Tribunal d’Apel·lació de Sàsser
La justícia italiana suspèn sine die el procediment d’entrega de Puigdemont
La representant del ministeri públic ha argumentat que cal esperar la qüestió prejudicial i el procediment d’immunitat de l’expresident
La decisió coincideix amb la coneguda aquest dissabte de no detenir els també reclamats Toni Comín i Clara Ponsatí
El Tribunal d’Apel·lació de Sàsser (Itàlia) ha deixat en suspens el procediment d’entrega a Espanya de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre la qüestió prejudicial plantejada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en relació amb Bèlgica després de la negativa d’aquest país a entregar l’exconseller Lluís Puig, van informar a aquest diari fonts jurídiques. Puigdemont, que va arribar al tribunal aquest dilluns a les 10.55 hores, està reclamat per Espanya pels delictes de sedició i malversació pel procés.
A la sortida del tribunal, Puigdemont va ser immediatament abraçat pels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsati i rebut amb crits de «llibertat» i «independència» pels manifestants sards i les delegacions de Junts, ERC i la CUP, que es van concentrar durant el matí per mostrar-li el seu recolzament i l’esperaven a la porta. Com tot semblava apuntar des que va quedar en llibertat l’endemà del seu arrest, el tribunal, presidit pel magistrat Salvatore Marinaro i compost pels jutges Plinia Azzena i Maria Teresa Lupinu, va acordar deixar en suspens el procediment d’entrega i considerar que la immunitat de què disfruta com a europarlamentari segueix en vigor o almenys les euroordres en contra seu estan suspeses mentre es resol la qüestió prejudicial plantejada pel jutge Llarena.
La decisió del tribunal coincideix amb la formulada per la representant de la Fiscalia, Gabriella Pintus, durant la vista, a què es va adherir la seva defensa, exercida per Agostinangelo Marras i Gonzalo Boye. La Sala va acordar suspendre sense fixar una data concreta de represa a l’entendre que prioritza la immunitat com a europarlamentari en tots els estats mentre es resol la qüestió prejudicial.
«Considerem que hem obtingut un resultat absolutament positiu, ja que el tribunal va acceptar les conclusions que van ser presentades per la fiscal i per mi, considerant que s’hagin de resoldre primer dos problemes. El relatiu a la immunitat, i el relatiu al de Bèlgica, que no va voler executar el mandat de detenció europeu sobre un altre investigat. Aquí es discuteix sobre la legitimitat del jutge a emetre aquesta mesura. Aquesta és la segona decisió que haurà d’intervenir abans que es reprengui el procediment contra el president Puigdemont», va afirmar Marras als mitjans de comunicació a l’abandonar el tribunal. D’altra banda, Boye va acudir a la seva xarxa social favorita per mostrar la seva satisfacció amb una única paraula: «Giustizia».
Giustizia
— Gonzalo Boye (@boye_g) 4 de octubre de 2021
Entrega difícil
La decisió del tribunal era la previsible una vegada que la fiscalia del país al qual es reclama l’entrega d’un fugitiu actua en representació del país reclamant, en aquest cas, Espanya. Per això va ser molt significatiu que el ministeri públic italià hagués sol·licitat suspendre el procediment d’entrega obert. Ho és perquè això fa molt difícil que el tribunal italià decideixi seguir endavant. A més, això se suma a la comunicació que aquest mateix dissabte la policia italiana va fer a l’espanyola en què es comunicava que no es procediria a l’arrest dels també reclamats per Espanya Toni Comín i Clara Ponsatí.
Fonts jurídiques van assenyalar a aquest diari que aquest tipus de decisions, transmeses a través de la xarxa de cooperació policial europea Sirene, no la prenen els cossos policials, sinó que implica que la justícia italiana no recolzaria l’entrega dels reclamats, per això no s’havia de procedir a l’arrest. Malgrat això, el jutge Pablo Llarena, després de tenir coneixement que Comín i Ponsatí eren a Sardenya, ha procedit a advertir a la justícia italiana que les euroordres cursades contra tots dos estan vigents.
Manifestació de recolzament
L’expresident va estar acompanyat per una delegació de Junts, ERC i la CUP. Per part de Junts, hi han assistit el secretari general del partit, Jordi Sànchez; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; el diputat Josep Rius, i la secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, entre d’altres. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha encapçalat la delegació d’ERC, juntament amb la portaveu republicana al Parlament, Meritxell Serret, i el diputat Chakir el Homrani, mentre que de la CUP hi han acudit els diputats Dolors Sabater i Pau Juvillà, segons informa Europa Press.
A les portes del tribunal, Sànchez ha dit: «Exigim que l’Estat es comprometi a respectar la decisió dels tribunals europeus, que el Govern central i l’Estat es comprometin a no vulnerar més els drets dels representants electes al Parlament europeu com és el cas del president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí. Si realment el president espanyol aposta per obrir una via de diàleg i negociació, demanem a Espanya que faci cas dels tribunals i les corts europees. No és demanar la lluna, és demanar que Espanya entri a l’Europa democràtica del segle XXI», informa Fidel Masreal.
A la sortida, una diputada italiana, Romina Mura, del progressista Partit Democràtic, un dels principals partits italians, ha dit que la decisió del tribunal de Sàsser «és un gran alleujament». «Segueix obert el debat sobre els drets i garanties de les minories de la Unió Europea», va afegir, també al relacionar la qüestió amb les reivindicacions de la minoria etnolingüística de Sardenya.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"