenció».
Amb la vigilància reforçada de màxima seguretat sota la qual ha passat la nit, informen fonts policials, les autoritats italianes volien assegurar-se que al polític català no li passava res durant el seu temps com a preventiu.
Sense passar el control de passaports
Notícies relacionadesGonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha assegurat aquest divendres, entrevistat per la cadena SER, que durant la detenció eren presents a l’aeroport de l’Alguer dos agents de la Policia Nacional espanyola. Fonts pròximes al Govern desmenteixen que hi hagués agents de cos policial espanyol en aquest aeroport.
L’advocat ha explicat que el seu client va ser derivat directament en l’aterratge a les instal·lacions policials, sense passar pel control de passaports a la frontera. Boye ha matisat que, si bé hi havia policies espanyols, desconeix si aquests van participar en l’operació de detenció, informa Europa Press.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi