Reunió UE-Balcans
Sánchez participarà en la cimera amb Kosovo però sense símbols que el reconeguin com a país
El president del Govern, Pedro Sánchez, participarà el pròxim dimecres en la cimera UE-Balcans Occidentals, a la qual assistirà Kosovo, però s’ha garantit que, a causa que Espanya no reconeix aquest territori com a país, no hi hagi símbols en la reunió que l’identifiquin com a tal.
Sánchez viatjarà dimarts a Ljubljana, la capital d’Eslovènia, per assistir a una reunió dels líders de la Unió Europea prèvia a la cimera que tots ells mantindran l’endemà amb els representants dels Balcans Occidentals. Aquesta cimera és una trobada periòdica que l’any passat es va celebrar per videoconferència a causa de la pandèmia de coronavirus i que l’última vegada que es va convocar amb caràcter presencial, el 2018, no va comptar amb l’assistència del llavors president del Govern, Mariano Rajoy, per la participació de Kosovo. En la cimera per videoconferència es van evitar ja els símbols que identifiquessin Kosovo com a país i això és el que tornarà a passar a Ljubljana després de les exigències d’Espanya per a això.
Per tant, no hi haurà banderes ni símbols de cap país i als rètols habituals situats a la taula que ocupen cadascun dels participants es reflectiran els seus noms però sense especificar cap càrrec com el de president o primer ministre. Al costat d’Espanya, quatre països més de la UE no reconeixen Kosovo, en concret Grècia, Romania, Xipre i Eslovàquia.
Els líders comunitaris es veuran a Ljubljana amb els de Sèrbia, Montenegro, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia de Nord, Albània i Kosovo. Tot i que Espanya no reconeix com a país aquest últim territori, sí que defensa el diàleg entre els seus representants i Sèrbia perquè puguin arribar a un acord bo per a les dues parts i que respecti en tot moment el dret internacional. Espanya recolza l’ampliació de la UE als països dels Balcans Occidentals «sense dreceres» i sempre que tots ells compleixin els requisits.
Però des del Govern s’aclareix que la cimera d’aquesta setmana no està convocada per parlar d’aquesta possibilitat d’adhesió, sinó de les relacions de la Unió Europea amb tots ells.
Notícies relacionadesEn el sopar de líders de la UE que precedirà la cimera amb els Balcans hi haurà un intercanvi de punts de vista sobre diversos assumptes de manera informal i debatran algunes qüestions que formen part de l’agenda de la reunió del Consell Europeu dels dies 21 i 22 d’octubre.
La previsió és que abordin principalment el paper internacional de la Unió Europea i, en aquest context, tractin assumptes com la situació a l’Afganistan, les relacions amb la Xina o les tensions entre França i els Estats Units després de l’acord d’aquest país amb el Regne Unit i Austràlia que va provocar la ruptura d’un contracte de venda de submarins de París a Canberra. Però Sánchez, segons les fonts citades, pretén que s’abordi també l’elevat augment dels preus de l’energia.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia