Quart aniversari
1-O: El referèndum que mai va buscar la independència
Puigdemont i Junqueras van pretendre amb la consulta forçar una negociació, segons fonts de l’anomenat ‘estat major’
Cuixart i Sánchez van dissenyar una mobilització que es va avortar i internament es va assumir que la DUI mai es faria efectiva
urnas
Quatre després del referèndum unilateral de l’1-O, l’independentisme té pendent un dels seus debats més espinosos. ¿La consulta pretenia realment desconnectar Catalunya de la resta d’Espanya? ¿O en realitat mai es va organitzar amb aquest objectiu?
«Estem en un moment en el que l’1-O es vol enterrar», va etzibar mesos enrere la líder de l’ANC, Elisenda Paluzie. L’entitat independentista, erosionada per la falta d’un full de ruta conjunt, mira de revifar l’agitació als carrers mentre continua completament aferrada a la via unilateral, malgrat la poca predisposició dels partits a tornar a fer-la servir. Amb l’Onze de Setembre com a avançada, l’Assemblea ha organitzat un cap de setmana de mobilitzacions per reivindicar que el «mandat» de l’1-O està «vigent» i que la consulta va ser «una victòria a l’Estat» que, segons el seu parer, no es pot malgastar.
Va ser el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que va reobrir el debat el juny passat. Va ser en una rèplica al president d’ERC, Oriol Junqueras, en la qual va assumir que el referèndum no es va impulsar per arribar a la independència «efectivament», sinó per intentar forçar una negociació amb l’Estat. A partir d’allà va començar una tirallonga d’anades i vingudes que encara estan per aclarir, però per a les quals convé remuntar-se als fets d’anys enrere.
La taula de diàleg
Juliol del 2015, auditori del Casal Català de Buenos Aires. Junqueras respon a les múltiples demandes que els espectadors llançaven sobre la unilateralitat, a les portes de la creació de Junts pel Sí i d’unes eleccions que es van anunciar plebiscitàries. «Tot procés d’independència finalitza amb una taula de negociació. No bilateral, sinó multilateral, perquè Europa també haurà d’opinar, per exemple, sobre qui i en quina proporció es fa càrrec del deute del Regne d’Espanya», va respondre. ERC sempre va tenir clar que el pas per una taula de negociació era inevitable, molt abans d’acordar-la amb el PSOE. Un diàleg que ara posen en qüestió tant Junts com la CUP.
¿Vol dir això que l’1-O va ser concebut com un artifici per aconseguir un referèndum pactat? Segons ERC, no. Quan es va posar sobre la taula la consulta, els republicans van apostar per ella com a via sense interferències de demostrar a la comunitat internacional el desig de separar-se de la resta d’Espanya.
El principi de realitat
Dit això, i per evitar-se grans discussions teològiques sobre l’1-O, Junqueras i la secretària general d’ERC, Marta Rovira apliquen en el seu llibre ‘Tornarem a vèncer’ el principi de realitat. Eludeixen explicar quins plantejaments previs es van fer i destaquen els seus efectes: no hi va haver recolzament internacional i la mobilització, fins i tot sent grandiosa, no va ser prou gegant com per exhibir a Europa que no hi havia marxa enrere. Les xifres de les eleccions posteriors, les del 21 de desembre del 2017, amb un 80% de participació i el 47,5% de vot independentista, van acabar amb qualsevol possibilitat que l’1-O generés un mandat, entès aquest com l’aplicació de la declaració d’independència.
En definitiva, i segons ha admès Rovira, al referèndum li va faltar «legitimitat interna». Més recentment, Junqueras –en una carta que va motivar la resposta de Jordi Sànchez– es va desmarcar de nou de la unilateralitat, causant un monumental enuig en l’expresident Carles Puigdemont. Però per si l’embolic no fos suficient, el mateix Sànchez es va remetre a un llibre de Puigdemont per argumentar que també aquest apostava per la via dialogada.
Puigdemont va pensar en la negociació
Un membre de l’anomenat ‘estat major’ del procés –format per polítics i expolítics independentistes– afirma en privat: «Puigdemont i Junqueras, tots dos pensaven en l’1-O no en termes d’independència, sinó per forçar una negociació. I després, malgrat que hi havia un pla de mobilització per mantenir el pols, sobretot després del 3-O, i existia l’opció d’unes eleccions plebiscitàries, no es va optar ni per una opció ni per l’altra».
L’exconseller Santi Vila va corroborar en una entrevista a EL PERIÓDICO que tant Puigdemont com tot el Govern –llevat de la consellera de Cultura, Clara Ponsatí– veien l’1-O com un instrument per pressionar l’Estat, no per arribar a la independència.
Els passos fets per Puigdemont després de l’1-O també demostren que, abans de proclamar la independència, va prioritzar la negociació. La mateixa nit de la consulta es va donar marge per a això. La llei del referèndum establia que, després de proclamar els resultats, si vencia el ‘sí’, es proclamava la independència en 48 hores. Però Puigdemont va guanyar temps i no va proclamar els resultats immediatament.
Una DUI sense convicció
La declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017 es va fer, a més, sabent que no s’aplicaria. Aquesta afirmació no és especulativa, sinó que la va pronunciar l’exconseller Toni Comín en una entrevista a EL PERIÓDICO: «Ara faré una confessió que no havia fet fins ara. Jo deia: és incòmode per als consellers que som diputats votar a favor d’una resolució com a diputats sabent que com a consellers no tindrem la capacitat per complir-la».
«Per fi diuen la veritat», assevera una diputada que va seguir molt de prop els passos de Puigdemont en aquelles convulses jornades. «Només calia fixar-se en les cares dels membres del Govern a l’escalinata» el 27 d’octubre, recorda quatre anys després. «Si el que ara reconeixen és veritat, ens van enganyar. I la gent era allà per la independència. Haurien d’haver aguantat la DUI. Si no estan per la tasca, que s’apartin», exigeix ara.
Aquesta mateixa diputada manté avui que confiava en el Govern per activar la desconnexió i repassa els articles de la llei de transitorietat jurídica: «Anaven seriosament, però al final es van adonar que no havien fet tot el treball quan tocava. Que ho facin ara», sentencia. I és que les declaracions de Jordi Sánchez al juny qüestionant el «mandat» de l’1-O no van agrar gaire especialment entre alguns exsecretaris de l’entitat que presidia, l’ANC, perquè es van sentir enganyats.
La «legitimitat» de recuperar la DUI
Amb tot, Comín al·lega que hi va haver una declaració «material» d’independència amb la votació de l’1-O; el 10 d’octubre, una «ratificació formal» suspesa immediatament; i el dia 27 es formalitza la declaració però no es fa efectiva fins que millori «la correlació de forces». Tot, segons Comín, amb plena legitimitat, per la qual cosa existeix legitimitat per aixecar la suspensió de la DUI. ¿Es farà?
El factor por i el «caos» intern
Notícies relacionadesUna de les persones que va participar en la logística entorn del referèndum comenta tres qüestions rellevants. Al rebre l’encàrrec, el Govern va deixar clar que anaven a totes i que havien d’assumir les conseqüències. Però després de l’1-O, la por de la repressió va actuar de forma determinant. Revela aquesta font que abans de la consulta, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va advertir en una reunió interna sobre les conseqüències d’aquesta possible repressió. Un altre factor per entendre que no es proclamés d’entrada la independència és, assumeix aquesta font, que hi havia un «caos considerable» a nivell intern, que hi havia moltes coses «agafades amb pinces» i que les relacions entre Junts i ERC eren un desgavell.
Preguntes sense resposta
Per alimentar el misteri, quedarà sempre pendent de saber si, d’acord amb els plans de mobilització per mantenir el pols després de l’1-O, van ser Puigdemont i Junqueras els que es van oposar a una concentració permanent a la plaça de la Universitat de Barcelona després de la vaga i manifestació massives del 3 d’octubre. El líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, afirma, en privat, que hi va haver oposició al seu pla. Jordi Sànchez afirma que va proposar fer el mateix al passeig de Gràcia i es va desestimar. «El dia 3 va ser un assaig de control del territori», segons un molt destacat protagonista d’aquells dies. Aquesta paraula, assaig, podria resumir en bona mesura tot aquest enigma.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Referèndum a Catalunya Jordi Sànchez Carles Puigdemont Oriol Junqueras Independència de Catalunya
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista