Debat de política general

El diàleg, l’aeroport i els Jocs d’Hivern trenquen els dos grans blocs del Parlament

  • El PSC va aconseguir dividir els socis del Govern en diverses resolucions sobre la taula de negociació i l’ampliació del Prat

  • Govern i CUP tensen les costures del pacte però eviten trencar-les

Segunda jornada del debate de política general en el Parlament

Segunda jornada del debate de política general en el Parlament / Enric Fontcuberta (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La votació de les resolucions que posen fi al debat de política general i encarrilen els plans per a aquest curs polític va evidenciar aquest dijous aliances més enllà dels blocs. Els socis en el Govern es van conjurar en les propostes que incumbeixen al seu pla de Govern, però van xocar en iniciatives com l’ampliació de l’aeroport i a la taula de diàleg. El PSC i Junts van coincidir en el blindatge de l’acord inicial per a la reforma de l’aeròdrom, i els socialistes i republicans es van trobar en assumptes com el desglaç entre governs o la renovació de càrrecs. La triple dreta també es va exhibir junta a l’hemicicle, sobretot, en qüestions com la defensa de la justícia.

Diàleg

El Parlament va avalar la proposta dels comuns –amb els vots favorables d’ERC i el PSC i amb el ‘no’ de Junts i la CUP– que la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat se cenyeixi a delegacions «de govern a govern». Els socis sí que van pactar la seva proposta per solucionar el conflicte –referèndum i amnistia– instant l’Estat a «posar fi a la repressió», mentre van qüestionar la justícia espanyola i van mostrar la seva confiança en la via europea.

Referèndum

Els socis en el Govern van aconseguir tirar endavant una proposta de resolució que defensa que només un referèndum «acordat» amb l’Estat «pot substituir el mandat polític de l’1-O» i que aposta per l’amnistia com a solució al conflicte polític. En el redactat, també va quedar clar que l’independentisme seguirà treballant «amb fortalesa» per «un nou embat democràtic», però sense fixar terminis. ERC i Junts, en canvi, van fer caure, amb una abstenció i un vot en contra, respectivament, la proposta de la CUP per a la celebració d’una consulta en aquesta legislatura.

Ampliació de l’aeroport

Una de les discrepàncies més severes entre socis de Govern, que va propiciar fins i tot que ERC parlés de «sociovergència» i denunciés falta de lleialtat, va ser el text pactat per Junts amb el PSC a favor de l’ampliació de l’aeroport. Un text que demana recuperar l’acord entre la Generalitat i el Govern i atendre el «màxim respecte a la biodiversitat», però no explicita la defensa íntegra de l’espai protegit de la Ricarda i tampoc exigeix el traspàs de titularitat i gestió a la Generalitat, sinó que es limita a «concretar» la seva participació. Curiosament, també va prosperar una resolució de Ciutadans a favor de l’ampliació. 

En canvi la proposta dels comuns que explicitava el rebuig del «projecte inicial» d’AENA no va prosperar, malgrat que ERC es va posar del seu costat i Junts, en contra. La CUP exigia també la retirada del projecte «en qualsevol de les derivades que comparteix plans de creixement de l’aviació», però només els comuns li van donar suport.

Jocs Olímpics d’Hivern

El PSC va tirar endavant amb el recolzament de Junts la proposta per impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern per al 2030 «amb el lideratge de la Generalitat». El rebuig de la iniciativa expressat per la CUP de retirar la candidatura, no va comptar amb prou recolzaments, només va comptar amb el ‘sí’ dels comuns. Els morats van proposar un referèndum en tots els municipis i territoris que puguin ser seu o subseu olímpica i, malgrat que van comptar amb ERC, no van aconseguir tirar endavant la iniciativa.

Renovació de càrrecs

Junts, ERC i la CUP sí que es van posar d’acord en votar conjuntament una proposta per a, abans de finalitzar l’any, «desbloquejar» els nomenaments de les institucions pendents de renovació dels seus càrrecs: el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes, els mitjans públics de comunicació, el Consell de l’Audiovisual i el Consell de Garanties Estatutàries, així com de promocionar dones per arribar «com a mínim» a una paritat del 50%. 

Sense distincions al rei emèrit

La CUP va aconseguir aprovar que el Govern retiri les distincions honorífiques al rei emèrit Joan Carles I dels edificis de la Generalitat, per entendre que la seva actuació «és incompatible amb l’ètica i la democràcia». La proposta va comptar amb els vots favorables d’ERC, JxCat, CUP i comuns i els contraris de la resta de grups.