Després de l’arrest de l’expresident

El Govern italià evita l’embolic judicial de Puigdemont

  • La consigna de l’Executiu era mantenir la màxima prudència i discreció per evitar que Draghi fos involucrat en l’assumpte

El Govern italià evita l’embolic judicial de Puigdemont
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

En temps rècord, el Govern italià de Mario Draghi ha evitat quedar immiscit en el conflicte català. Aquesta és la síntesi que els diaris italians han fet del desenllaç de l’arrest a Sardenya de Carles Puigdemont, finalment alliberat ahir a la tarda per la Justícia italiana després de transcórrer menys de 24 hores en una cel·la de la presó Bancali de Sàsser

El més contundent va ser ‘La Repubblica’, que en els últims dos dies ha dedicat una àmplia cobertura al cas. «El sentiment més comú en el Govern, al final del dia, és d’alleujament», ha afirmat el quotidià, al posar èmfasi en què així s’ha evitat «un cas internacional». «La satisfacció pel fet que l’assumpte Puigdemont acabés en unes hores, amb el reconeixement de la legitimitat d’una detenció oficialment decisiva en l’autonomia de la policia de fronteres de l’Alguer», ha afegit el diari romà, que ha publicat la notícia la seva portada d’aquest dissabte. 

El problema era que l’arrest de Puigdemont comportava «problemes polítics significatius, en part també per al Govern italià», ha comentat el diari ‘Il Fatto Quotidiano’. Roma «va córrer el risc de quedar immiscida en una qüestió diplomàtica complicada», va opinar aquest rotatiu, a l’explicar com finalment es va aconseguir tancar l’assumpte.  

Cas arxivat

El tema suposa un punt final per a Itàlia també perquè la realitat és que si Puigdemont no es presenta el 4 d’octubre, dia de l’audiència fixada per la jutge del tribunal de Sàsser Plinia Azzena per discutir el cas, la policia haurà de preguntar si l’expresident català encara es troba en terra italià. I, si això no fos així, la jutge de Sàsser dictaminarà el sobreseïment del cas. És a dir: el cas serà arxivat. 

De fet, a Roma, divendres la consigna del Govern era mantenir la màxima prudència i discreció sobre el tema, per evitar que, en l’assumpte, fos involucrat directament Mario Draghi, que ahir a més es trobava ocupat amb activitats relacionades amb l’Assemblea General de l’ONU que s’està celebrant en aquests dies. Així, es va evitar qualsevol declaració pública innecessària de figures polítiques pròximes a l’entorn del primer ministre o de ‘pesos pesants’ del Govern. Tot es va mesurar amb precisió. 

Perfil baix

Notícies relacionades

El ministeri de Justícia, embolicat en l’assumpte, fins i tot va emetre un comunicat en què va quedar clar aquest intent de desmarcar-se de l’arrest de l’expresident català. El cas està «plenament» en mans dels tribunals, va dir, ometent que casos d’aquesta envergadura també han de tenir un supervisió des d’aquesta institució una vegada arriben les resolucions dels tribunals. I fins i tot la policia italiana, usualment una interlocutora habitual de la premsa internacional, va mantenir un perfil baix. 

L’única excepció va ser Matteo Salvini, el líder de la ultradretana Lliga, que a meitat de la jornada d’ahir va dir que esperava que Itàlia no fos «protagonista» de la venjança contra «cap altre país» contra Puigdemont. El missatge, no obstant, no estava dirigit a Espanya o a algun líder català, sinó al mateix Govern italià, del qual Salvini forma part malgrat les seves crítiques constants. Una cosa que últimament també ha desembocat en tensions amb altres membres del seu partit, que l’han posat en dubte com a líder de la formació.