La derivada política de l’arrest a Sardenya
El Govern creu amarrat el diàleg amb ERC i confia en el seu recolzament per als Pressupostos
El president Sánchez reivindica des de La Palma el «diàleg» i demana a Puigdemont que comparegui i se «sotmeti» a la Justícia
L’Executiu, que ha estat en contacte amb ERC, respira tranquil i està convençut que no s’aixecarà de la taula ni farà perillar els comptes
Sense «sobresalts». Sense que se sentís la terra movent-se per sota dels peus. El Govern va acollir amb «tranquil·litat» la notícia de la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya, prop de la matinada de divendres. De seguida els canals de comunicació amb el Govern, i en concret amb ERC, es van activar: les converses entre Madrid i Barcelona van fluir i en l’Executiu es va refermar la percepció que el diàleg no corre perill. Com tampoc es pensa, almenys per ara, que s’arruïnarà la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022, l’aprovació del qual depèn dels republicans. A la Moncloa i al PSOE remarquen que l’aposta per l’acostament és «ferma» als dos costats de la taula, i confien que ERC suporti la pressió dels seus socis de Junts. I van percebre aquesta correspondència a l’escoltar el president, Pere Aragonès, i el líder del partit, Oriol Junqueras. Tots dos van insistir que la interlocució entre els dos governs ha de continuar.
En l’Executiu de Pedro Sánchez, des del primer moment, van circumscriure l’arrest de l’expresident a Sardenya a una decisió judicial en què, òbviament, no havia participat i de la qual no havia sigut informat amb temps. «Quan Puigdemont va fugir de l’acció de la Justícia, hi havia un altre Govern [el de Mariano Rajoy], i aquest Govern sempre ha mantingut la mateixa posició: respecte a tots els procediments judicials que s’obrin a Espanya, a Europa i en aquest cas a Itàlia, i també respecte i acatament a les decisions judicials que es puguin prendre a Itàlia. El que ha de fer Puigdemont és comparèixer i sotmetre’s davant la Justícia», va remarcar Sánchez aquest divendres durant una breu compareixença sense preguntes a La Palma, des d’on ha seguit tota la setmana la situació eruptiva a l’illa, amb el breu parèntesi del seu viatge llampec a Nova York, a la seva intervenció davant l’ONU.
A aquest missatge dirigit a l’expresident va seguir aquest altre, de més rerefons polític: «Avui més que mai és important reivindicar el diàleg, perquè és l’única via», va dir, per al «retrobament» entre catalans i entre aquests i la resta d’Espanya. El diàleg és, avui, si és possible, més necessari. Ho va ser fa 10 anys, ho va ser el 2017 [a la tardor del procés], ho és avui i ho serà en el futur. Vull traslladar el meu compromís i reivindicació del diàleg perquè els catalans puguin superar el trauma del 2017».
#EnDirecto | Sánchez, sobre la detención de Puigdemont: "Respeto a todas las decisiones judiciales que se tomen. Es evidente es que Puigdemont tiene que someterse ante la justicia. Hoy más que nunca es importante reivindicar el diálogo, es la única vía para reencontrarse" pic.twitter.com/Ohj95lV92R
— Europa Press (@europapress) 24 de septiembre de 2021
«Mantenim el nostre compromís»
«Estem molt tranquils sobre les conseqüències polítiques amb ERC», explicaven fonts de la Moncloa ja des de primera hora del matí. Els col·laboradors de Sánchez se cenyien a les seves paraules i al comunicat oficial emès de matinada, hores després que transcendís la detenció de l’expresident, que els va agafar per sorpresa. L’arrest obeeix a un «procediment judicial en curs» que afecta un ciutadà de la UE que ha de «respondre dels seus actes davant els tribunals», indicava aquesta primera resposta, en la qual, no obstant, no es feia referència a aquesta aposta pel diàleg que sí que va solemnitzar el cap de l’Executiu des de La Palma.
Aragonès, envoltat per tot el seu Govern, va expressar el malestar de l’independentisme amb «l’Estat» –no amb el Govern– i va admetre que la detenció «no ajuda» el procés de diàleg. Però no va anar més enllà. El mateix va fer Junqueras a ‘Al rojo vivo’ (La Sexta), de manera «molt clara», a ulls dels socialistes: «Nosaltres mantenim el nostre compromís amb la voluntat de negociar, però estem obligats a denunciar que aquestes no són les circumstàncies adequades per transmetre una negociació que sigui efectiva». «ERC se solidaritza amb Puigdemont, però no abandona la via del diàleg. Ha sigut una resposta raonable», recalcava a aquest diari un ministre, que reconeixia que no havia sentit «cap sobresalt» després de l’ocorregut a Sardenya.
Sense voler anticipar res, la impressió general a la Moncloa és que Puigdemont en principi no serà extradit. Dins de l’embolic jurídic sobre si l’euroordre que pesa sobre l’expresident està o no suspesa, fonts del Govern central s’inclinen per pensar que sí que ho està, perquè el Tribunal General de la UE, en una interlocutòria del 30 de juliol, va assenyalar que no es podia reactivar fins que la justícia europea resolgués la qüestió prejudicial que va plantejar el Tribunal Suprem sobre els motius pels quals es pot rebutjar una extradició. De fet, l’Advocacia de l’Estat va informar que les euroordres contra el cap de JxCat estaven suspeses. Però res està del tot clar sobre aquesta qüestió. En el Tribunal Suprem insisteixen que l’euroordre mai es va desactivar, i així ho va tornar a traslladar aquest divendres el magistrat instructor, Pablo Llarena, a través d’un ofici a Eurojust.
Els canals oberts amb ERC van permetre que les aigües no es desbordessin aquest divendres. Per part del Govern, segons van confirmar des de la Moncloa, els van comandar el cap de Gabinet del president, Óscar López, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, tots dos de la seva màxima confiança. «Parlen constantment amb el Govern. La coordinació és total», van recordar les mateixes fonts.
«Ho pagaran els que s’hi oposin»
No es van produir contactes, no obstant, entre ERC i Hisenda, que està redactant ja el projecte de llei de pressupostos. La convicció del Govern, van apuntar fonts pròximes a la ministra María Jesús Montero, és que la detenció de Puigdemont no afectarà la negociació dels comptes. «I menys encara des que la Justícia italiana va decidir alliberar-lo» sense mesures cautelars, remarcaven. A Hisenda sí que admeten que, en cas que Itàlia sí que accedís a entregar l’expresident la situació es complicaria, ja que «hi hauria tensió al si del Govern i això no ajuda», però no creuen que ERC «posés en risc els Pressupostos». A tot estirar, «potser necessitaria gestionar els seus temps». «La seva aposta pel diàleg és ferma. El tauler de joc és endimoniat, però els comptes no creiem que perillin», deien. Ja la titular de Defensa, Margarita Robles, havia expressat a la TVE, al matí, aquesta mateixa percepció: que la captura del líder de JxCat no ha d’entorpir els ponts amb ERC i la negociació dels comptes públics.
Al cor del PSOE bategava la mateixa sensació de «tranquil·litat». «ERC i nosaltres sabem que no hi ha camí sense diàleg –assenyalava un alt cap de Ferraz–. Creiem que cal parlar, més enllà d’arribar a un acord, que ja serà. La via del PP va conduir al bloqueig. I si els comptes del 2022 no surten, ho pagaran els partits que s’hi oposin, perquè no és que bloquegin el Govern, és que bloquejaran el desenvolupament del país», ara que arrenca la recuperació.
El sector dels republicans més procliu a establir llaços amb l’Executiu central també creu que cal redoblar l’aposta pel diàleg. «La via per superar tot això és el diàleg, la política i la negociació. Ara més que mai. Serà encara més difícil, però per això encara més imprescindible. Perquè la qüestió és: ¿quina alternativa hi ha? ¿La taula està en perill? Sí. ¿Per això cal protegir-la més que mai? També», expliquen fonts d’ERC, que tampoc creuen que Puigdemont sigui extradit a Espanya.
Robles, sobre la detenció de Puigdemont: «Si hi ha una euroordre no podem parlar d’il·legalitat»
Els que van celebrar efusivament l’arrest de l’expresident van ser els presidents de Castella-la Manxa i Aragó, tots dos socialistes i molt reticents al diàleg. Emiliano García-Page, des de Conca, va confiar que Puigdemont sigui jutjat per «poder passar una pàgina dolorosa de la democràcia». «Tenint aquesta enorme pedra en el camí és molt difícil avançar», va assegurar el baró castellanomanxec. «La democràcia espanyola no pot tenir gent que ha protagonitzat i ha dirigit un atropellament constitucional, fugat», va seguir.
Javier Lambán va expressar, per la seva banda, la seva «grandíssima alegria» per l’arrest. «Existeixen moltes dificultats perquè al final el vegem a Espanya i a la presó, que és on ha de ser, i assegut en una banqueta», va apuntar en resposta a Ciutadans a les Corts autonòmiques, per reiterar que no li agrada la taula de diàleg, un fòrum al qual pronostica el «fracàs» si la solució al conflicte a Catalunya passa per l’amnistia i el referèndum per la independència.
En canvi, sí que va fer valer aquesta aposta per l’entesa l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero. L’arrest «no ha de fer fallida ni afectar» el camí «lògic» emprès per l’Executiu. I això és el que creuen Sánchez i el seu equip.
Óscar López Águeda Tribunal Suprem Emiliano García - Page José Luis Rodríguez Zapatero Govern Carles Puigdemont Hisenda Justícia Canvi de Govern ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras Pressupostos Generals de l'Estat Generalitat Govern Pedro Sánchez Itàlia Félix Bolaños García Taula de diàleg sobre Catalunya María Jesús Montero Pere Aragonès Judici del 'procés' Junts per Catalunya Pablo Llarena Ministeri d'Hisenda