Debat de política general
Debat de política general: L’oposició assetjarà Aragonès perquè clarifiqui el seu pla de Govern
La cancel·lació de la inversió per a l’ampliació de l’aeroport, la taula de diàleg i els pressupostos marcaran les intervencions dels partits
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, se sotmetrà aquesta setmana al seu primer debat de política general al Parlament amb un suspens dels grups de l’oposició. Fa setmanes que els partits esbossen discursos i propostes de resolució per encarar el ple que es durà a terme de dimarts a dijous. Aquestes són algunes de les reclamacions que enarboraran les forces polítiques a l’hemicicle.
PSC
El PSC lluirà la batuta de l’oposició i desenvoluparà les seves propostes incloses en el pla del seu govern a l’ombra. El partit marca com a prioritats blindar el diàleg entre governs, així com entre partits catalans, i acordar mesures per lluitar contra els estralls de la pandèmia amb més inversió en serveis públics.
La valoració dels primers dies del Govern és «negativa» perquè veuen un impuls «escàs» i està «entelada per les discrepàncies entre ERC i Junts». La portaveu parlamentària, Alícia Romero, critica a l’Executiu l’absència de «grans projectes» i el xoc per inversions com la de l’aeroport del Prat. «El pla de Govern té poques xifres i pocs calendaris. Hi ha un abús de verbs genèrics sense concrecions», lamenta.
Romero assegura que el seu grup farà servir un to «dur, però constructiu» i que tornaran a allargar la mà a Aragonès per a la gestió dels fons europeus, la renovació de càrrecs, polítiques per a la reconstrucció i fins i tot per als pressupostos del 2022, «tot i que sembla que el Govern no accepta el repte», remarca.
CUP
La CUP està disposada a pressionar des de l’hemicicle perquè el Govern compleixi l’acordat per a la investidura del president Pere Aragonès. Si no, no començarà una negociació a fons per obtenir el seu recolzament per als pressupostos, adverteix el diputat Carles Riera. El discurs dels anticapitalistes se centrarà a exigir a l’Executiu que lideri una legislatura de «confrontació, conflicte i desobediència civil» per marcar un full de ruta independentista que doni pas a la celebració d’un referèndum pactat o no amb l’Estat.
«Reclamarem un canvi de model, un gir de 180 graus, no petites reformes», inquireix Riera, perquè considera que el «gir a l’esquerra» promès no s’està fent en aquests primers dies d’ERC al capdavant de la Generalitat. Els cupaires burxaran en temes discutits com l’ampliació de l’aeroport o la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern per evidenciar que el Govern «està tornant a la sociovergència» apostant per una taula de diàleg que la CUP creu que «neix morta» i que mostra una «estabilitat institucional» que desactiva el pols als carrers.
En Comú Podem
Els comuns tenen la sensació que aquest Executiu «no acaba de començar, sinó que és més aviat un final d’etapa» i que dona signes d’«esgotament». «Van sense projecte i amb idees reciclades», etziba el portaveu al Parlament, David Cid, acollint-se a la «confrontació» entre socis en temes com l’aeroport i el diàleg, en els quals evidencien «posicions completament oposades».
En Comú Podem aprofitarà el debat per exhibir el seu nou full de ruta, en el qual se centren a reforçar el diàleg entre governs i desjudicialitzar la política i en el qual advoquen per aparcar el referèndum per prioritzar una millora de l’autogovern i el blindatge dels serveis públics. La prioritat, explica Cid, és que Aragonès «es mulli i clarifiqui la seva posició sobre el diàleg i projectes com l’aeroport o el Hard Rock». Quant als pressupostos, els comuns es mantenen a la rereguarda, atents a com avancen les negociacions amb la CUP, però veu complicat arribar a un acord.
Ciutadans
«Gairebé el mateix», resumeix el portaveu parlamentari de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, els primers dies del Govern d’Aragonès. Critica que l’Executiu continuï amb la seva aposta per l’amnistia i l’autodeterminació «en lloc de centrar-se en els problemes reals dels catalans». El debat de política general serà la posada en escena del seu full de ruta per a Catalunya, vuit punts que reivindiquen el respecte a l’ordenament jurídic, demanen una garantia d’estabilitat política, defensen l’ús del castellà, reclamen neutralitat institucional i exigeixen el respecte a l’acompliment a Catalunya de les funcions dels organismes de l’Estat. Les seves propostes en el debat seguiran aquesta línia.
«No ens podem permetre quatre anys més de paràlisi i de bucle», defensa el diputat, que critica el «perjudici econòmic» que provoca el procés: «El Govern continua apostant per somiejos de caire identitari», conclou, i critica el desglaç entre governs amb el recomençament de la taula de diàleg, que veu com un «xantatge».
PPC
Els populars critiquen que el Govern «que es va presentar com el dels tecnòcrates no hagi complert» i que jugui al «com pitjor, millor». La diputada Lorena Roldán repassa els dies d’Aragonès al capdavant del Palau de la Generalitat a partir d’una llista de greuges entre els quals cita les vacunes caducades o que la Generalitat s’involucri en les fiances que requeria el Tribunal de Comptes per a alguns ex alts càrrecs.
Les prioritats del PPC en el debat és col·locar temes a l’agenda com la lluita contra l’ocupació de vivendes, la reducció d’impostos, la defensa del castellà a les aules i de l’escola concertada, així com reforçar el sistema sanitari» i blindar la neutralitat institucional. «Farem un al·legat per la llibertat, perquè aquí, com a Madrid, té tot el sentit del món poder triar model educatiu, poder decidir quina llengua parlar i poder sentir-se segur a casa. En definitiva, no sentir que perds llibertats des que el nacionalisme governa», conclou.
Vox
La formació d’extrema dreta s’estrenarà en el debat de política general amb una esmena a la totalitat del Govern. El seu portaveu, Juan Garriga, valora «negativament» el pla de govern perquè burxa en l’«agenda ideològica sectària» de l’independentisme. Critica també les apostes ecologistes i feministes i assegura que proposaran polítiques de suport a la natalitat i apostaran per la retirada de sancions per l’ús del castellà als cartells dels negocis i en la senyalització.
Les línies centrals del seu discurs seran «unitat, convivència i seguretat», al costat de l’exigència d’abaixar impostos a Catalunya. Quant a la pandèmia, advocaran per reobrir els sectors que més han patit els estralls de la Covid-19. Esperen rebre l’aval d’altres formacions com Cs i el PPC en algunes de les seves propostes, les úniques aliances possibles després del pacte de la resta de formacions per aïllar el partit de la vida parlamentària.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Govern En Comú Podem Parlament Ciutadans CUP PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Vox Junts per Catalunya
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia