Les esmenes a la ponència, dissabte

Sánchez obrirà el 40è Congrés del PSOE envoltat dels seus ministres i els barons

  • El president tindrà la primera foto d’unitat el 15 d’octubre: Govern i líders territorials junts, simbolitzant el poder actual en mans del partit

  • La següent imatge de concòrdia arribarà dissabte, amb González, Zapatero i Almunia. Sánchez protagonitzarà el tancament, el diumenge 17

Sánchez obrirà el 40è Congrés del PSOE envoltat dels seus ministres i els barons

EFE / CHEMA MOYA

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Queden tot just dues setmanes perquè comenci el 40è Congrés Federal del PSOE, a València. Les aigües baixen tranquil·les i no s’espera cap sobresalt, ni en la tramitació de les esmenes a la ponència marc ni en les votacions dels òrgans. Pedro Sánchez té sota control el partit, no hi ha oposició interna, no es qüestiona el seu lideratge ni el projecte. El focus del conclave se situarà, doncs, en la recomposició de l’executiva, en què s’espera una retallada important i el llançament de nous rostres —combinat amb la consolidació de la número dos, Adriana Lastra i, gairebé amb seguretat, del tres, Santos Cerdán—, i en els missatges que el partit projecti.

I Ferraz vol que aquest congrés també parli molt a través de les fotos. Ja se’n coneixia una, la de Sánchez amb els seus predecessors en el càrrec de secretari general (els expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, a més de l’exministre i exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia). Aquest dimecres se’n va afegir una altra, segons van avançar fonts de la cúpula: la del cap de l’Executiu amb els seus ministres i els seus barons. La cúpula, per tant, persegueix aquesta imatge d’unitat interna, sustentada a diverses potes: del PSOE d’avui amb el seu poder als territoris i en el Govern central, i del PSOE d’avui amb el del passat, ressaltant aquest cordó umbilical amb els anteriors gabinets socialistes que van fer «avançar» Espanya.

El 40è Congrés comença divendres 15 d’octubre, al migdia, amb aquesta última foto. Sánchez i el nucli dur de la seva direcció reuniran el consell polític federal —l’antic consell territorial—, que integren tots els barons i presidents autonòmics socialistes i que coordina, des del 2017, el cap de la Junta d’Extremadura i secretari regional del partit, Guillermo Fernández Vara. La novetat és que el president sumarà a aquesta foto tots els seus ministres (els de la seva quota, òbviament), fins i tot aquells sense carnet, com la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, o els titulars d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; Defensa, Margarita Robles, o Inclusió, José Luis Escrivá.

El consell polític federal ha sigut convocat en poques ocasions en aquests últims quatre anys. Sánchez el va reunir per primera vegada, després del 39è Congrés Federal, el que el va entronitzar després de les primàries en què es va enfrontar amb Susana Díaz i Patxi López, l’11 de novembre del 2017, a la localitat madrilenya d’Alcalá de Henares. Cita prèvia a la del màxim òrgan de direcció del PSOE, el comitè federal. Ja no va tornar a congregar els seus barons fins després de l’esclat de la pandèmia. Primer, el 18 de maig de 2020, en plena desescalada, i uns mesos més tard, l’11 de setembre. En els dos casos, de manera telemàtica. També va ser virtual el comitè federal del gener passat, el que va servir de reconeixement a Salvador Illa com a candidat a les autonòmiques catalanes.

El 3 de juliol es va reunir de nou el mateix òrgan, per primera vegada de manera presencial des de la crisi de la Covid, i es va escenificar el suport total al nou líder andalús i candidat a la Junta, Juan Espadas, el relleu de Susana Díaz. No hi va haver cita prèvia amb els barons. A Sánchez no li va fer falta passar pel consell territorial per obtenir dels seus barons el recolzament als indults del procés. Les reticències inicials es van anar vencent progressivament, i en el comitè federal del 3 de juliol, celebrat amb l’absència, això sí, de Guillermo Fernández Vara (Extremadura), Javier Lambán (Aragó) i Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), es va saldar amb un tancament de files amb l’estratègia del líder.

Sánchez obrirà el 40è Congrés, doncs, envoltat dels seus barons i també del seu nou Executiu, el que va néixer de la remodelació del 10 de juliol. Alguns dels secretaris regionals ja no continuaran al capdavant del partit després dels conclaves que seguiran el federal. Així que aquesta foto serà un comiat per a alguns. No seguirà, amb seguretat, Idoia Mendia que va oficialitzar la setmana passada que deixa les regnes del PSE, al capdavant del qual el succeirà Eneko Andueza, l’actual portaveu al Parlament basc.

També se n’anirà el murcià Diego Conesa, que rellevarà, molt probablement, l’exalcalde de Calasparra i actual delegat del Govern a la Regió, Pepe Vélez. Madrid està ara mateix governat per una gestora que pilota la diputada Isaura Leal i el comandament de la federació se’l disputaran Juan Lobato i Javier Ayala. Galícia estarà representada pel seu actual secretari, Gonzalo Caballero, que també esbombarà el seu lideratge en unes de primàries amb Valentín González Formoso, president de la Diputació de la Corunya. S’acomiadarà així mateix Paco Ocón (La Rioja), a qui substituirà la presidenta de la comunitat des del 2019, Concha Andreu. I el ceutí Manuel Hernández deixarà pas a Juan Gutiérrez. El PSC forma part també de l’òrgan: el ministre de Cultura i Esport i encara primer secretari del partit germà, Miquel Iceta, cedirà les regnes el desembre a Salvador Illa.

Ferraz, per tant, busca mostrar múscul institucional en l’obertura del seu 40è Congrés. Té a les seves mans el Govern central i la presidència de nou comunitats autònomes (València, Castella-la Manxa, Extremadura, Astúries, Aragó, La Rioja, Navarra, Balears i Canàries), i vicepresideix dues més (Cantàbria, amb Pablo Zuloaga, i el País Basc, amb Idoia Mendia).

Notícies relacionades

La inauguració oficial del congrés serà el dissabte 16 d’octubre. El matí estarà protagonitzat per la intervenció de González i Zapatero, a qui Sánchez trucar personalment per convidar-los al conclave. Després, van tancar detalls amb tots dos, Cerdán i Lastra, respectivament. Almunia també hi intervindrà, tot i que en un altre fòrum. Després dels discursos dels dos expresidents, l’executiva sortint donarà compte de la seva gestió, que haurà de ser votada pel miler de delegats en el plenari. Per a la tarda es deixa la discussió d’esmenes en comissió. Només aquelles que superin el 20% dels vots passaran a plenari. Al conclave del 2017, el que es va celebrar enmig d’una enorme tensió pel record fresc de la duríssima guerra entre Sánchez i Díaz, només va sobreviure una esmena fins al final, i va ser tombada per la direcció. Ni tan sols va arribar al plenari la proposta clàssica de Joventuts sobre la república, ja que es va transaccionar prèviament.

Aquest dilluns, 4 d’octubre, han d’estar a Ferraz totes les esmenes remeses pels territoris. La ponència en podria assumir moltes, però les que rebutgi són les que hauran de debatre’s en el 40è Congrés, primer en comissió i només si superen el 20% dels vots, en plenari. El previsible és que no s’incorporin grans novetats al text i que el debat quedi controlat per la direcció. Diumenge, els delegats votaran els òrgans de direcció —tampoc s’esperen contratemps— i tancarà el conclave el secretari general i president del Govern. «La sorpresa és que no hi haurà sorpreses», resumeix l’equip del líder.